Video Priveliştea sumbră a fostelor mine de fier de la Teliuc. Coloşii de beton în ruină de lângă Hunedoara VIDEO
0Abandonate de aproape două decenii, ruinele minei Teliuc, aflată în vecinătatea Hunedoarei, oferă călătorilor un peisaj sumbru.
În anii ´60, exploatările miniere de fier din vecinătatea Hunedoarei se aflau în plină dezvoltare, aveau mii de salariaţi, iar satele miniere Teliuc şi Ghelari se pregăteau să fie transformate în localităţi urbane.
GALERIE FOTO CU RUINELE TELIUCULUI
Performanţele muncitorilor de la Teliuc ocupau frecvent spaţii largi în ziarele locale aflate sub tutela regimului comunist, la fel şi relatările despre construcţiile industriale şi clădirile muncitoreşti înfiinţate în ritm alert în zonă, din dorinţa autorităţilor de a produce cât mai mult fier pentru necesităţile combinatului siderurgic al Hunedoarei.
VIDEO CU RUINELE MINIERE DE LA TELIUC
Minele şi preparaţia Teliucului s-au închis la mijlocul anilor 2000 şi au lăsat în urmă zeci de hectare ocupate cu ruine şi dărâmături, clădiri miniere scoase din uz cărora puţini oameni le mai cunosc menirea, un lac uriaş amenajat pe locul fostei cariere a minelor Centrală şi de Est, dar şi trei halde de steril care împreună se întind pe aproape 100 de hectare.
Multe dintre vechile construcţii au fost „schilodite” de căutătorii de fier vechi, altele s-au ruinat odată cu trecerea timpului, au fost înghiţite de pădure ori au primit alte întrebuinţări.
Exploatarea minieră Teliuc Foto: Daniel Guţă
Lipsa investiţiilor în ecologizarea fostelor terenuri miniere a dat câtorva locuri de la marginea Hunedoarei, traversate de şoseaua spre Teliucu Inferior, un aspect sumbru. Dealurile ascund zeci de kilometri de galerii miniere în care nu se va mai intra vreodată.În unele locuri, accesul este riscant, din cauza riscului unor alunecări de pietre şi al căderii în gol, în puţuri şi guri de aerisire.
O istorie minieră de peste două milenii
În vremea dacilor, împrejurimile actualei comune Teliucu Inferior se numărau printre cele mai importante districte miniere din Dacia, iar după cucerirea romană, exploatarea fierului a luat o amploare nemaiîntâlnită până atunci.
Aici au fost descoperite rămăşiţe ale unor cariere minere antice, unelte folosite de mineri în Antichitate, necropole dacice, ruine ale unei villa rustica şi inscripţii care atestă exploatarea fierului din vremea romanilor şi importanţa pe care administraţia romană o acorda acestei zone.
Cea mai faimoasă inscripţie a fost descoperită în aşezarea învecinată de la Ghelari: „Natus Ibi Ubi Ferum Nascitum”, tradusă în „Născut acolo unde se naşte fierul”. Potrivit istoricilor, fierul exploatat în Antichitate în zona Teliucului era transportat pentru prelucrare la Ulpia Traiana Sarmizegetusa şi Apulum, marile oraşe din provincia daco-romană.
Exploatarea minieră Teliuc Foto: Daniel Guţă
În Evul Mediu, zona minieră din jurul Hunedoarei – târgul fierului - a fost împânzită de ateliere de fierărie şi de topitorii, iar în secolele următoare, la Topliţa şi apoi la Govâjdie s-au înfiinţat primele furnale.
Minele de la Teliuc şi Ghelari au continuat să se dezvolte în secolul al XIX-lea, însă cea mai mare transformare a avut loc în timpul industrializării plănută de regimul comunist.
Din anii '60, la marginea Teliucului a fost înfiinţat lacul de acumulare Cinciş, pentru care au fost strămutate cinci sate, iar în vecinătatea localităţii au fost construite uzina de preparare. Minele de fier de le Teliuc şi Ghelari au intrat în declin din anii 1980, iar la mijlocul anilor 2000, exploatările miniere s-au închis definitiv.
Exploatarea minieră Teliuc Foto: Daniel Guţă
Vă recomandăm să citiţi şi: