Campanie de vaccinare a copiilor care nu au fost imunizaţi la timp. Medicii de familie au primit dozele de vaccin ROR

Campanie de vaccinare a copiilor care nu au fost imunizaţi la timp. Medicii de familie au primit dozele de vaccin ROR

FOTO 123 RF

Ministerul Sănătăţii, prin direcţiile de sănătate publică din teritoriu, încep o campanile amplă de vaccinare a copiilor care nu au fost imunizaţi pentru rubeolă, oreion şi rujeolă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Copiii nevaccinaţi din judeţul Iaşi vor fi imunizaţi împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei. Ministerul Sănătăţii, prin Direcţia de Sănătate Publică Iaşi, începe o campanie de vaccinare a copiilor care nu au primit la timp dozele de vaccin ROR. În judeţul Iaşi, în ultimele şase luni, s-au înregistrat 55 de cazuri de rujeolă. Potrivit DSP, pacienţii diagnosticaţi provin din 21 de localităţi ieşene, cele mai multe cazuri fiind raportate în satul Criveşti, comuna Vânători (16 cazuri), în satul Crucea, comuna Lungani (7 cazuri) şi în municipiul Iaşi (6 cazuri). 
 
Rata de vaccinare cu ROR în judeţul Iaşi este de 67%, în timp ce rata recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii este de 95%, indiferent de tipul de vaccin. „Rata recomandată de OMS este idealul, perfecţiunea. O rată de vaccinare între 80 şi 95% este foarte bună, şi de cele mai multe ori cea mai întâlnită. Ce este sub 80% înseamnă nişte goluri ale căror efecte se văd în timp - de exemplu, epidemiile. La o rată de vaccinare de 67% înseamnă că 1 din 3 copii nu a fost prins în programul naţional de vaccinare şi că nu a fost vaccinat. Ceea ce nu este deloc în regulă“, a explicat dr. Mihnea Hurmuzache, director medical la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“. În prezent, DSP precizează că a distribuit medicilor de familie din judeţ întreaga cantitate de vaccin solicitată, conform catagrafiilor pe care le-au realizat.
 
Potrivit specialiştilor, copiii trebuie să fie vaccinaţi cu o doză de ROR la împlinirea vârstei de un an şi cu a doua doză la împlinirea vârstei de cinci ani. În contextul epidemiei de rujeolă care a început în februarie 2016, MS în colaborare cu experţi internaţionali au elaborat un plan de măsuri pentru limitarea îmbolnăvirilor. „Copiii cu vârsta de 9 - 11 luni vor primi o doză de vaccin ROR suplimentară, urmând ca la împlinirea vârstei de 12 luni să fie vaccinaţi cu încă o doză de ROR, conform calendarului din programul naţional. Copiii restanţieri, din grupa de vârstă 1-4 ani cu 0 doze de vaccin ROR în antecedente, vor primi o doză de vaccin ROR. Copiii restanţieri din grupa de vârstă 5-9 ani, cu 0 doze de vaccin ROR în antecedente, vor primi două doze de vaccin ROR, cu păstrarea unui interval minim de 28 de zile între acestea, iar cei cu o doză de vaccin în antecedente, vor primi cea de-a doua doză“, se arată într-un comunicat al DSP Iaşi.
 
Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile a confirmat din februarie 2016 până în prezent 8.455 de cazuri de rujeolă, 8.059 de cazuri fiind înregistrate la persoane nevaccinate. În ultimul an, 32 de persoane diagnosticate cu rujeolă au decedat. Specialiştii din Ministerul Sănătăţii subliniază că rujeola, oreionul şi rubeola sunt boli contagioase care pot determina complicaţii severe, precum bronhopneumonie, meningita, encefalita, pancreatita, pierderea sarcinii, iar in unele cazuri chiar decesul. În plus, rubeola apărută în primul trimestru de sarcină poate determina malformaţii grave la nou-născut. 
 
Citeşte şi:
 
citeste totul despre: