Şanse la viaţă după o nouă prelevare de organe. Ieşeanul care a primit ficatul suna zilnic medicii şi-i întreba: „Nu s-a găsit un donator”?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medici ieşeni şi bucureşteni au efectuat în cursul nopţii de miercuri spre joi cel de-al doilea transplant de ficat din cadrul Compartimentului de transplant hepatic de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi.

O echipă mixtă formată din chirurgi români şi olandezi, sub coordonarea dr. Radu Zamfir de la Spitalul Universitar din Capitală, au efectuat miercuri la Spitalul din Moineşti, judeţul Bacău, o prelevare complexă de organe.

Medicii ieşeni, bucureşteni şi olandezi au prelevat organele unei femei de 46 de ani aflată în moarte cerebrală după un anevrism rupt.

Echipa medicală a prelvat cordul, plămânii, rinichii, ficatul, corneea, piele, os şi tendon. Pentru prelevarea plămânilor, la Spitalul din Moineşti, a venit o echipă de specialişti din Olanda, după ce s-a dat alertă de donator prin Eurotranplant.

„S-a prelevat cordul, care a fost transplatat în cursul nopţii de miercuri spre joi la Târgu Mureş la un primitor de 47 de ani care are o evoluţie favorabilă. Au fost prelevaţi plămânii de o echipă venită din Olanda, după ce s-a dat alertă de donator prin Eurotransplant. S-a prelevat ficatul şi transplantul hepatic s-a făcut la Iaşi, în cursul nopţii de miercuri spre joi. Operaţia a decurs fără probleme, pacientul este stabil, evoluţia post-operatorie în momentul de faţă este favorabilă”, a precizat dr. Raluca Neagu, medic coordonator al Centrului Regional de Transplant.



Potrivit medicului, corneea prelevată a fost adusă în Clinica de Oftalmologie de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi pentru transplant. Unul dintre rinichi a fost transplantat la Spitalul „Dr. C. I. Parhon” din Iaşi, altul fiind preluat de medicii din Bucureşti. „În plus, au fost prelevate ţesuturi, os tendon, piele, care au fost duse la banca de ţesuturi din Capitală“, a mai precizat dr. Raluca Neagu.

Conform profesorului ieşean Carol Stanciu, pacientul care a primit ficatul prelevat se află în supravegherea medicilor gastroenterologi de mai mulţi ani. „În ultimul timp, starea lui s-a degradat, şi zilnic dădea telefoane. «Nu s-a găsit între timp un donator». Şi a venit ziua de miercuri. Pacientul este foarte bine“, a subliniat profesorul Carol Stanciu.

Transplantul hepatic a fost realizat de medici ieşeni în colaborare cu colegi bucureşteni. Din echipa medicală a făcut parte profesorul Irinel Popescu, şeful transplantului hepatic de la Institutul Fundeni, profesorul Cristian Lupaşcu, coordonatorul transplantului hepatic de la Iaşi şi conf. dr. Gabriela Droc, medic primar ATI la Institutul Fundeni.

„După cum ştiţi, transplantul hepatic este o operaţie complexă. Nici aici nu a fost uşor, a fost o operaţie lungă şi dificilă. Echipa de aici este pregătită din majoritatea punctelor de vedere, noi încercăm să ajutăm, aşa cum şi noi am fost ajutaţi când a început programul de transplant la Bucureşti“, a declarat profesorul Irinel Popescu.

Potrivit chirurgului Cristian Lupaşcu, coordonatorul transplantului hepatic de la Iaşi, începerea activităţii de transplant hepatic la Iaşi înseamnă creşterea calităţii actului medical. Spitalul „Sfântul Spiridon“ a fost introdus din august în programul naţional de transplant, primind prin ordin de ministru finanţarea necesară intervenţiilor.

Citeşte şi:

Premieră medicală la Iaşi. Azi are loc primul transplant hepatic

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite