Calvarul persoanelor cu dizabilităţi din Iaşi. Instituţiile de cultură şi mijloacele de transport nu au rampe de acces

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Invalizii aşteaptă ore în şir în staţii un mijloc de transport cu rampă de acces FOTO: Arhivă
Invalizii aşteaptă ore în şir în staţii un mijloc de transport cu rampă de acces FOTO: Arhivă

Persoanele ţintuite în scaue cu rotile se izbesc în fiecare zi de ignoranţa autorităţilor locale. Acestea au îngrădit accesul în anumite instiituţii fie pentru că nu le-au dotat deloc cu rampe de acces, fie pentru că cele construite sunt prea înclinate şi fac imposibilă urcarea lor.

Judeţul Iaşi este pe primul loc în Moldova în ceea ce priveşte numărul persoanelor cu dizabilităţi. Aproape 5.000 de persoane au handicap locomotor şi zilnic sunt umilite. Deşi de ani de zile s-au plâns autorităţilor cu privire la accesul îngreunat în instituţii sau în mijloacele de transport în comun, sesizările lor au fost ignorate complet. Aşa se face că două treimi din mijloacele de transport în comun nu sunt dotate cu rampa de acces pentru persoanele aflate în scaun cu rotile.

Reprezentanţii Regiei de Transport Public din Iaşi (RATP) mărturisesc şi că situaţia nu se va rezolva prea  curând. ‘’În prezent niciun tramvai nu are rampă şi nici nu există şanse ca ele să fie modificate. Costurile şi omologarea vagoanelor ar presupune investiţii prea mari, pe care nu ni le permitem’’, spune Adrian Mihai, purtătorul de cuvânt al RATP Iaşi. 

Persoanele ţintuite în scaune cu rotile recunosc că trasportul în comun reprezintă una dintre cele mai grele probe pe care le au de trecut zilnic. ‘’Este foarte dificil, ţi se îngrădeşte independenţa. Tot timpul ai nevoie de ajutor, speri ca ceilalţi călători să te ajute să urci în mijloacele de trasnport. Într-un oraş civilizat ar trebui să ai nişte facilităţi’’, spune Ciprian, un tânăr imoblizat în scaun cu rotile.  

Rampe făcute în bătaie de joc

Iar batjocura la adresa acestor persoane nu se opreşte aici. Instituţii de cultură de o mare importanţă din oraş au rampe mult prea înclinate, astfel că urcarea lor este o misiune imposibilă pentru cei în scaun cu rotile. Un astfel de exemplu se întâlneşte la Ateneul Tătăraşi. 

‘’Aceasta este una dintre rampele pe care poţi să faci alpinism utilitat. Dacă plouă, aceasta devină inaccesibilă, are o gresie alunecoasă. Această rampă are undeva la 45 de grade, nu-şi are rostul’’, spune Ciprian. 

Sunt însă alte instituţii care nu au niciun fel de rampă. Este cazul Casei de Cultură a Studenţilor. Deşi a fost construită în urmă cu 25 de ani, abia săptămâna trecută, aici s-au început lucrările la amenajarea unei căi de acces pentru persoanele cu dizabilităţi. 

‘’Proiectantul a fost de vină, în anii ’90  când s-au început lucrările nu s-a prevăzut amenajarea unei rampe pentru persoanele cu dizabilităţi. Am primit însă 80.000 de lei de la Ministerul Tineretului şi Sportului pentru a face această investiţie pe care vrem să o terminăm până la finele anului’’, spune Gabriel Harabagiu, directorul CCS Iaşi. 

Astfel de situaţii trenează de ani de zile deşi potrivit legii, toate instituţiile de interes public ar trebui să aibă rampă de acces, iar lipsa lor se sancţionează cu amendă de până la 5 mii de lei. 

Vă mai recomandăm:

Iasi: Invalizii, umiliţi în staţiile de autobuz (GALERIE FOTO şi VIDEO)

Calvarul persoanelor cu handicap: clădiri refăcute fără rampe de acces FOTOGALERIE

Rampă pentru invalizi în bătaie de joc chiar la Comisia de Evaluare a Persoanelor cu Handicap FOTOGALERII

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite