De ce au fost alungaţi turiştii de pe malurile Lacului Cinciş în această vară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul hunedorenilor care îşi petrec zilele de sfârşit de săptămână cu cortul pe Lacul Cinciş a scăzut simţitor.

În trecut, Lacul Cinciş de la marginea municipiului Hunedoara, era considerat una dintre destinaţiile turistice cele mai atrăgătoare pentru localnici. Sute de corturi ocupau platoul de verdeaţă de la malul lacului de acumulare, în zonă funcţionau mai multe discoteci, iar în zilele de sfârşit de săptămână existau curse regulate de transport pentru călători, pe ruta Hunedoara – complexul Casa Albă (Cinciş).

Situaţia s-a schimbat în prezent, iar în vara acestui an, hunedorenilor le-a fost dat încă un motiv întemeiat să evite să urce pe malul lacului. Nivelul apei a fost scăzut artificial cu cel puţin cinci metri, din cauza unor lucrări efectuate la barajul lacului de acumulare. Reprezentanţii Serviciului de Gospodărire a Apelor Hunedoara susţin că lucrările de reparare a unei vane de golire a barajului şi de schimbare a unor site erau necesare şi că acestea se vor derula cel puţin pe întreaga perioadă a verii. Investiţia se ridică la 600.000 de lei.

Mai puţină apă şi pământ pentru turişti

Turiştii sunt cei mai nemulţumiţi de secarea lacului. „Ne este mai incomod să coborâm până la apă şi ni se pare mai periculoasă pentru copii, pentru că nu mai ştim de la ce distanţă de ţărm, adâncimea lacului creşte brusc. În plus, e lume tot mai puţină din cauza secării barajului”, a spus Marius, unul dintre tinerii hunedoreni veniţi în weekend la baraj. Un alt motiv supărător pentru cei care vor să îşi petreacă zilele de sfârşit de săptămână pe malurile Lacului Cinciş este „îngrădirea” acestora.

„Malurile lacului au devenit prorpreiatate peivată de parcă lacul ar fi el însuşi o imensă proprietate privată. Abia mai găseşti loc unde să îţi aşezi cortul şi asta aproape doar în zona Casa Albă. Acum trebuie să trecem cu barca pe malul celălalt al lacului, la pădurea Tătăuşului pentru a găsi locuri încă neocupate de proprietari privaţi”, a povestit Alexandru, un alt turist hunedorean.
O altă problemă sesizată în legătură cu lacul de acumulare sunt dejecţiile provenite de la sistemul de scurgere al unor vile construite pe mal. Practic, Lacul Cinciş a devenit o imensă fosă septică, din acest punct de vedere. Reprezentanţii Serviciului de Gospodărire al Apelor Hunedoara susţin că, oricum, nu este recomandată îmbăierea în lac.

image

Vă recomandăm şi:

FOTO VIDEO Povestea drumului naţional eşuat în sălbăticia munţilor: DN 66A Valea Jiului - Cerna - Băile Herculane

Haţegana - berea creată pentru a potoli apetitul minerilor pentru ţuică

FOTO Povestea satelor strămutate pentru lacul Cinciş şi a statuilor misterioase, salvate de furia apelor

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite