FOTO VIDEO Podul de 40 de ani s-a prăbuşit într-un minut. Cutremurele au fost cauze posibile ale dezastrului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile au privit cu stupoare situaţia podului dărâmat în râul Strei, în numai câteva zeci de secunde. Reconstrucţia podului va costa milioane de lei, iar Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara va cere ajutor guvernamental pentru refacerea acestuia. Cutremurele din Ţara Haţegului ar putea fi una dintre cauzele dezastrului, susţin repezentanţii CJ.

Podul construit în anul 1974 peste râul Strei, la intrarea în satul Bretea Streiului, s-a prăbuşit în numai câteva zeci de secunde. Vieţile pasagerilor din două maşini care se aflau pe pod în momentul dărâmării acestuia au fost puse în pericol. În prezent, autorităţile caută explicaţii pentru dezastru.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara a afirmat că una dintre cauze ar putea fi cutremurle din toamna anului trecut, înregistrate în zona Haţegului. Cel mai puternic seism a măsurat 4,7 grade pe scara Richter. A avut loc în 8 septembrie 2013, având epicentrul la cinci kilometri de Haţeg şi la circa 10 kilometri de locul unde se află podul.

Este posibil, susţine Tiberiu Balint, ca seismul să fi afectat structura de rezistenţă a podului.

„La ordinul prefectului Hunedoarei a fost constituită o comisie tehnică pentru constatarea cauzelor dărâmării podului. Având în vedere că podul tronsonul de drum unde s-a prăbuşit podul este în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara, instituţia a contactat un expert tehnic pentru a se determina cauzele prăbuşirii şi a fi evaluate pagubele produse.

CJ Hunedoara va propune iniţierea unui proiect de hotărâre de Guvern, în vederea alocării de fonduri din rezervele pentru situaţii de urgenţă”, a declarat Tiberiu Balint.

 Hunedoara. Podul peste râul Strei s-a prăbuşit

Ioan Beica, viceprimarul comunei Bretea Română, de care aparţine satul Bretea Streiului, susţine că podul a fost construit la începutul anilor 1970, însă până la momentul prăbuşirii acestuia, nimeni din comună nu a sesizat probleme legate de stabilitatea construcţiei.

„Probabil, apa a dus la uzarea acelui pilon de susţinere. Totuşi, până la prăbuşirea podului, nimeni din comună nu a sesizat că podul reprezenta un pericol”, a afirmat viceprimarul Ion Beica.

HUNEDOARA Podul peste râul Strei s-a prăbuşit

Accesul în zona podului a fost oprit, iar localnicii trebuie să ocoloească cel puţin cinci kilometri până la podurile învecinate, pentru a ajunge în sat.

Podul peste Strei s-a prăbuşit

Marţi în jurul orei 21:00, pilonul podului construit peste râul Strei în zona localităţii hunedorene Bretea Streiului a cedat, iar o dată cu el s-a prăbuşit şi podul din beton armat, lung de aproape 100 de metri. Două autoturisme circulau în acele momente pe pod.

 Hunedoara: podul prăbuşit

„În câteva secunde, podul a luat-o la vale şi o dată cu el şi maşina cu care îl traversam. Eu mergeam către casă, şi când să trec podul am simţit dintr-o ată că plutesc în maşină, după aceea, când am lovit partea aceasta căzută a podului, din faţa mea, am dat cu capul de volan. Pentru câteva clipe mi-am pierdut luciditatea. Din fericire, maşina nu a căzut în apă, a rămas pe podul prăbuşit, fiind scoasă apoi de pompieri. O altă maşină care venea de pe contrasens, a căzut cu roţile în craterul format”, a relatat Adrian Trif, un tânăr care a trăit experienţa neplăcută a ruperii podului.

„Pompierii au acţionat cu troliul din dotarea autospecialei pentru evacuarea celor două autoturisme, persoanele aflate la bordul acestora au ieşit din maşini şi s-au deplasat pe mal, până la sosirea echipajelor de intervenţie. Pasagerii nu au suferit traumatisme sau excoriaţii în urma surpării podului”, a declarat căpitanul Anemona Doda, de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara.


Vă recomandăm şi:

FOTO VIDEO Un pod peste râul Strei s-a prăbuşit pe aproape 100 de metri, cu tot cu maşinile care se aflau pe el  Un pod lung de 100 de metri peste râul Strei s-a prăbuşit după ce un pilon de susţinere a cedat. Incidentul s-a petrecut marţi seară, iar autorităţile nu au găsit explicaţii pentru împrejurările acestuia.

FOTO VIDEO Ultima şansă pentru castelul devastat de hoţi şi de căutători de comori al legendarului conte Nopcea   Ruinele castelului stăpânit în trecut de una dintre cele mai bogate familii din Transilvania au şanse mari de a fi transformate într-un muzeu, cu ajutorul granturilor norvegiene. Până când acest lucru se va întâmpla, vechiul castel al baronilor Nopcea (Noapte) continuă să stârnească fanteziile localnicilor şi patimile hoţilor şi ale căutătorilor de comori.

VIDEO Panică în spitalul din Haţeg. Acoperişul s-a prăbuşit din cauza vijeliei  Aproape 1.000 de metri pătraţi din acoperişul spitalului din Haţeg au fost afectaţi de o vijelie puternică înregistrată în această după-amiază. O parte din acoperiş s-a prăbuşit, iar în cădere a spart mai multe ferestre, a rupt cabluri, a distrus maşini şi garduri.


 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite