Cum va fi restaurat Castelul Corvinilor. Primăria a depus un proiect la ADR Vest şi solicită aproape 5 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castelul Corvinilor din Hunedoara. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Castelul Corvinilor din Hunedoara. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Zidurile Castelului Corvinilor vor fi restaurate, iar monumentul va avea noi spaţii de vizitare, dacă proiectul depus, marţi, de Primăria Hunedoara, la Agenţia de Dezvoltare Regională Vest va primi finanţare pe fonduri de la Uniunea Europeană. Investiţia a fost estimată la peste 20 de milioane de lei.

Primăria Hunedoara a depus la Agenţia de Dezvoltare Regională Vest proiectul de restaurare a Castelului Corvinilor. Administraţia locală speră să obţină o finanţare de circa 22 de milioane de lei, pentru investiţia cu titlul „Restaurarea şi Valorificarea Durabilă a Patrimoniului Cultural Castelul Corvinilor”, prin Programul Operaţional Regional 2014 - 2020.

Dacă proiectul de restaurare va primi finanţare, la Castelul Corvinilor vor fi efectuate mai multe lucrări de intevenţie la castel, atât la exterior cât şi în curţile interioare. „În prima etapă de intervenţii se va urmări stoparea proceselor biologice, aplicarea de tratamente de preconsolidare, efectuarea de operaţiuni de extragere a sărurilor şi îndepărtarea rosturilor căzătoare. În următoarea etapă se vor aplica procedee de curăţire şi tratamente de consolidare, se vor realiza operaţiunile de taselare şi întregirile volumetrice necesare, completările de rosturi, realizarea blocurilor de piatră şi realizarea reconstituirilor volumetrice. La final se vor efectua operatiuni de hidrofugare a suportului litic, acestea fiind considerate şi tratamente finale în procesul de restaurare-conservare”, a informat Primăria Hunedoara.

De asemenea, se va elimina igrasia din pereţii Castelului Corvinilor, adiacenţi curţilor interioare. Vor fi create spaţii noi vizitabile şi vor fi restaurate încăperile din incinta castelului. „Prin aceste lucrări se vor reabilita toate spaţiile interioare existente şi reintroducerea în circuit a unor spaţii nou create prin reconstituirea planşeelor la cotele unde acestea existau în trecut. Se au în vedere lucrări de igienizare, curăţire, plombare, rostuire, desfacerea tencuielilor de ciment şi refacerea lor cu tencuieli şi zugrăveli respirante pe baza de var, restaurări pictură, recondiţionări elemente de tâmplărie, lucrări de restaurare a tavanelor de lemn, precum şi revizuirea totală a instalaţiilor, renunţarea la incălzirea pe gaz şi trecerea la încălzirea electrică”, se arată în proectul depus de Primăria Hunedoara.

Istoria Castelului, pe scurt

Castelul Corvinilor, unul dintre cele mai importante monumente istorice din România, a fost construit în secolul XV, în vremea lui Ioan (Iancu) de Hunedoara. Proiectul lui Ioan de Hunedoara a fost continuat de soţia sa, Elisabeta Szilagyi, şi apoi de familiile nobiliare care au avut în stăpânire cetatea, cea mai mare contribuţie în schimbările aduse arhitecturii castelului fiind realizată în vremea principelui transilvan Gabriel Bethlen. În secolul al XIX-lea, Castelul Corvinilor a fost reabilitat din temelii, după ce în 13 aprilie 1854, în timpul unei furtuni, un trăznet a provocat un incendiu mistuitor. Flăcările au transformat în scrum acoperişul din şindrilă al cetăţii, grinzile, scările de lemn, plafoanele şi au devastat aproape întreg castelul, singura uşă din lemn care nu a fost atinsă, fiind tocmai poarta închisorii, veche de cinci secole. Vreme de aproape zece ani, castelul a fost atunci părăsit, însă apoi a intrat în cea mai amplă operaţiune de renovare, întinsă pe aproape 40 de ani. În prezent, monumentul istoric reprezintă una dintre marile atracţii turistice din România, fiind vizitat anual de peste 300.000 de oameni.


Vă recomandăm şi:

Castelul Corvinilor a adus venituri record în aprilie: peste 230.000 de lei a obţinut primăria de pe urma monumentului

Începutul sezonului turistic a adus venituri importante administraţiei locale din Hunedoara, datorită Castelului Corvinilor: peste 230.000 de lei, din vânzarea biletelor şi dintr-un contract pentru realizarea filmărilor la castel în perioada 14 aprilie – 12 mai 2016.

Descoperirea anului în Hunedoara:  scheletul unui personaj misterios, o pivniţă secretă şi zeci de obiecte ciudate au fost scoase la lumină de arheologi

Mormântul unui personaj misterios, o pivniţă îngropată sub pământ, obiecte rare din ceramică şi sticlă, vechi din secolul al XVIII-lea, au fost scoase la iveală în urma cercetărilor arheologice recente desfăşurate în curtea Castelului Corvinilor din Hunedoara.

Primul ambasador al SUA care a vizitat Hunedoara în comunism: americanul plimbat prin castel şi combinat a rămas uimit de sporul populaţiei

În martie 1972, la un deceniu după ce primise vizita liderului URSS Nikita Hruşciov, oraşul Hunedoara a fost gazdă, pentru o zi, a ambasadorului american Leonard Carpenter Meeker (1916 – 2014). Autorităţile locale s-au mobilizat pentru a-i face vizita cât mai plăcută.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite