O seceră veche de peste şase milenii a fost expusă la muzeu. Cum a fost descoperită unealta preistorică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O seceră preistorică din piatră cioplită a fost descoperită la marginea satului Şoimuş. Arheologii susţin că datează din jurul anului 4.300 î. Hr.

Cea mai veche seceră descoperită în Hunedoara datează de peste şase milenii. Obiectul preistoric, expus la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva a fost confecţionat din piatră cioplită, din el păstrându-se patru suporturi laminare, găsite aliniate de arheologi. Descoperirea a avut locla marginea satului Şoimuş, în urma săpăturilor de salvare de pe traseul actualei autostrăzi A1, tronsonul Deva – Orăştie. 

Piesa fragmentară poate fi datată în jurul anului 4.300 î. Hr., din timpul epocii eneolitice, când pe Valea Mureşului în punctul amintit a existat o aşezare a culturii Tiszapolgár, potrivit arheologilor.

„Când vorbim despre sedentarizarea umană în preistorie, amintim, printre altele, şi cultivarea şi recoltarea plantelor, aducând în discuţie, pe lângă săpăligi şi plantatoare, secerile. Acestea au fost confecţionate, la început, în epoca neolitică, din piatră cioplită, debitându-se suporturi aşchiale sau laminare, care, mai apoi, erau inserate într-un suport (din os, corn sau lemn)”, afirmă Mihaela-Maria Barbu, arheolog în cadrul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva.

Principalul criteriu de reperare a unei astfel de piese îl reprezintă uzura apărută pe una sau ambele margini ale lamelor sau aşchiilor, numită, în literatura de specialitate, SiO2 (siliciu), lustru vegetal sau macro-lustru. Această uzură este, de fapt, o depunere de sevă de plante, care au fost tăiate cu o unealtă de tip seceră, mai precizează Mihaela-Maria Barbu.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Artefacte din preistorie şi din vremea dacilor vor fi prezentate în premieră la muzeul din Hunedoara

Secretul fabuloasei comori din Peştera Cioclovina: cum au fost găsite mii de podoabe vechi de peste trei milenii în măruntaiele pământului

VIDEO Osemintele „puiului de dac” şi ale războinicului antic îngropat cu pumnalul său au fost expuse în premieră. Ce enigme ascunde cimitirul dacic

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite