Cum gestionăm relaţia dintre fraţi. Psihoterapeut: „Competiţia între fraţi apare oricum“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Orice copil singur la părinţi îşi doreşte la un moment dat un frate, însă apariţia lui în familie poate genera sentimente contradictorii.

Autoarea volumului „Trei săptămâni cu trei copii“, psihoterapeutul Iulia Cruţ, a explicat în cartea sa ce se întâmplă atunci când în familie sunt doi sau mai mulţi fraţi. „Vine un timp când aproape orice copil spune că şi-ar dori un frate sau o soră, în funcţie de vârsta lui conştienizând mai mult sau mai puţin că acesta va fi ceva mai mult decât un partener de joacă. Cel puţin la început. Când dorinţa i se împlineşte, reacţiile sunt diferite şi totodată schimbătoare“, scrie autoarea.

Pentru că noul membru al familie acaparează atenţia părinţilor, fratele mai mare începe să fie gelos. „De multe ori, copii care abia aşteptau să-şi vadă fratele sau sora refuză brusc să mai meargă la grădiniţă, parcă geloşo pe timpul pecare mama îl acordă nou-născutului. În alte situaţii, atrage atenţia părinţilor prin «boacăne» pe care altă dată nu le-arfi făcut, izbind o jucărie, ţipând din nimic sau, poate, în colectivitate devine agresiv. Fratele cel mare poate simţi, cu toată pregătirea făcută înaintea apariţiei noului membru al familiei, că nu mai este centrul atenţiei noului membru al familiei, că nu mai este centrul universului pentru părinţii săi“, spune psihoterapeutul.

Sfatul specialistului este de a-l implica pe fratele mai mare în cât mai multe activităţi legate de noul membru al familiei. Astfel, „copilul cel mare se poate simţi util şi de folos părinţilor“. „Este important însă ca responsabilizarea sa să fie făcută conform vârstei, pentru ca ceea ce ar trebui să fie o activitate plăcută, desfăşurată împreună, un început de responsabilizare chiar, să nu devină presiune. Fraţii mai mari care, din lipsa de timp a părinţilor, ajung să fie nevoiţi să sacrifice din timpul propriu de joacă pentru a-l supraveghea pe junior, resimt acest fapt ca pe o nedreptate ce li se face, ca pe o povară de care îşi doreşte să scape“, a adăugat psihoterapeutul Iulia Cruţ.

În acest context, specialistul susţine că ar fi necesar pentru dezvoltarea armonioasă a fratelui mai mare ca părinţii să dedice timp numai pentru el, „ca înainte de apariţia mezinului familiei, fie că este vorba de o oră pe care tatăl o petrece doar cu el jucând jocul preferat, fie că mama îl duce doar pe el la plimbare“.

„Mai devreme sau mai târziu, competiţia între fraţi apare oricum, ei având un obiectiv tacit din a atrage atenţia şi dragostea părinţilor asupra lor. Între răsfăţ şi neglijare, părinţii sunt cei care au de făcut faţă provocării de a transmite copiilor că dragostea împărţită se poate înmulţi“, a adăugat specialistul.

Citeşte şi:

Cum pregătiţi casa pentru un nou animal de companie. La ce trebuie să fiţi atenţi în primele zile după instalare


      

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite