VIDEO Coşmarul rutier al pelerinilor lui Arsenie Boca: îndură patimi şi aşteaptă minuni pe drumul spre mormântul din Prislop
0
Mii de turişti vizitează zilnic mănăstirea Prislop, locul mormântului lui Arsenie Boca, iar ultimii şapte kilometri ai şoselei abia mai fac faţă traficului rutier intens. Deşi se află în reabilitare de aproape un an, tronsonul rutier nu este nici pe departe finalizat, spre disperarea pelerinilor şi localnicilor. Autorităţile spun că este nevoie de lucrări suplimentare, iar data finalizării celor şapte kilometri rămâne incertă.
Mănăstirea Prislop, unde a fost înmormântat Arsenie Boca, a devenit în ultimii ani una dintre cele mai vizitate aşezări monahale din Transilvania. Zilnic, mii de turişti şi pelerini se îndreaptă spre locul din Ţara Haţegului, atraşi de popularitatea fostului duhovnic şi de minunile pe care acesta le-ar fi făcut, în timpul vieţii şi după moarte.
Ultimii şapte kilometri ai Drumului Judeţean 687 K spre Mănăstirea Prislop sunt un adevărat coşmar pentru cei mai mulţi dintre călători, un calvar prelungit de lipsa de reacţie a autorităţilor şi de ritmul lent în care au loc lucrările de modernizare a şoselei.
De aproape un an o firmă de construcţii contractată de Consiliul Judeţean Hunedoara se ocupă de reabilitarea drumului care traversează satele Silvaşul de Jos şi Silvaşul de Sus pentru a ajunge la mănăstire. Sunt numai şapte kilometri de şosea, din care drumarii nu au reuşit, până în prezent, să reabiliteze complet nici măcăr un metru. Proiectul demarat în toamna anului trecut are ca termen de finalizare vara anului viitor, iar la scurt timp de la începerea lui, conducerea Consiliului Judeţean Hunedoara informa că lucrarea este de maximă importanţă şi modernizarea se va încheia mult mai repede. Un motiv pentru grăbirea lucrărilor a fost că Mănăstirea Prislop este un pol al turismului în judeţul Hunedoara şi reuşeşte să sporească numărul vizitatorilor de la Castelul Corvinilor, Cetatea Devei şi Sarmizegetusa Regia.
Ce spun localnicii şi pelerinii despre drumul de la Prislop
Drum reabilitat cu şapte muncitori
Aşteptările pelerinilor şi ale localnicilor au fost înşelate până în prezent. Cei care se deplasează la Mănăstirea Prislop întâlnesc rareori mai mult de zece muncitori pe şantierul şoselei, în timp ce utilajele lor, stau parcate cu săptămânile pe marginea carosabilului, încurcându-i şi mai mult pe şoferi.
„Am inspectat drumul, iar constructorii ne-au spus că sunt puţini muncitori pentru că în luna august mulţi dintre angajaţii firmei şi-au luat concedii. Ei ne-au asigurat că vor relua lucrul în forţă, spre sfârşitul lunii”, spune Mircea Bobora, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara.
Calvarul drumului spre Mănăstirea Prislop
Pe lângă şantierele părăsite ale şoselei, trec zilnic mii de maşini. „Este o bătaie de joc modul în care se prezintă acest drum. Am venit de la 300 de kilometri, din judeţul Braşov, pentru a mă ruga la mănăstire, însă plec cu un gust amar, pe acest drum aproape devastat, care n-a mai fost reparat”, spune Maria, pelerin la Prislop.
„Din cauza traficului greu şi intens, multe dintre dalele puse recent pe marginea şoselei, pentru a acoperi rigolele au început să crape. Roţile maşinilor se înfundă în gropi, pe care nimeni nu mai vine să le repare. Parcă suntem blestemaţi”, se plânge Ioan Georgescu, un localnic din satul Silvaşul de Jos. La fel ca majoritatea sătenilor, bărbatul profită însă din plin de circulaţia intensă, reuşind le vândă trecătorilor fructe şi compoturi din producţia proprie. În satul vecin, Silvaşul de Sus, oamenii abia mai au loc să îşi aşeze tarabele cu alimente. Şoseaua este atât de îngustă încât uneori maşinile care urcă sau coboară spre mănăstire se freacă de zidurile caselor.

„Blocaje în trafic se formează de fiecare dată când trece un autobuz sau un utilaj greu, în special cele care transportă lemne. La un moment dat, am crezut că o dată începute lucrările, vor fi duse la bun sfârşit, dar drumarii s-au mutat în alt lco, lăsând drumul stricat”, spune Nicu Novac, din Silvaşul de Sus
Şeful instituţiei, Laurenţiu Nistor, a declarat că proiectul a avut un studiu de fezabilitate prost întocmit, care n-a ţinut cont de caracteristicile terenului din zonă, de faptul că terenul alunecă. O expertiză a fost solicitată de cei de la CJ Hunedoara pentru a stabili ce măsuri sunt necesare pentru ca proiectul să continue într-un mod care va da un rezultat bun.

„Probabil va fi nevoie de lucrări suplimentare, pentru ca drumul să poată fi folosit în bune condiţii nu numai de cei care vin cu autoturismele, dar şi de maşinile mari: Noi cerem calitate de la constructor”, afirmă Mircea Bobora, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara.
Lucrările de modernizare a drumului judeţean spre Mănăstirea Prislop au fost atribuite unei asocieri de firme (S.C. Strade Conscom SRL şi S.C. Sercotrans SRL), în urma unui contract în valoare de circa 8,4 milioane de lei. După modernizare, traficul între Silvaşul de Jos şi Mânăstirea Prislop se va desfăşura pe o şosea cu o lăţime minimă de şase metri. Biserica Mănăstirii Prislop are o vechime de peste şase secole. Aşezarea are numeroase legende, însă celebritatea i-a fost dată de faptul că aici a slujit şi se află înmormântat Arsenie Boca, una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei.
Vă recomandăm şi:
Părintele Arsenie Boca a lăsat posterităţii o moştenire spirituală impresionantă, iar vorbele sale despre credinţă, rugăciune şi milostenie sunt preţuite de milioane de români, dovadă fiind mulţimile de pelerini care vin să să se roage la mormântul său de la Mănăstirea Prislop. Cea mai cunoscută rugăciune a părintelui este cea pe care acesta obişnuia să o rostească dimineaţa.
Arsenie Boca a devenit în ultimii ani un adevărat fenomen, o figură emblematică în istoria recentă a poporului român. Preotul care a slujit la mănăstirile Prislop şi Brâncoveanu şi a fost deţinut politic în anii 1950 este considerat un sfânt de tot mai mulţi dintre cei care ajung să se roage la mormântul lui din cimitirul mănăstirii Prislop. Cugetările sale au ajuns şi ele cuvinte de căpătâi pentru credincioşi.
Mănăstirea Prislop îşi leagă numele de imaginea părintelui Arsenie Boca, al cărui mormânt a devenit loc de pelerinaj pentru un număr impresionant de pelerini. La aceeaşi mănăstirea a vieţuit, în urmă cu cinci secole, un alt duhovnic, a cărui poveste a făcut ca numele său să fie trecut între sfinţii Bisericii Ortodoxe Române.
Învăţăturile duhovnicului Arsenie Boca, preotul martir al închisorilor comuniste, au devenit cunoscute în ultimii ani printr-un număr impresionant de volume, mărturii şi documentare. Printre temele cele mai abordate sunt iubirea, viaţa de familie şi căsătoriei.











