Gara Simeria a intrat în şantier. Clădirea monument din anul 1900 va trece prin transformări uriaşe VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cădirea gării SImeria. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
Cădirea gării SImeria. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Clădirea de călători a staţiei CFR Simeria a intrat în şantier. Monumementul din anul 1900 a fi restaurat odată cu modernizatea magistralei feroviare Simeria – Arad.

Din toamna anului 2020, constructorii tronsonului Simeria – Gurasada (41 de kilometri), al noii magistrale feroviare din vestul României, lucrează în perimetrul staţiei CFR Simeria, nodul feroviar înfiinţat în urmă cu un secol şi jumătate.

GALERIE FOTO DIN GARA SIMERIEI

VIDEO DIN STAŢIA CFR

Recent, a intrat în şantier şi clădirea de călători, un monument istoric vechi din anul 1900, aflat într-o stare avansată de degradare.

Una dintre cele mai vechi căi ferate din România a ajuns de nerecunoscut în doar patru ani de la închidere VIDEO

Nodul feroviar Simeria, în şantier. Este construită noua pasarelă pietonală din staţia CFR VIDEO

Arsenal uriaş de muniţie descoperit în gara Simeria. Povestea bombelor care au zguduit oraşul în 1944 FOTO

Ea a fost înconjurată de garduri, iar accesul în mai multe dintre încăperile ei a fost oprit. Muncitorii lucrează la debarasarea mobilierului, instalaţiilor şi materialelor vechi din câteva încăperi şi la desfacerea tencuielilor, urmînd să continue cu săpăturile necesare, spargerile de betoane, refacerea zidăriei şi cu celelalte lucrări de renovare. Gara Simeria va fi restaurată pe o suprafaţă de 4.500 de metri pătraţi, conform proiectului tehnic.


Lucrări în gara Simeria. ADEVĂRUL

Lifturi şi tunel în gară

„Odată cu lucrările de consolidare se vor face şi lucrări de refuncţionalizare a spaţiilor: se vor amenaja spaţii pentru călători – săli de aşteptare, case de bilete, bagaje şi informaţii, grupuri sanitare cuprinzând cabine pentru persoanele cu dizabilităţi, se vor amenaja spaţii destinate închirierii lor pentru activităţi de servicii şi comerţ. La etajul unu, zona centrală, se vor amenaja spaţii pentr călători. Se va amplasa un lift în legătură cu holul central, cu staţii la subsol, parter şi etajul I. Lângă lift se va amenaja şi o scară nouă. Liftul şi scara vor asigura legătura cu tunelul pietonal nou. Tunelul pietonal de subtraversare şi acces a linii va face legătura între clădirea de călători şi peroanele dintre liniile 2 – 3 şi 4 – 5. Legătura cu clădirea de călători se va face pe la subsolul existent în zona centrală”, se arată în proiect.


Gara Simeria, în şantier. ADEVĂRUL

gara simeria in santier februarie 2022 foto daniel guta adevarul

Conform proiectului, în staţia Simeria peroanele existente vor fi demolate, iar tunelul dezafectat. Va fi modernizat peronul din faţa clădirii pe o lungime de 270 de metri, iar cele dintre liniile 2 şi 3 şi dintre liniile 4 şi 5 pe o lungime de 400 de metri. Ele vor avea înălţimea de 0,55 metri. Peroanele vor beneficia de iluminat modern, vor fi amenajate locuri de parcare, va fi reclădită pasarela şi vor fi înfiinţate trei lifturi. Simeria este în prezent unul dintre cele mai importante noduri feroviare din România.

Staţia CFR Simeria este cuprinsă în proiectul de modernizare a infrastructurii feroviare pe tronsonul Simeria – Gurasada, în lungime de 41 de kilometri. Investiţia estimată la peste 2,6 miliarde de lei prevede reabilitarea a 40,88 km linie de cale ferată.


Lucrări în gara Simeria. ADEVĂRUL

gara simeria in santier februarie 2022 foto daniel guta adevarul

Ea va cuprinde lucrări civile în nouă staţii, printre care Deva şi Simeria, (inclusiv halte comerciale/puncte de oprire), lucrări de terasamente şi consolidări, 17 poduri noi (din care 3 poduri peste Mureş cu deschidere centrală mai mare de 80 metri), dintre acestea, un pod se reabilitează, iar unul se dezafectează, 26 podeţe, din care un podeţ se reabilitează, 4 pasaje superioare, 4 pasaje inferioare, lucrări de electrificare si energoalimentare (inclusiv substaţii de tracţiune electrică de la reţeaua naţională la 25 kv sau 27,5 kv, precum şi sistem de telegestiune SCADA) pe o lungime de 40,8 km, - lucrări de semnalizare, pe o distanţă de 40,8 km, - lucrări ERTMS (ETCS nivel 2 + GSMR).


Peroanele gării Simeria. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

gara simeria in santier februarie 2022 foto daniel guta adevarul

Lotul Simeria – Gurasada face parte din Tronsonul Km 614 (Arad) – Simeria, noua magistrală feroviară de peste 140 de kilometri aflată în şantier în vestul ţării, a cărei finalizare a fost estimată în 2023. Magistrala, parte a Coridorului Rin – Dunăre (Nord) va cuprinde 60 de kilometri de traseu nou şi nouă poduri peste râul Mureş.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Una dintre cele mai vechi căi ferate din România a ajuns de nerecunoscut în doar patru ani de la închidere VIDEO

Povestea spectaculoasei căi ferate din munţii Hunedoarei. Ce a mai rămas din vechiul „drum al fierului“ VIDEO

Momârlanii, românii din munţi care au vrut să trăiască la fel ca dacii. Au respins calea ferată şi viaţa de miner | VIDEO

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite