Povestea berii Haţegana – cea mai iubită băutură a hunedorenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă în cei peste 30 de ani de existenţă, brandul „Haţegana” nu a reuşit să se impună pe piaţa naţională, berea hunedorenilor a fost una dintre cele mai iubite licori din istoria zonei. Din berea cu care petreceau „oamenii muncii” din Hunedoara şi din Valea Jiului a rămas doar brandul.

În prezent, fabrica din Haţeg e închisă şi în ciuda unor demersuri de refuncţionalizare a acesteia, şansele redeschiderii ei în Haţeg sunt neînsemnate.


Amintiri despre Haţegana
Prima bere Haţegana a ieşit din fabrică în 1978, într-o vreme în care combinatul siderurgic din Hunedoara şi minele de cărbuni din Valea Jiului se aflau în plină dezvoltare. Fabrica de bere a fost înfiinţată în Haţeg din necesitate, de către regimul comunism, pentru a deservi muncitorii din Valea Jiului şi din Hunedoara.

Cea mai mare parte a producţiei de bere ajungea să fie consumată de mineri, iar restul era trimisă în special în Hunedoara şi mai puţin în alte zone ale ţării. Haţegana nu a fost o bere „premium”, dar a devenit în timp unul dintre simbolurile zonei. „Imaginaţi-vă malurile lacului Cinciş, ocupate de sute de famili ale siderurgiştilor din combinat, venite cu cortul pentru a petrece sfârşitul de săptămână pe lac, Cu grătarele pregătite în soare sau la foc seara, berea Haţegana nu lipsea nimănui din această atmosferă de sărbătoare”, îşi aminteşte Floarea Marin, una dintre hunedorencele care au lucrat combinat.


Berea muncitorilor
În anii 1980, Haţegana şi-a trăit epoca de glorie. „Se fabricau 400.000 de hectolitri de bere pe an. Hategana anilor ‘80 era o bere nepasteurizată. Avea termen de valabilitate de şapte zile şi se vindea înainte ca producţia să iasă pe bandă. O bere costa 2,5 lei, echivalentul a aproximativ 1,4 lei de azi. Era o marfă care se dădea cu repartiţie, iar maşinile de transport făceau cozi de kilometri până la poarta fabricii”, a povestit Dorin Pisoiu, fostul director al fabricii dinainte de 1989, într-un reportaj publicat de săptămânalul Replica în 2010.

Cu timpul, berea Haţegana a scăzut în calitate, din cauza faptului că hameiul cultivat în zona Orăştiei sau chiar importat a fost înlocuit cu mălai, iar producătorii au schimbat provenienţa apei folosită în procesarea berii, din Râul Mare (Retezat), cu cea din Râul Bărbat.

image


Fabrica nu a mai fost rentabilă
După 1989, berea Haţegana a mai rezistat pe piaţă ani buni. Însă destinul fabricii a fost unul nefast. Preluată de producătorul de bere Heineken în anul 2003, fabrica din Haţeg s-a închis în anul 2010, din motive economice, iar ultimii aproximativ 100 de angajaţi ai ei au fost disponibilizaţi. Producţia berii a fost mutată în celelalte fabrici din ţară deţinute de Heineken.

Foştii angajaţi de la „Haţegana” au povestit că în momentul în care s-a decis închiderea fabricii din Haţeg, aceasta era dotată cu echipamente moderne de producţie. Acum, clădirea fabricii este nefuncţională, iar o parte dintre imobilele ei au fost transformate în silozuri de cereale.


Membrii unei asociaţii din Hunedoara au propus redeschidera fabricii de bere „Haţegana” în Haţeg şi răscumpărarea brandului de la Heineken, însă demersul lor pe lângă autorităţile locale din oraş nu a avut succes. În prezent, Haţegana mai cumpărată din câteva dintre localurile din Hunedoara, Deva, Haţeg şi Valea Jiului.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite