Chirurg ieşean despre tratamentul arşilor în spitalele româneşti:„O glumă sinistră. Cel mai bun tratament este avionul spre Franţa, Germania, Israel”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul rector interimar al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, profesorul Dragoş Pieptu, a arătat că nivelul de tratare al pacienţilor arşi în România este mult în urma Occidentului. Medicul, specializat în tratamentul arşilor mari în centre din Franţa, Germania şi SUA, a precizat că în Iaşi, de exemplu, nivelul de tratare al bolnavilor arşi este „o glumă sinistră”.

În urma tragediei petrecute în Clubul Colectiv din Capitală, acolo unde şi-au pierdut viaţa şi au fost răniţi mai mulţi tineri, chirurgul plastician Dragoş Pieptu din cadrul Institutului Regional de Oncologie a atras atenţia opiniei publice asupra lipsei de centre specializate pentru arşi. Medicul ieşean, beneficiar al unei burse de pregătire la Centrul de Arşi I5, din cadrul Spitalului „Edouard Herriot” , arată că „România nu a fost preocupată să aibă centre de arşi gravi”.

„Ceea ce există acum sunt nişte surogate, unele chiar penibile. Nivelul tratamentului arsurilor în România faţă de standardul din Vest este cu 20 - 30 de ani în urmă. Din păcate, cel mai bun tratament pentru arsurile peste 40% profunde, mai ales complicate cu arsuri ale căilor respiratorii, este avionul spre Franţa, Germania, Israel, SUA. E drept, mulţi pacienţi nu pot fi transportaţi datorită stării în care se află. Orice doctor ar veni din orice parte a lumii nu poate avea rezultate ca la el acasă, în condiţiile materiale de la noi. Ne lipseşte aproape tot: clădiri, săli de operaţie adecvate, personal, instrumente, aparatură”, a declarat dr. Dragoş Pieptu.

Medicul a mai subliniat că Iaşiul nu poate face faţă unei situaţii similare celei petrecute în Bucureşti. „Nici Capitala nu poate răspunde în mod corect, măcar apropiat de nivelul ţărilor civilizate, la arsuri grave, profunde, cu un aşa mare număr de cazuri. Iaşiul în niciun caz”, a conchis fostul rector.

Citeşte şi:

EXCLUSIV Incendiu în Clubul Colectiv. Administratorul firmei care a izolat fonic tavanul clubului: „Le-am oferit varianta ignifugă, dar au ales ce era mai ieftin“

Incendiu în Club Colectiv. Vlad Ţelea şi Mihai Alexandru, chitariştii Goodbye to Gravity, au murit

Incendiu Club Colectiv. Mărturiile cutremurătoare: „Mă căţăram pe cadavre şi încercam să ies“. Asistentă de la Salvare: „Săreau arşi pe mine, urlau“

Mărturiile părinţilor victimelor de la incendiul din club Colectiv: „A deschis ochii şi mi-a spus: «am văzut iadul, mam㻓

Reacţii oficiale după incendiul de la Club Colectiv. Klaus Iohannis: „Nu mai putem continua pe principiul «lasă că merge şi aşa»“

Incendiu în Clubul Colectiv. Când se activează planul de cod roşu pentru dezastre. Neregulile depistate în actele de funcţionare a clubului

Incendiu la Clubul Colectiv din Bucureşti. Generaţia Facebook „atacă“ din nou: „Nimeni în cluburi! Astăzi nu ieşim în club!“

Incendiu în Club Colectiv Bucureşti. Solistul trupei care concerta în momentul incendiului se zbate între viaţă şi moarte. Tânărul a câştigat Megastar în 2008

    

Incendiu în Club Colectiv. Mărturiile unui prieten al trupei Goodbye to Gravity: „Au făcut concertul cu banii lor. Unul dintre băieţi are mâinile arse“

Incendiu club Bucureşti: Colectiv, unul dintre cele mai renumite localuri de concert din Capitală. În seara tragediei, intrarea a fost liberă

Incendiu în Clubul Colectiv: Cine sunt Goodbye to Gravity, trupa care a concertat în momentul producerii tragediei

Incendiu Colectiv. Cine este Alin Anastasescu, acţionarul principal al firmei care deţine Clubul Colectiv

Incendiu la Club Colectiv. Liste cu răniţii tragediei din Capitală, internaţi la diverse spitale din Bucureşti

Incendiu în Club Colectiv. Ce s-a întâmplat, de fapt, în Colectiv, clubul în care zeci de tineri au ars de vii

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite