Soarta bisericii ridicate în curtea şcolii, aflată în şantier de patru ani: lăcaşul de cult va eclipsa clădirile din jurul său

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muncitorii sau revenit pe şantierul bisericii din municipiul Hunedoara, amplasată pe un fost teren din curtea Şcolii Generale numărul 8. Conform planurilor, edificiul urma să fie finalizat în 2016, însă la patru ani de la începerea construcţiei este încă departe de a fi realizat.

Biserica din curtea Şcolii Generale numărul 8 din municipiul Hunedoara continuă să stârnească dezbateri, deşi au trecut patru ani de la începerea ridicării ei şi aproape cinci ani de când primăria a atribuit gratuit Episcopiei Devei şi Hunedoarei un teren de peste 1.100 de metri pătraţi ca amplasament al lăcaşului de cult.

Constructorii bisericii plănuiau finalizarea proiectului în 2016, însă lipsa fondurilor a întârziat derularea investiţiei. Muncitorii au revenit pe şantierul noului aşezământ, însă acesta este departe de a fi finalizat. O dată ce vor fi ridicate turlele, biserica va depăşi în înălţime grădiniţa şi se va apropia ca altitudine de cea a şcolii şi a blocurilor cu patru etaje din apropiere.

Într-un alt cartier al Hunedoarei, Micro 7, o altă biserică, ridicată din BCA, a fost finalizată în mai puţin de doi ani, însă dimensiunile acesteia au fost mai reduse decât cea de pe fostul teren al Şcolii Generale numărul 8.

„Ne-am plâns de mai multe ori primăriei în ultimii ani, pentru că am considerat că este prea aproape de blocurile în care locuim şi că astfel ne va crea disconfort”, spune Maria, o tânără care locuieşte cu familie într-un bloc din vecinătate.

La rândul lor, reprezentanţii primăriei au precizat că proiectul a avut toate avizele necesare, iar  în 2012, la eleborarea Planului Urbanistic de Detaliu necesar ridicării aşezământului, nu au fost înregistrate sugestii şi obiecţiuni din partea localnicilor invitaţi la consultări, acestea fiind înregistrate mult mai târziu.

image
image

Vă recomandăm şi:

Biserica medievală din secolul al XII-lea a fost profanată. Soarta tristă a aşezării din Călan, cu o poveste impresionantă

Biserica medievală din satul Streisângeorgiu (Călan), una dintre cele mai vechi din ţară, a fost mâzgălită cu graffiti. O anchetă are loc pentru a-i identifica pe autori, iar Poliţia a deschis un dosar penal pentru profanare de morminte. Şi în trecut monumentul istoric vechi din secolul al XII-lea a fost ţinta unor acte de vandalism.

Marele „rival“ al lui Arsenie Boca la Prislop: un pustnic misterios, trecut în rândul sfinţilor, cu chilia lângă mormânt

Mănăstirea Prislop a devenit faimoasă în lume de doar câţiva ani, datorită locului de veci al lui Arsenie Boca, duhovnicul căruia i se atribuie numeroase minuni. Puţini dintre pelerinii care vizitează aşezarea ştiu însă că aici a trăit un alt călugăr, pe care Biserica Ortodoxă Română la canonizat de peste două decenii. Grota Sfântului Ioan este mai tot timpul pustie, deşi se află la câteva zeci de metri de mormântul lui Arsenie Boca.

Secretul bisericii din Densuş: de ce au vrut să o demoleze sătenii şi cum a fost salvată „perla” Ţării Haţegului

Mărturii mai puţin cunoscute despre Biserica din Densuş, una dintre cele mai vechi biserici medievale din România, oferă detalii despre dorinţa localnicilor din urmă cu un secol şi jumătate de a o demola. Monumentul a fost salvat în cele din urmă.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite