Legenda bizară a Castelului Corvinilor. Cum i-a înfiorat Elisabeta Szilagyi pe meşterii de la castel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elisabeta Szilagyi: Foto: lucrarea Matthias Corvin the King, 2008, Muzeul de Istorie din Budapesta
Elisabeta Szilagyi: Foto: lucrarea Matthias Corvin the King, 2008, Muzeul de Istorie din Budapesta

Castelul Corvinilor din Hunedoara păstrează o legendă bizară despre Elisabeta Szilaghy, soţia lui Ioan de Hunedoara.

Potrivit istoricilor, după moartea lui Ioan de Hunedoara, lucrările de construcţie la Castelul Corvinilor Hunedoara au fost continuate de către soţia acestuia, Elisabeta Szilágyi. Soţia voievodului s-a implicat în amenajarea capelei castelului, dovada fiind blazonul acesteia, aşezat pe balustrada frumos împodobită a încăperii.

Există o legendă potrivit căreia Elisabeta ar fi dat ordin ca, în cazul în care nu i-ar fi plăcut modul cum urma să arate balustrada capelei, meşterul care lucra la construcţia ei urma să fie decapitat. Legenda capelei este prezentată de Muzeul Castelului Corvinilor.

Dintre toate clădirile pe care le începuse Ioan (Iancu) de Hunedoara, Capela a rămas neterminată aşa că finalizarea a rămas în sarcina soţiei, o femeie extrem de pretenţioasă şi capricioasă, informează Muzeul Castelului Corvinilor.

„Într-o zi pe când se plimba prin castel, Elisabeta a trecut şi prin capelă pentru a vedea cum decurg lucrările şi dacă ceea ce iese din mâna meşterului corespunde gusturilor sale. Probabil a fost încântată să vadă că stema care decorează exteriorul parapetului era cea a familiei din care provenea, dar după ce a urcat la balcon ceva nu ia plăcut şi l-a ameninţat pe sărmanul meseriaş cu descăpăţânarea, aşa că sărmanul meşter pietrar a început să tremure, iar mintea îi fugea mai degrabă la cum să evadeze din castel decăt cum să termine lucrul.


Capela Castelului Corvinilor. Foto: Muzeul Castelului Corvinilor

Timpul trecea şi sărmanul om se aştepta la ce era mai rău, dar chiar când nu se mai întrezărea nici o umbră de speranţă s-a ivit ocazia evadării. În urma unei victorii, cavalerii şi oştenii întorşi dintr-o expediţie au început să petreacă. Simţindu-se în siguranţă au chemat la petrecere şi paznicii castelului, care au uitat să închidă uşa de la temniţă. Meşterului nici că ia trebuit mai mult. A urmărit mişcarea oştenilor, care turmentaţi de prea multa licoare de struguri şi prună consumată au adormit, şi a fugit din castel. Ajuns în siguranţă el i-a avertizat pe toţi meşterii pietrari din Transilvania şi Ungaria că dacă vor să rămână cu capetele pe umeri atunci să facă bine şi să nu se ducă la Hunedoara. Aşa că această balustradă a rămas neterminată până în zilele noastre”, informează Muzeul Castelului Corvinilor.

Capela a fost construită în secolul al XV-lea şi este considerată una din părţile reprezentative ale castelului, formând o mixtură între stilul romanic (forma poligonală a altarului) şi goticul târziu. Intervenţiile de la începutul secolului al XVII-lea au afectat puternic arhitectura originală a capelei, atunci deasupra ei a fost construită ”camera doamnelor”. Pictura originală a fost în mare parte afectată astfel încât astăzi se pot observa doar fragmente din aceasta în zona altarului şi a intrării (cruci de consacraţie).

capela castelului corvinilor foto muzeul castelului corvinilor


Balustrada capelei. Foto: Muzeul Castelului Corvinilor

capela castelului corvinilor foto muzeul castelului corvinilor


În anii ´60, în timpul restaurării edificiului, arheologii care au cercetat capela au descoperit, sub altarul ei, o altă cameră care, prin secolul XVI sau XVII ar fi fost umplută cu piatră. Cea mai probabilă funcţionalitate a acestei încăperi subterane era de criptă, care însă nu a fost folosită niciodată, informau muzeografii. Cel mai probabil cripta urma să fie locul de veci al lui Ioan de Hunedoara, însă între timp el a devenit guvernator al Ungariei, a rămas voievod al Transilvaniei şi căpitan general al armatelor regatului, şi fiind un personaj atât de important, înmormântarea lui nu a mai avut loc la Hunedoara, ci la Alba Iulia, capitala din acea vreme a Transilvaniei.

Cine a fost Elisabeta Szilagyi

Elisabeta Szilagy (1410 - 1484) a fost soţia voievodului Iancu de Hunedoara şi mama regelui Ungariei, Matia Corvin şi a lui Ladislau, fiul cel mare al lui Iancu. Elisabeta a contribuit decisiv la preluarea tronului Ungariei de către Matia, la numai 15 ani ai acestuia. Elisabeta ar fi primit titlul de "Mater Heroica", iar cronicarii vremii au numit-o „printre cele mai vrednice femei ale Ungariei".

Cu timpul a devenit un personaj legendar, iar cei care vizitează Castelul Corvinilor pot afla mai multe relatări despre teama pe care o inspira. O legendă despre Elisabeta Szilagyi spune că ar fi ordonat uciderea celor trei prizonieri turci care ar fi săpat fântâna din curtea Castelului Corvinilor, chiardacă soţul ei, Ioan de Hunedoara le-ar fi promis acestora libertatea, dacă descopereau apă în stânca pe care a fost zidită cetatea. Se spune că prizonierii au săpat 15 ani până să dea de apă, însă nu au mai fost eliberaţi.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Cele mai crâncene bătălii care le-au adus faima voievozilor medievali. Cum au fost striviţi otomanii care au invadat ţara

Secretele marilor armate ale voievozilor medievali. Cât de temuţi erau vitejii lui Ştefan cel Mare şi mercenarii lui Mihai Viteazul

Bolile ucigaşe ale domnitorilor. Radu Vodă s-a chinuit 7 ani într-un cărucior, blestemat de un preot, Matia Corvin a murit otrăvit, iar Lăpuşneanu a orbit

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite