Cele mai bune filme documentare şi de ficţiune evreieşti rulează la Iaşi, în cadrul Festivalului Filmului Evreiesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Afişul Festivalului Filmului Evreiesc FOTO fieiasi.eu
Afişul Festivalului Filmului Evreiesc FOTO fieiasi.eu

Filme documentare şi de ficţiune care vorbesc despre cultura şi civilizaţia evreiască vor rula la Iaşi, în Parcul Copou şi la Casa de Cultură a Municipiului Iaşi "M.Ursachi", cu intrare liberă.

Organizatorii Festivalului Internaţional al Educaţiei (FIE) au pregătit cinefililor un Festival al Filmului Evreiesc.

Astfel, pe parcursul a patru zile, în Parcul Copou şi la Casa de Cultură a Municipiului Iaşi ”M. Ursachi” vor rula filme documentare şi de ficţiune inspirate din cultura şi civilizaţia evreiască, filme premiate la cele mai importante festivaluri din lume şi produse în mai multe ţări.

Organizat de Fundaţia Art Promo în parteneriat cu Comunitatea Evreilor din Iaşi, cu Primăria Municipiului Iaşi, dar şi cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Ambasadei Statului Israel, festivalul are intrarea liberă.

Festivalul este programat în intervalul 23-26 iunie.

Iată ce puteţi viziona în cadrul Festivalului Filmului Evreiesc, în zilele de 25 si 26 iunie:

Miercuri 25 iunie

Casa de Cultură „Mihai Ursachi”

18.00 The Dreamers (Efrat Shalom Danon, 2011) 58 min
The Dreamers spune povestea captivantă a unei profesoare şi a unei peruchiere care incearcă să îşi îndeplinească visul, acela de a face filme. Şi, pentru că trăiesc într-o societate religioasă cu reguli stricte, femeile pasionate de artă şi de libertatea de exprimare pe care aceasta o oferă,  pleacă într-o călătorie pentru a reuşi.

19.00 Kafka's Last Story (Sagi Bornstein, 2011) 56 min
Filmul documentar urmăreşte povestea manuscriselor scriitorului Franz Kafka despre care se spune că şi-ar fi ars, în timpul vieţii, cam 90% din operă. Demnă de filmele cu detectivi, pelicula uimeşte prin abordarea inedită a unui subiect care intrigă.

20.10 Five Hours from Paris (Leonid Prudovsky, 2009) 90 min
Regizorul Leonid Prudovsky a gândit o poveste de dragoste neobişnuită între un şofer de taxi, născut şi crescut în Israel şi o profesoară de muzică, imigrantă din Rusia care se întâlnesc într-o suburbie muncitoreascã a orasului Tel Aviv. El nu are aspiraţii şi se teme să zboare cu avionul. Ea a renunţat la aspiraţiile sale pe parcursul vieţii şi mai are puţin şi trebuie să se îmbarce. Dacă cei doi vor rămâne sau nu împreună, numai vizionarea filmului o poate lămuri.

Parcul Copou

22.00 Lea and Darija (Branko Ivanda, 2011) 100 min
Filmul ne face cunoştinţă cu Lea şi Darija, două fete de 13 ani care, înainte de cel de-al Doilea Rãzboi Mondial, erau vedete pe scena teatrului şi dansului din Zagreb, spectacolele lor jucându-se cu casa închisă. Pe parcursul derularii acţiunii, aflăm cum, în perioada persecuţiilor naziste, a luat naştere o prietenie cu tentă dramatică, datorită dansului, dar şi terorii.

Joi 26 iunie

Casa de Cultură „Mihai Ursachi”

18.00 Independance for a Day (Liviu Carmely, 2003) 55 min
Acest film este o călătorie în universul cultural, social şi istoric al statului Israel şi pune accentul pe deosebirile dintre intenţiile fondatorilor statului şi situaţia reală, actuală.

19.05 Redcurrants (Leo Kantor, 2011) 34 min
Coacaze roşii este un film biografic, care ne poartă înapoi în timp, o pledoarie pentru respectul faţă de celălalt şi pentru apărarea demnităţii fiecăruia dintre noi, indiferent de rasă sau de origine, un film documentar făcut după un spectacol teatral, susţinut de Leo Kantor pe scena Teatrului Rozmaitosci din Varşovia atunci când, după o absenţă de 42 de ani, acesta a revenit în Polonia.

19.50 Amos Oz (Yonathan & Masha Zur, 2009) 86 min
Amos Oz se doreşte a fi un documentar-portret pe care Yonathan si Masha Zur i l-au făcut unuia dintre cei mai mari prozatori contemporani, israelianul Amos Oz şi o călătorie alături de acesta pe parcursul turneului de  promovare a cărţii Poveste despre dragoste si intuneric.

21.30 Welcome and... Our Condolences (Leon Prudovsky, 2012) 26 min
Filmul, prin personajul său central, Misha, în vârstă de 12 ani, ne întoarce în timp, până în anul 1991, an în care s-a înregistrat o imigrare masivă, din Israel în Rusia, pentru a surprinde absurdul unor situaţii în care sunt puşi cei care se văd nevoiţi să îşi părăsească ţara.

Parcul Copou

22.00 The Infidel (Josh Appignanesi, 2010) 105 min
Mahmud Nasir, un musulman „relaxat", află într-o zi că este un copil adoptat, că nu este musulman, ci evreu şi că numele său adevărat e Solly Shimshillewitz. Toată existenţa îi este, astfel, dată peste cap şi se confruntă cu o profundă criză de identitate.

Festivalul Filmului Evreiesc face parte dintr-o Caravană a Filmului Evreiesc care a trecut, deja, prin oraşele Braşov şi Timişoara, iar filmele alese vorbesc despre trecutul şi prezentul evreilor, despre viaţa lor de zi cu zi, despre personalităţi marcante de origine evreiască.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite