Misiune de salvare dificilă pe Lacul Gura Apelor din Retezat: un turist maghiar a fost scos de salvamontişti din râpă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Echipele Salvamont Hunedoara au recuperat un turist maghiar care s-a rătăcit în zona Lacului Gura Apelor şi a fost în pericol să se prăbuşească în ape. Operaţiunea desfăşurată pe timp de noapte a fost dificilă. În acelaşi lac, o adolescentă a murit în urmă cu doi ani.

Salvamontiştii din Retezat au pornit în căutarea unui turist maghiar, pierdut marţi, în jurul orei 2:00, de grupul de nouă persoane cu care urcase în masivul Retezat.

Bărbatul de 47 de ani a fost în pericol să se prăbuşească de pe malurile abrupte ale Lacului Gura Apelor, iar echipele de salvatori montani care l-au găsit l-au asigurat cu o coardă pentru a-l putea recupera în siguranţă. Operaţiunea s-a desfăşurat pe timp de noapte şi în dimineaţa de marţi.

Ovidiu Bodean, şeful Serviciului Salvamont Hunedoara a precizat că grupul de nouă turişti din Ungaria a mers pe curba de nivel de baraj, pe drumul de centură de la Gura Apelor şi, la un moment dat, fiul turistului salvat s-a dus până pe malul apei şi nu s-a mai întors. Tatăl lui să-l caute, însă după un timp băiatul a apărut din altă zonă. „Tatăl lui nu s-a mai întors la grup. A ajuns într-o zonă de abrupt, unde stânca este foarte friabilă şi, dacă nu eşti asigurat, rişti să cazi în apă. Salvamontiştii au coborât până la el cu coarda, l-au asigurat şi l-au adus la grup”, a declarat Ovidiu Bodean, şeful Serviciului Salvamont Hunedoara.

L-au căutat mai multe ore

Potrivit Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Hunedoara, la ora 1.45, printr-un apel la numărul de urgenţă 112, echipele Salvamont şi ale Jandarmeriei montane au fost puse în alertă, după ce un turist a sesizat că un bărbat s-a rătăcit în zona lacului de acumulare Gura Apelor, din masivul Retezat. Către zona respectivă a pornit o echipă de jandarmi montani pentru a participa la căutarea bărbatului, în vârstă de 47 de ani, alături de salvamontişti. Bărbatul făcea parte dintr-un grup de turişti maghiari care intenţionau să facă o drumeţie în jurul lacului de acumulare Gura Apelor, în data de 16 mai 2016, însă, în jurul orei 18.00,  bărbatul s-a despărţit de grup şi a pornit pe un drum forestier în căutarea baiatului său. Ulterior băiatul s-a întors la grup, însă nu şi tatăl său, a informat Inspectoratul de Jandarmi al Judeţului Hunedoara.

Jandarmii montani şi salvamontiştii au format două echipe mixte şi au desfăşurat activităţi de căutare în zonele în care bărbatul era posibil să se rătăcească, respectiv pe traseul barajul Gura Apelor-Merila şi pe traseul barajul Gura Apelor-Râu Şes. În jurul orei 6.00, celor două echipe formate din jandarmi montani şi salvamontişti li s-au mai alăturat încă 9 jandarmi montani cu un câine de serviciu specializat pe depistarea urmelor.  În jurul orei 06.30, echipa  care acţiona pe traseul barajul Gura Apelor-Râu Şes a anunţat că au găsit persoana căutată. Bărbatul a fost observat de un jandarm montan într-o zonă greu accesibilă şi în cel mai scurt timp salvamontiştii au început coborârea folosindu-se de corzi.

În Lacul Gura Apelor, în urmă cu doi ani o elevă de 14 ani din Lupeni şi-a găsit sfârşitul, după ce s-a prăbuşit în ape, de pe malul abrupt.


Vă recomandăm şi:

Munţii Retezat, cel mai sălbatic loc al Hunedoarei, unde s-ar fi născut poporul lui Prometeu. De la legenda uriaşilor la fenomenele paranormale

Masivul Retezat este impresionant prin cele peste 40 de lacuri glaciare de la peste 2.000 de metri. Muntele a strâns mulţime de legende şi mistere, unele dintre ele fiind cu totul ieşite din comun. Se spune că poporul titanului Prometeu ar fi trăit în Retezat şi că „piramidele“ lui reprezină centre ale energiilor paranormale. Din istoria Retezatului nu lipsesc poveştile despre OZN-uri şi fenomene miraculoase.

Cele mai frumoase trasee montane din Hunedoara: locurile de vis din Retezat şi ţinutul cetăţilor dacice

Hunedoara oferă călătorilor pasionaţi de excursiile pe munte un număr impresionant de atracţii turistice. Cele mai frumoase trasee montane din România pot fi străbătute în Parcul Naţional Retezat, în Munţii Orăştiei unde se află cetăţile dacice, în Masivele Parâng şi Vâlcan.

Râuşor, „perla“ ascunsă a Retezatului. Muntele vegheat de Castelul din Carpaţi

VACANŢĂ DE IARNĂ Străjuită de ruinele Cetăţii Colţ, zona turistică Râuşor impresionează prin farmecul peisajelor spectaculoase ale Munţilor Retezat. Înfiinţată în urmă cu 40 de ani, staţiunea are circa 50 de cabane private, dar şi singura pârtie de schi din Retezat.

Lacurile glaciare: minunile albastre din Parcul Naţional Retezat

Peste 50 de lacuri glaciare împodobesc, ca nişte mărgele strălucitoare, Masivul Retezat. Sunt atracţiile principale ale Parcului Naţional Retezat care datorită lor a primit numele de "tărâmul fermecat cu ochi albaştri".

FOTO Poiana Pelegii, locul din inima Retezatului unde ajungi cu maşina

Poiana Pelegii, judeţul Hunedoara, este punctul final al singurului drum care îi aduce pe turişti cu maşina în Parcul Naţional Retezat. Este un loc de vis, din care pornesc cele mai spectaculoase trasee pe munte, printre care şi cel spre lacul glaciar Bucura.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite