Cum se practica medicina în Ţările Române acum 250 de ani: anestezie cu spirt, tratament strict pe bază de plante

0
Publicat:
Ultima actualizare:

“Sfântul Spiridon” din Iaşi este printre cele mai vechi spitale înfiinţate în Ţările Române. Scrierile vechi şi documentele de la acea vreme arată cât de rudimentar se făcea medicină în secolul al XVIII-lea în unitatea care avea să devină spital universitar.

Construit în jurul bisericii cu acelaşi nume de către cămăraşul Ştefan Bosie, ospiciul, aşa cum s-a numit iniţial, a fost dat în folosinţă în 1757. La deschiderea sa, spitalul care acum este cel mai mare din Moldova, avea o capacitate de numai 30 de paturi.

Primul document în care se face referire la specificul spitalului şi la cadrele medicale este hrisovul lui Teodor Callimachi. Aici apare pentru prima dată termenul de gerah, adică chirurg. În 1763, spitalul avea doi medici chirurgi: pe Gioan Luchi şi I. Lochman. 

"S-a hotărât şi s-a socotit cele pentru trebuinţa bolniţii, ca să aibă cheltuială îndestulă pentru hrana acelor ticăloşi bolnavi, pentru aşternutul şi pentru îmbrăcămintea lor, cum şi pentru plata doftorului, a gerahului şi spiţerului şi pentru alţi oameni ce vor mai fi trebuincioşi de grija şi slujba bolniţii", se arată în hrisovul lui Teodor Callimachi. 

Alcool pentru anestezie şi tratamente cu plante

Normele după care trebuia acordată asistenţa medicală sunt stabilite într-un hrisov domnesc dat la 13 iunie 1765 de către domnitorul Grigore Ghica. Acesta decide ca farmacia spitalului să funcţioneze în permanenţă şi pune cişmele la spital.   

Tot din istoricul spitalului reiese că la sfârşitul secolului al XVIII-lea, intervenţiile chirurgicale se realizau rudimentar. Alcoolul era unica substanţă folosită pentru anestezie, iar leacurile erau strict bazate pe plante. Bolile inventariate la acea dată erau tuse, dureri de gură şi de dinţi, de ochi şi de urechi.  

În prezent, Spitalul “Sfântul Spiridon” din Iaşi este cea mai mare unitate din Moldova, cu aproape 1.200 de paturi. Este format din Unitate de Primire Urgenţe, Ambulator de specialitate şi 22 de secţii clinice. 

Vă mai recomandăm:

Clădire modernă pentru cei care ajung la spital cu oasele feţei rupte

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite