Bolnavii care suferă un infarct miocardic acut nu pot fi trataţi la cel mai mare spital din Moldova. „S-au făcut mai multe demersuri pentru un angiograf“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi încearcă de mai mulţi ani să obţină finanţare pentru un angiograf de înaltă performanţă cu care să trateze pacienţii cu infarct miocardic acut.

Cel mai mare spital din Moldova, Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi, nu poate rezolva principala urgenţă cardiovasculară: infarctul miocardic acut.

Unitatea medicală în care ajung cele mai grave cazuri din regiunea de Nord-Est nu poate rezolva infarctul miocardic acut din cauză că nu a fost dotat cu un angiograf de înaltă performanţă.

În ultimii patru ani, spitalul a primit mai multe promisiuni de la Ministerul Sănătăţii potrivit cărora aparatul va ajunge în Clinica de Cardiologie de la Iaşi. Niciuna însă nu s-a concretizat până în prezent.

„Spitalul a făcut mai multe demersuri pentru a fi dotat cu un angiograf. Aparatul a fost cuprins şi în ultimul document cu necesarul pe clinici care a fost transmis ministerului, sperăm că anul acesta va fi aprobat”, a arătat profesorul Ştefan Georgescu, director medical al Spitalului „Sfântul Spiridon” din Iaşi.

Alte spitale judeţene din Moldova, cum sunt cele din Buzău şi Brăila, au aparatul necesar tratării infarctului miocardic acut, dar nu au capacitatea să preia pacienţi din toată Moldova.

Din lipsa angiografului - cu ajutorul căruia medicii pot realiza procedura medicală numită angioplastie care distruge cheagul de sânge din vasul afectat şi deschide artera afectată - cardiologii de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi sunt nevoiţi să transfere bolnavii la Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. George I.M. Georgescu”.

În cazul în care bolnavul a suferit infarctul în urmă cu mai bine de şase ore, institutul nu primeşte pacientul pentru că deja a trecut timpul în care este indicată realizarea angioplastiei şi nu vrea să-şi asume responsabilitatea pentru complicaţiile care pot apărea ulterior.

„Impresia generală este că dacă institutul are angiograf, atunci este suficient. Nu, nu este suficient, având în vedere că noi primim pacienţi cu infarct. La spitalele din Brăila sau Buzău sunt astfel de aparate, dar acele unităţi nu au capacitatea de a prelua pacienţii din toată zona Moldovei. Noi dacă avem capacitatea asta, fiind cel mai mare spital din zonă, nu avem aparatul”, a arătat dr. Antoniu Petriş, şeful Clinicii de Cardiologie de la Spitalul „Sfântul Spiridon”.

Infarctul miocardic reprezintă necroza unei părţi de miocard ca urmare a faptului că inima nu mai este irigată cu sânge şi oxigen. Din această cauză celulele inimii mor, eliberând enzime care distrug ţesutul înconjurător. Timpul de acţiune pentru infarctul miocardic este cuprins între şase şi 12 ore.

Citeşte şi:

Moldova nu mai are niciun spital cu nivel maxim de competenţă. Spitalul „Sfântul Spiridon“, declasificat
 

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite