15.000 de credincioşi catolici din Europa sunt aşteptaţi la Iaşi pentru slujba de beatificare a episcopului Anton Durcovici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai importantă ceremonie catolică care a avut loc vreodată în Moldova este programată la Iaşi. La eveniment sunt aşteptaţi 15.000 de credincioşi catolici din toată Europa.

Slujba de beatificare a episcopului martir Anton Durcovici a fost programată pentru data de 17 mai, începând cu ora 11.00. Importanţa evenimentului religios a atras credincioşi din toată Europa, iar numărul mare de pelerini aşteptaţi, estimat la 15.000, i-a determinat pe oficialii diacezei Iaşi să organizeze ceremonia pe stadionul "Emil Alexandrescu" din Copou.

Liturghia de beatificare va fi oficiată de către trimisul Papei Francisc, Eminenţa Sa, cardinalul Angelo Amato, prefect al Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor de la Vatican. Mai mulţi cardinali şi 25 de episcopi au confirmat venirea la Iaşi, alături de grupuri de credincioşi din Austria, Germania, Italia, Polonia şi Ungaria, potrivit informaţiilor furnizate de către preotul Cornel Cadar, purtător de cuvânt al Episcopiei Romano-Catolice din Iaşi.

În acelaşi timp, vor ajunge la Iaşi mii de credincioşi catolici din România. Ar mai fi prezent cu această ocazie şeful Guvernului şi mai mulţi membri ai cabinetului.


Cum va fi împărţit accesul în stadionul "Emil Alexandrescu"

image

Este cel de-al patrulea martir al Bisericii Catolice Române, după Constantin Ignatiu Bogdánffy (2010), episcop romano-catolic auxiliar de Satu Mare şi Oradea, mort în 1949 în închisoarea din Aiud, Ioan Scheffler (2011), episcop romano-catolic de Satu Mare, mort în 1952 la Jilava, şi Vladimir Ghika (2013), preot romano-catolic şi principe roman, mort în 1954 tot la Jilava.

Odată declarat fericit, episcopul Anton Durcovici va fi înscris în calendarul Bisericii locale şi sărbătorit la 10 decembrie, ziua martiriului său. Este primul pas în procesul de canonizare. După ce va fi declarat sfânt, episcopul Anton Durcovici va intra în calendarul catolicilor din toată lumea.

Viaţa lui Anton Durcovici

Episcopul Anton Durcovici s-a născut la 17 mai 1888, în Bad Deutsch-Altenburg, în Austria. La vârsta de şase ani a venit la Iaşi, unde a frecventat cursurile Şcolii Elementare a Parohiei Catolice. S-a transferat la o şcoală din Ploieşti şi, apoi, la Bucureşti, unde a urmat Seminarul „Sfântul Duh” (1901 – 1906).

La 30 octombrie 1906 a fost trimis la Roma, pentru a-şi continua studiile teologice la Colegiul „De Propaganda Fide” (1906 – 1911). A fost sfinţit preot, la 24 septembrie 1910, în bazilica „Sfântul Ioan din Lateran” (Roma) şi s-a reîntors în ţară, la 11 august 1911.

A urmat o perioadă de profesorat la instituţiile de învăţământ catolice şi a ocupat diverse funcţii în cadrul Arhidiecezei de Bucureşti. În 1931 a fost decorat cu Ordinul Steaua României în grad de ofiţer, iar în 1934 a fost numit camerier papal.

La 30 octombrie 1947, papa Pius al XII-lea l-a numit episcop de Iaşi unde a fost înscăunat la 14 aprilie 1948. În timpul scurtei sale păstoriri a Diecezei de Iaşi, episcopul Durcovici a desfăşurat o activitate asiduă, vizitând parohiile din Moldova şi însufleţind cu viaţa sa inimile enoriaşilor.

La 17 ianuarie 1949 a fost numit şi administrator apostolic al Arhidiecezei de Bucureşti. La 26 iunie 1949, a fost arestat de Securitate şi închis la Bucureşti (26 iunie 1949 – 4 mai 1951), Jilava (4 mai – 17 septembrie 1951) şi, apoi, la Sighetu Marmaţiei unde, în urma bătăilor şi a înfometării, a murit la 10 decembrie 1951, fiind înmormântat în Cimitirul Orăşenesc din localitate.

Pe aceeaşi temă:

Papa Francisc trimite un cardinal la Iaşi. Prelatul de la Vatican este însărcinat cu beatificarea episcopului Anton Durcovici

Români la canonizarea celui mai iubit Papă din istorie. „Ioan Paul al II-lea a reuşit să dea o nouă faţă Bisericii. Era un om mereu zâmbitor şi pus pe glume“

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite