Cum îţi creşti stima de sine. Unul dintre cei mai buni psihologi din România face lista cu trucruri pentru suflet şi minte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stima de sine se referă la cât de mulţumiţi suntem de noi înşine. Inevitabil, suntem influenţaţi de anturaj şi ne pasă de ce cred ceilalţi şi felul în care ei ne percep ne influenţează stima de sine. Cel mai recomandat este să te concentrezi pe ce îţi place şi să nu te mai compari cu alţii.

De multe ori, persoanele ajung să aibă o stimă de sine scăzută, se simt lipsite de importanţă şi se izolează, nu mai au încredere în nimeni. Este însă multă muncă pentru a recăpăta stima de sine.

Pshioterapeuţii spun că un prim pas ar fi să nu te mai compari cu ceilalţi. 

''Nu o să-i putem niciodată mulţumi pe toţi oamenii din jurul nostru şi nici nu ne putem învinovăţi pentru lucrul acesta. Unii nu vor fi de acord cu alegerile noastre sau cu modul în care ne trăim viaţa. important este să aflăm singuri care sunt deciziile cele mai bune pentru noi şi să ne urmăm intuiţia'', spune psihologul Mihaela Ghircoiaş.  

Un alt truc ar fi să te concentrezi pe lucrurile la care eşti bun şi care îţi plac la tine. ''Întocmeşte o listă cu tot ce înseamnă calităţi, experienţe de viaţă, talente pe care le ai, lucruri care îţi fac plăcere, complimentele pe care le-ai primit de-a lungul timpului şi care te-au impresionat. Vei afla ce lucruri minunate însemni şi că valorezi mai mult decât credeai'', mai spune psihologul Mihaela Ghircoiaş. 

O altă recomandare ar fi să încerci să vezi ce le place prietenilor la tine, să eviţi izolarea, să împărtăşeşti sentimentele cu cei din jur. Părerile trebuie exprimate şi evită să priveşti doar partea goală a paharului. Toată lumea are regrete, dar trebuie să înveţi să trăieşti cu ele. 

''Nu lăsa ca nemulţumirile pe care le ai în ceea ce te priveşte să afecteze felul în care te percepi. Trebuie să înţelegi că nu există perfecţiune şi nici viaţă perfectă, Gândeşte-te la deciziile corecte pe care le-ai luat în decursul timpului şi ai încredere în forţele proprii'', încheie psihologul Mihaela Ghircoiaş. 

Vă mai recomandăm:

Cum ar trebui să arate o relaţie perfectă între părinţi şi copiii lor adolescenţi

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite