Povestea antenelor parabolice din Deva care au înfuriat-o pe Elena Ceauşescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soţii Ceauşescu, în timpul unei vizite în ţară. Imagini de arhivă.
Soţii Ceauşescu, în timpul unei vizite în ţară. Imagini de arhivă.

În ultimii ani ai regimului comunist, sute de familii din municipiul Deva aveau acces la posturile de televiziune occidentale, cu consimţământul tacit al Securităţii, potrivit ultimului şef al acestei instituţii din anii 1980, din judeţul Hunedoara, Lucian Văceanu.

Colonelul trecut în rezervă Lucian Văceanu a relatat, în revista Vitralii, a fostelor cadre din SRI, cum a început nebunia antenelor parabolice ilegale dinainte de 1989 şi ce reacţie a avut Elena Ceauşescu la vederea lor, în timpul ultimei vizite a cuplului Ceauşescu în judeţul Hunedoara.


Ultimul şef al Securităţii din judeţul Hunedoara, Lucian Văceanu, a povestit că ideea antenelor parabolice a aparţinut unor electronişti din Deva. Aceştia s-au prezentat în toamna anului 1985 la sediul Securităţii judeţului Hunedoara şi au cerut aprobarea pentru a instala un emiţător prin care să retransmită în Deva meciurile de fotbal din UEFA.


Nevoia de informaţii a creat reacţii în lanţ
Securitatea a respins ideea hunedorenilor, însă unul dintre electronişti nu a ţinut cont de indicaţii. “Acesta a construit un emiţător care a început să funcţioneze clandestin. După terminarea celor două ore de emisie a programului Televiziunii Române, începând cu ora 22:00 retransmitea clandestin diferite emisiuni preluate din spaţiul extern apropiat. Am depistat că semnalele erau emise dintr-un punct aflat deasupra celui mai înalt bloc de pe bulevardul Decebal, din locuinţa inginerului electronist”, a relatat Lucian Văceanu, în revista Vitralii.


Inginerul a scăpat doar cu avertisment şi cu interzicerea acestor activităţi. Cu timpul însă, alţi deveni i-au urmat exemplul, iar în anii care au urmat, povesteşte fostul şef de securitate, sute de familii din Deva au ajuns să aibă acces la canalele TV occidentale Sky News, RAI 1, 2 şi 3, Eurosport ori Sky Movies etc. “Prin anul 1988, a sosit în vamă o instalaţie complexă. S-a constatat că era o instalaţie de recepţionare a posturilor de televiziune prin satelit. S-a constituit un grup de electronişti care au reprodus instalaţia în sute de exemplare. Cei care nu aveau posibilitatea să obţină aparatele „prin relaţii socialiste”, obţineau semnalul (imaginea şi sonorul) respectiv printr-un cablu tras de la un vecin care era posesor al unei astfel de instalaţii. În felul acesta s-a declanşat o reacţie în lanţ. Se ajunsese după un scurt timp că aproape toate bulevardele şi străzile oraşului Deva să fie traversate de mii de cabluri”, a povestit Lucian Văceanu, în Vitralii.


Nu s-au putut ascunde de Elena
Potrivit fostului securist, în 20 martie 1989, cu o seară înainte de vizita cuplului Ceauşescu în judeţul Hunedoara, în municipiul Deva angajaţii primăriei şi chiar primarul Ilie Lavu au bătut la uşile localnicilor, pentru a-i avertiza să ascundă parabolicele de la balcoane, însă o parte dintre deveni nu s-a conformat. Antenele îndreptate spre vest au înfuriat-o la culme pe Elena Ceauşescu, iar aceasta a cerut măsuri imediaate pentru îndepărtera lor. Mai mult, spune Văleanu, soţia fostului dictator ar fi constatat că elicopterul prezidenţial nu ar fi putut ateriza în Deva, din cauza firelor trase de la un apartament la altul.
Chiar şi şeful Securităţii din judeţ avea astfel de instalaţii, potrivit propriei mărturisiri.   
 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite