Militarii români în imagini rare din 1942. Cu ce defilau vânătorii de munte înainte de a pleca pe front

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fotografii rare, păstrate în colecţia unui hunedorean, oferă amănunte mai puţin cunoscute despre viaţa ostaşilor români în vremea celui de-Al Doilea Război Mondial. Imaginile din anul 1942 prezintă Brigada Vânătorilor de Munte, înainte de a pleca din Deva spre Frontul de răsărit.

O serie de imagini provenite dintr-o arhivă fotografică a unui ofiţer din Batalionul 7 Vânători de Munte, aflate în colecţia cercetătorului Dan Simion Grecu, prezintă episoade mai puţin cunoscute în prezent din viaţa militarilor români din vremea celui de-Al Doilea Război Mondial.

Fotografiile datează din anul 1942 şi înfăţişează garnizoana din Deva a ostaşilor din Batalionul Vânători de Munte, la mai multe evenimente: acordarea de gradaţii cu ocazia transformării Brigăzii în Divizia 2 Munte, din 29 martie 1942, marea paradă militară Deva, din mai 1942, plecarea batalionului pe front 12 iulie 1942, dar şi un concurs de ski al Brigăzii 2 Munte, din 7 - 8 februarie 1942, organizat la poalele Cetăţii Devei.

Deva acelor ani, din fotografii, oferea un decor cu totul deosebit faţă de cel din prezent.

Arma Vânătorilor de Munte a fost înfiinţată la 3 noiembrie 1916, ca o specialitate militară a Forţelor Terestre Române, cu rolul de a desfăşura operaţii în teren muntos-împădurit, pe direcţii şi în raioane greu accesibile, în orice condiţii de timp şi anotimp.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, potrivit istoricilor, vânătorii de munte au participat activ la luptele de pe Frontul de Răsărit şi, după 23 august 1944, la cele de pe Frontul de Vest. Corpul Vânătorilor de Munte a participat la luptele pentru eliberarea nordului Bucovinei în 1941. După eliberarea Bucovinei, corpul a participat la luptele din Ucraina până în octombrie 1941. Ulterior, trupele de vânători de munte au participat la campania din Crimeea. Din iulie 1942, Corpul Vânătorilor de Munte a participat la Operaţiunea Albastru cu diviziile 2 şi 3 VM care au avansat în Caucaz. Diviziile 1 şi 4 VM au fost folosite în iarna dintre anii 1942 şi 1943 pentru paza Peninsulei Crimeea, fiind în refacere după cucerirea Sevastopolului.

Potrivit istoricilor, după Bătălia de la Stalingrad, diviziile 2 şi 3 VM au fost retrase treptat de pe capul de pod Kuban în Crimeea, apoi Corpul Vânătorilor de Munte a participat la apărarea Peninsulei Crimeea, fiind evacuat parţial în România până la 9 mai 1944, când Sevastopolul a fost ocupat de trupele sovietice.


Arhiva: Dan Simion Grecu.

image


Arhiva: Dan Simion Grecu.

image


Arhiva: Dan Simion Grecu.

image


Arhiva: Dan Simion Grecu.

image


Arhiva: Dan Simion Grecu.

image

Vă recomandăm şi:

Ororile sexuale ale ostaşilor sovietici: cum au sfârşit femeile care nu s-au lăsat siluite de militari, după 23 august 1944

Numeroase dosare de anchetă păstrate la Arhivele Judeţului Hunedoara prezintă cazurile tragediilor provocate de ostaşii sovietici care au tranzitat judeţul din toamna anului 1944 şi în 1945. Zeci de femei le-au căzut victime, iar de cele mai multe ori autorii violurilor şi crimelor nu au mai fost traşi la răspundere. Uneori, însă, localnicii au găsit prilej să să răzbune pe „oaspeţii” lor.

Filmul crimelor comise de Armata Roşie în România după 23 august: femei împuşcate în cap sau călcate cu camionul de sovietici, execuţii mafiote, violuri

Un număr impresionant de crime, jafuri şi violuri, comise asupra populaţiei civile, au lăsat în urmă trupele sovietice care au tranzitat sau au staţionat în vestul ţării, după 23 august 1944. Arhivele judeţului Hunedoara păstrează sute de documente de anchetă şi plângeri privind infracţiunile grave comise de ostaşii Armatei Roşii în cei trei ani în care au ajuns în judeţ. Multe dintre ele au rămas nepedepsite de autorităţi.

Bancul interzis de comunişti pentru care românii erau trimişi în închisoare

Bancurile considerate "de prost gust" la mijlocul anilor 1940, după instaurarea regimului comunist, au trimis o mulţime de oameni în închisoare. Rechizitoriile păstrate la Arhivele Naţionale arată cum erau oprimaţi cei care se opuneau noului sistem. chiar şi verbal.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite