Nouă exploatări forestiere au fost închise de Garda de Mediu, iar amenzile date firmelor au fost de 44.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: ADEVĂRUL. ARHIVĂ.
FOTO: ADEVĂRUL. ARHIVĂ.

Amenzi de peste 44.000 de lei au fost date de comisarii Gărzii de Mediu Hunedoara, în urma controalelor efectuate la firmele care exploatează fondul forestier. De asemenea, Garda de Mediu a oprit activitatea a nouă societăţi.

Garda Naţională de Mediu - Serviciul Comisariatul Judeţean Hunedoara a închis nouă exploatări forestiere şi a aplicat amenzi de 44.000 de lei unor societăţi din industria lemnului, care nu au respectat prevederile legislaţiei de mediu, arată un raport al instituţiei pentru anul 2017.

„În ultimele cinci luni, comisarii Gărzii Naţţionale de Mediu - Serviciul Comisariatul Judeţean Hunedoara au efectuat 66 de controale privind verificarea modului în care agenţii economici care desfăşoară activităţi de exploatare forestieră respectă prevederile legale în domeniul protecţiei mediului, regimului ariilor naturale protejate, conservarii habitatelor naturale, a florei şi a faunei sălbatice, precum şi gestionarea deşeurilor rezultate în urma procesului de obţinere a materialelor lemnoase. Urmare a acestor acţiuni de control, comisarii Gărzii Naţionale de Mediu - Serviciul Comisariatul Judeţean Hunedoara au dispus nouă sistări de activitate, au aplicat 12 avertismente şi opt amenzi contravenţionale în valoare totală de 44.000 de lei”, a informat Angela Croitoru, comisar şef al Gărzii de Mediu Hunedoara.

Principalele nereguli stabilite în urma controalelor au fost desfăşurarea activităţii de exploatare forestieră fără solicitarea şi obţinerea autorizaţiei de mediu, trecerea cu autovehicule prin cursuri de apă, tragerea lemnului prin cursuri de apă şi depozitarea materialului lemnos şi a deşeurilor generate din activitate pe malurile şi albiile cursurilor de apă.


Vă recomandăm şi:

Marea catastrofă din Retezat: viiturile au ucis 14 oameni în 1999, dar barajul Gura Apelor a salvat comunitatea de la o tragedie mult mai mare

S-au împlinit 17 ani de la una dintre cele mai mari catastrofe din ultimele decenii: timp de trei zile, între 12 şi 14 iulie 1999, ploile intense din Retezat au provocat viituri şi alunecări de teren, care au distrus un cămin muncitoresc de la poalele Barajului Gura Apelor, în care se aflau zeci de oameni. 14 persoane au murit. Totuşi, barajul lacul de acumulare a prevenit un dezastru cu urmări mult mai mari.

VIDEO Cascada spectaculoasă a celui mai adânc lac din Retezat. Cât a crescut nivelul apei de la barajul Gura Apelor

Lacul Gura Apelor din Retezat atrage un număr mare de turişti, iar unul dintre cele mai spectaculoase locuri de popas ale sale este cascada. În ultimele săptămâni, ploile abundente au făcut ca nivelul apei să crească şi să transforme astfel priveliştea din Retezat.

Povestea marilor defrişări din Retezat: cum au profitat baronii Kendeffy de bogăţia pădurilor, de peste un secol

Primele mari exploatări forestiere din Retezat au început în anii 1880, susţin reprezentanţii Parcului Naţional Retezat, fiind conduse de familia nobiliară Kendeffy. Şi în prezent, urmaşii baronilor Kendeffy şi Ocksay deţin cea mai mare mare suprafaţă forestieră din rezervaţie.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite