Minerii din Valea Jiului pregătesc greva generală, nemulţumiţi soarta CEH
0Liderii sindicatului "Muntele" au anunţat că începând de luni, minerii de la cele patru mine de huilă, din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, vor fi consultaţi cu privire la declanşarea grevei generale. Sindicaliştii nu sunt de acord cu numirea administratorului judiciar provizoriu al CEH.
Reprezentanţii angajaţilor din cadrul Complexului Energetic Hunedoara au anunţat că pregătesc acţiuni ample de protest. De luni, sindicaliştii vor strânge semnături de la mineri pentru declanşarea grevei generale în minele din Valea Jiului, aflate în subordinea Complexului Energetic Hunedoara.
Acţiunile de protest au loc în contextul situaţiei dificile a Complexului Energetic Hunedoara şi a deciziei Tribunalului Hunedoara prin care a fost desemnat administratorul judiciar provizoriu, GMC Craiova, care va manageria Complexului Energetic Hunedoara (CEH), intrat în insolvenţă.
"Greva generală are nevoie de anumite condiţii pentru a putea să se desfăşoare în cadru legal. Începând de luni, de la schimbul 2, salariaţi îşi vor putea exprima acordul pentru o astfel de acţiune, respectiv greva generală. Noi, liderii de sindicat, vom găsi cadrul legal în care greva sa poată fi organizată", a precizat Petre Nica, liderul Sindicatului Muntele, din cadrul CEH, potrivit gazetadedimineata.ro.
Conducerea Sindicatului Muntele contestă experienţa casei de insolvenţă GMC Craiova şi susţine aceasta nu ar putea să gestioneze problemele cu care se confruntă CEH.
Vă recomandăm şi:
Spre sfârşitul anului 1977, Valea Jiului devenise o zonă militarizată, cu o populaţie tulburată de ameninţările autorităţilor, scriau jurnaliştii de la The New York Times. Totul se petrecea după ce în primele zile ale lunii august, peste 35.000 de oameni au protestat în Lupeni, faţă de condiţiile rele de muncă şi de lipsa alimentelor. Ceauşescu însuşi a ajuns în Valea Jiului pentru a-i calma, însă dictatorul nu şi-a respectat promisiunile.
Se împlinesc şapte ani de la una dintre cele mai mari tragedii petrecute în ultimele decenii în minele din Valea Jiului. În 15 noiembrie 2008, două explozii succesive într-un abataj al Petrilei au curmat viaţa a 13 oameni, mineri şi salvatori. Astăzi, minerii şi-au comemorat foştii colegi.
Ultimul vagonet de cărbune adus la suprafaţă din adâncurile Minei Petrila, cea mai veche exploatare minieră din Valea Jiului, a fost înâmpinat cu lacrimi de mineri. Evenimentul a marcat, simbolic, închiderea exploatării de huilă care a funcţionat neîntrerupt timp de 156 de ani.