Criza transplantului pulmonar: doi bolnavi aşteaptă pe patul de spital o soluţie de la Ministerul Sănătăţii. „Simt că am o sabie deasupra capului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi bolnavi din Iaşi care au indicaţie de transplant pulmonar şi care aşteaptă de câteva luni intervenţia salvatoare sunt îngrijoraţi de ultimele informaţii pe acest subiect.

Cei doi pacienţi din Iaşi care au nevoie de transplant pulmonar spun că se simt condamnaţi la moarte, după ce Spitalul AKH din Viena a reziliat contractul prin care efectua astfel de intervenţii chirurgicale pacienţilor români. 

Mugurel Amariţei şi Carmen Oghinciuc sunt internaţi în două spitale din Iaşi din cauza complicaţiilor cu care se confruntă în aşteptarea operaţiilor salvatoare. Vestea potrivit căreia singurul centru european cu care colabora România pentru a-şi trata bolnavii care au nevoie de transplant pulmonar a reziliat acordul încheiat i-a îngrijorat pe cei doi pacienţi. 

În aştepare din noiembrie 2015

Mugurel Amariţei, în vârstă de 35 de ani, este internat la Spitalul de Pneumoftiziologie pentru tratarea celui de-al cincilea pneumotorax pe care l-a făcut în aşteptarea unui transplant pulmonar. Amariţei şi-a depus dosarul medical cu recomandarea de transplant pulmonar la Direcţia de Sănătate Publică din Iaşi în noiembrie 2015. Până acum autorităţile sanitare nu i-au oferit nicio soluţie clară pentru efectuarea intervenţiei chirurgicale. Plămânii ieşeanului funcţioneză de mai bine de 12 luni doar în proporţie de 17%. 

„Toată lumea care aşteapta să facă transplantul la Viena a aflat că spitalul nu ma colaborează cu România din cauza unor neînţelegeri dintre politicienii noştri. Ei se ceartă şi noi din cauza asta ajungem să murim. Eu, vineri, 17 martie, am făcut al cincilea pneumotorax şi iar am ajuns la spital. Complicaţiile se intensifică. Ultimele trei pneumotoraxuri le-am făcut la distanţă de câteva săptămâni şi mă tem că în ritmul ăsta nu o să se întâmple ceva bun. Nu ştiu ce să mai fac să fiu auzit. Eu vreau să trăiesc, să nu mor la 35 de ani. Cineva trebuie tras la răspundere pentru că nouă nu ni se acordă nicio şansă la viaţă“, a spus pacientul. 

Ieşeanca internată la paliative de un an

Carmen Oghinciuc, o ieşeancă în vârstă de 50 de ani care a primit recomandare de transplant anul trecut, este internată din ianuarie 2016 într-o secţie de paliative din Iaşi. Pacienta şi-a depus dosarul medical la Direcţia de Sănătate Publică în octombrie şi până acum nu a primit niciun răspuns. După ce a primit recomandarea de transplant pulmonar, Oghinciuc a fost pe cont propriu la o evaluare la Spitalul AKH din Viena. Potrivit pacientei, medicii i-au recomandat să lucreze cu un terapeut pentru întreţinerea muşchilor pectorali şi să urmeze un tratament pentru luare în greutate. 

„Ulterior, după îndeplinirea acestor indicaţii, ar fi trebuie să merg la o nouă evaluare. Acum am văzut că spitalul a renunţat la acordul cu România, ceea ce înseamnă că nu o să mai merg la nicio evaluare. Simt că am o sabie deasupra capului şi că sunt condamnată la moarte. Nu are nimeni dreptul să decidă cine trăieşte şi cine nu. Ministrul Sănătăţii să se gândească la noi, la bolnavii care suntem legaţi de aparatul de oxigen şi care nu pot face cinci paşi fără să creadă că mor“, a precizat Carmen Oghinciuc. 

    

image

Carmen Oghinciuc a fost la o evaluare la Spitalul AKH din Viena anul trecut FOTO Arhiva personală

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a precizat ieri că Spitalul AKH din Viena a reziliat unilateral contractul prin care erau efectuate transplanturi pulmonare pacienţilor din România. „Problemele pentru transplantul de plămâni nu se rezolvă de pe o zi pe alta. Urmează să avem o întâlnire pe această temă cu toţi specialiştii şi cu reprezentanţii ANT (Agenţia Naţională de Tranplant, n.r.), şi voi avea o întâlnire şi cu primarul Capitalei. Conform protocolului, clinica din Austria nu avea dreptul să denunţe unilateral acest protocol. Practic, toată comunicarea trebuia făcută prin Eurotransplant, şi am avut o discuţie cu preşedintele ANT, care mi-a spus că va face un demers către Eurotransplant ca să avem un răspuns oficial. În acelaşi timp, noi suntem în contact şi cu celelalte centre care fac transplant din Praga şi Germania, dar nu pot să dau un răspuns până nu vorbesc cu dânşii. Timpii de aşteptare sunt destul de mari pentru transplant, dar noi vom depune toate eforturile pntru deblocare“, a declarat Bodog, potrivit news.ro.

Conform fostului ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, relaţia cu spitalul din Austria s-a deteriorat din cauza comportamentului nepotrivit al managerului Spitalului „Sfânta Maria“ din Capitală, dr. Narcis Copcă. Acesta din urmă şi-ar fi permis să ameninţe mai mulţi medici din centre europene de transplant pulmonar care ar fi fost invitaţi de Ministerul Sănătăţii, în calitate de experţi, în România. „La începutul lunii decembrie, domnul manager (şi medic, şi cercetător etc.) Narcis Copcă împreună cu avocaţii săi şi sub oblăduirea doamnei primar Gabriela Firea şi-au permis să ameninţe medici din cele mai mari centre de transplant pulmonar din Europa (Germania, Belgia, Austria, Olanda) pe care îi invitasem pentru o vizită colegială în România. Consecinţele comportamentului lui Narcis Copcă se văd acum când pacienţii români care ar trebui să beneficieze de transplantul pulmonar nu mai sunt primiţi nici măcar pentru prima evaluare la centrul de transplant unde au fost operaţi aproape 40 de pacienţi români“, a precizat Vlad Voiculescu pe pagina persoană de Facebook.

Potrivit specialiştilor, în jur de 80 de pacienţi români au nevoie de transplant pulmonar.

Citeşte şi:

De ce au fost interzişi românii la AKH Viena pentru transplant de plămâni şi unde se pot reorienta pacienţii

Moartea Biancăi sau cum să îţi baţi joc de pacienţi: avem specialişti, avem bani, dar bolnavii care aşteaptă transplant de plămâni sunt ucişi de birocraţie

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite