Cum au dormit autorităţile timp de şapte ani în cazul unui jaf de 4 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fabrica Nectar, devalizată acum un deceniu, a ajuns în prezent o ruină
Fabrica Nectar, devalizată acum un deceniu, a ajuns în prezent o ruină

Dosarul penal în cazul devalizării fabricii de zahăr Nectar Paşcani a fost constituit abia la şapte ani de la producerea faptei, se arată în rechizitoriul DNA. Un executor bancar şi un evaluator au fost trimişi în judecată recent, pentru fapte din 2004.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, cercetările în această cauză ar fi demarat abia în 2011, în condiţiile în care presupusele fapte penale comise de executor s-ar fi petrecut în 2004. În documentul citat se arată că plân¬gerea a fost depusă de un reprezentant al foştilor angajaţi.

Fapta ilegală ce ar fi fost comisă de Dominte, spun procurorii, se referă la vânzarea unui teren aparţi¬nând fabricii de zahăr Nectar Paşcani, cea mai mare din Moldova la acea vreme, teren care în momentul unei proceduri de licitaţie a fost evaluat ca fiind fără valoare.

Potrivit rechizitoriului, problemele financiare ale Nectar Paşcani au început din 1998, atunci când firma a contractat un împrumut de 30 de miliarde de lei vechi de la BCR. Ulterior, din cauza neachitării creditului, s-a ajuns la executare silită, dosarul fiind atribuit executorului Cristinel Dominte. În cadrul procedurii s-au folosit două rapoarte de evaluare ale bunurilor Nectar, întocmite de evaluatorul Vasile Negru, într-unul dintre acestea menţionându-se că un teren de 3,5 hectare nu ar fi avut nicio valoare. În mai 2004, patrimoniul Nectar SA a fost vândut cu aproximativ 17 miliarde de lei vechi.

„Subevaluarea grupului de imobile scoase la vânzare făcea atractivă achiziţionarea acestuia şi permitea BCR să-şi recupereze creanţele. Prejudiciul provocat este de 17.356.383 lei noi (aproximativ 4,2 milioane de euro). Dominte Cristinel şi-a încălcat atribuţiile de serviciu care prevedeau că avea obligaţia de a pune în vânzare, în procedurile de executare silită, bunuri la valoarea lor de circulaţie“, se precizează în rechizitoriu. În perioada controversatei licitaţii, BCR era încă o societate cu capital majoritar de stat.

Sechestru pe bunurile executorului Dominte

Potrivit rechizitoriului, Cristinel Dominte poate primi între 3 şi 10 ani şi 6 luni de închisoare dacă va fi găsit vinovat. Pe 19 iunie 2014, lichidatorul judiciar al SC Nectar SA s-a constituit parte civilă în acest dosar cu suma de 4,2 milioane de euro.

„Prin ordonanţele din 19.06.2014 şi 20.06.2014 s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unui imobil deţinut de Dominte Cristinel, precum şi poprirea conturilor inculpaţilor“, se mai arată în rechizitoriu.

Ulterior trimiterii în judecată, Cristinel Dominte a refuzat să comenteze acuzaţiile procurorilor. În prezent, el este asociat cu executorul judecătoresc Bogdan Tufeanu, cei doi având sediu în apropierea Palatului de Justiţie din Iaşi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite