Video VIDEO Calea ferată Hunedoara - Simeria, de nerecunoscut la doi ani de la ultimul tren plecat din gară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Calea ferată Hunedoara - Simeria.
Calea ferată Hunedoara - Simeria.

Au trecut mai mult de doi ani de când ultimul tren de călători a plecat din gara Hunedoarei către Simeria. De atunci, calea ferată care leagă cele două oraşe a trecut prin transformări importante.

Calea ferată Hunedoara – Simeria a fost inaugurată în 25 mai 1884.

GALERIE FOTO

De la începutul anului 2018, niciun tren de călători nu a mai plecat din gara Hunedoarei, spre Simeria.  Calea ferată de 18 kilometri, care leagă cele două oraşe, mai este utilizată doar pentru transportul de mărfuri, însă garniturile feroviare, care circulă rar, nu mai ajung la Hunedoara, ci doar până la Peştişul Mare. Între Hunedoara – municipiul de la capăt de linie – şi Peştiş, liniştea s-a lăsat peste vechea cale ferată, de la a cărei înfiinţare a trecut aproape 140 de ani.

Clădirea emblematică a Gării Hunedoarei, pusă de doi ani sub lacăt, este şi ea pustie. În faţa ei, liniile de oţel au ruginit şi sunt acoperite de vegetaţie. Cu cât se depărtează de staţia CFR, ele devin mai puţin vizibile în păienjenişul de buruieni şi mărăcini lasat să le acopere. Câteva cantoane feroviare s-au ruinat pe margine, după ce au rămas abandonate. Cei care iau la pas calea ferată pot observa din loc în loc găurile lăsate de cei care au furat şuruburile din calea ferată şi instalaţii feroviare vandalizate.


În stânga, peste canalul Cernei care curge paralel cu traseul căii ferate, până la ieşirea din Hunedoara, se înfăţişează întinderea de ruine din vechea platformă siderurgică a municipiului. În dreapta, călătorii lăsau în urmă fosta fabrică de pâine construită în anii '50 – acum închisă şi cartierul Ceangăi. Apoi calea ferată tăia, însoţită de râul Cerna, teritoriul ocupat de oţelăriile şi laminoarele combinatului, de vechiul Blooming, trecea pe la poalele uriaşelor halde de zgură şi continua spre Peştişul Mare, Bârcea Mare, Sântandrei şi Simeria, pe un traseu parcurs în 40 de minute cu trenul.

calea ferata hunedoara simeria foto daniel guta adevarul



Cei 18 kilometri ai tronsonului feroviar Hunedoara – Simeria au fost construiţi în anii 1883 şi 1884. Calea ferată a fost inaugurată odată cu Uzinele de Fier. „În ziua de 25 a lunii curente, oraşul Hunedoara şi împrejurimile sale s-au pregătit pentru o triplă sărbătoare. Am invitat pe iubitul nostru deputat ca în această zi să prezinte dare de seamă în faţa alegătorilor. La noile furnale a fost anunţată prima destupare şi turnare şi în final sosirea primului tren Simeria – Hunedoara. Au sosit oaspeţi dornici de a vedea şi de a petrece, trăsură după trăsură, nu numai din apropierea Hunedoarei, dar şi din Deva şi Orăştie”, informa corespondentul gazetei devene Hunyad, în numărul din 30 mai 1884. În deceniile următoare, datorită dezvoltării oraşului Hunedoara şi a metalurgiei, calea ferată a devenit tot mai importantă pentru comunitate.

calea ferata hunedoara simeria foto daniel guta adevarul
image

În anii '50, statul a dezvoltat proiectul feroviar, construind pe acelaşi tronson o reţea de linii industriale necesare combinatului siderurgic, lungimea totală a acestora depăşind 150 de kilometri. În deceniile următoare, gara devenise unul dintre cele mai aglomerate locuri din oraş, fiind folosită de un număr mare de angajaţi ai combinatului. În 1984, linia CFR Hunedoara – Simeria a fost electrificată. În ultimele decenii, traficul feroviar s-a redus treptat, până când în 2018, CFR a decis scoaterea din folosinţă a traseului Hunedoara – Simeria. Operatorii privaţi nu s-au arătat nici ei interesaţi pentru a prelua această rută.

calea ferata hunedoara simeria foto daniel guta adevarul

Un sector al căii ferate se află însă în şantier, la Săuleşti, unde se va intersecta cuTronsonul Km 614 – Simeria - noua magistrală feroviară de peste 140 de kilometri aflată în şantier în vestul ţării, a cărei finalizare a fost estimată în 2022.


Video, pe larg.


Vă recomandăm să citiţi şi:

FOTO Cum se lucrează la noua magistrală feroviară din vest, pe care trenurile vor „zbura” cu 160 km/h

VIDEO Un nou şantier în Deva. Gara va intra în reparaţii capitale. Va fi renovată odată cu magistrala feroviară pe care trenurile vor circula cu 160 km/h

VIDEO Cum arată tunelul spectaculos prin care trenurile vor trece cu 160 km/h. Construcţia unică în ţară, finalizată cu o întârziere de doi ani din motive bizare

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite