Ingrediente mai puţin cunoscute pentru a umple borş proaspăt de casă. Trei reţete simple pentru zemuri de post

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oala cu borş umplut proaspăt nu lipsea odinioară din bucătăria gospodinelor care foloseau această licoare atât la zemurile de post, cât şi la cele cu carne.

Pentru cei care doresc să înveţe a pregăti în casă borşul, se recumandă următoarele: „lumăm 3-4 pumni de tărâţe de grâu şi un pumn de mălai, câteva resturi de pâine neagră şi le punem într-un vas în care să încapă 7-8 litri de apă. Peste această compoziţie punem apă călduţă aşa ca să facem un aluat vârtos“.

Această compoziţie se lasă o zi, după care se adaugă o lămâie tăiată în două, câteva crenguţe de vişin şi foi de leuştean, „ca să capete miros plăcut“, după care se umple complet vasul cu apă, se lasă la loc cald două-trei zile până se acreşte. Pentru zemurile pe care dorim să le gătim, folosim borşul limpede de deasupra.


Recomandarea este ca borşul să fie adăugat în mâncare după ce zarzavaturile au fiert îndeajuns şi se lasă să dea un clocot. „Puse de-a dreptul în borş, alimentele fierb greu şi mâncarea nu este gustoasă“, se arată într-un almanah gastronomic.

Un tip de borş de post este cel de cartofi striviţi: „Se fierb cartofii în apă, apoi se scot, se strivesc şi se pun din nou, în apa în care au fiert. Se adaugă sare şi borşul necesar, care a fiert separat în apă, cu o ceapă. Când se aduce la masă, se pune pâine prăjită bine de tot în untdelemn“.

Pentru borşul de dovlecei în floare, „punem la fiert apă, o sărăm şi îi adăugăm dovlecei raşi de coajă şi tăiaţi în felii rotunde, orez, mărar şi pătrunjel tăiat. Adăugăm borşul care a fiert separat şi puţin leuştean“.

Un alt borş de post este cel rusesc: „Se pune fasole la fiert. În timp ce fierbe fasolea, se curăţă, se spală o sfeclă roşie, se dă răzătoare. Se taie o varză mică, în firişoare subţiri, pe care le călim în untdelemn. Se adaugă apoi fasolea, care a fiert pe jumătate, cu zeama ei, adăugându-seşi un morcov ras. Când e aproape gata se pun câţiva cartofi tăiaţi pătrăţele. Se face un rântaş, în care se pune ceapă şi bulion, Se adaugă borşul după gust, presărându-se puţin pătrunjel“.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite