Comoară găsită de un tânăr, într-o pădure de pe Valea Streiului: inele, podoabe cu forme ciudate şi un topor vechi de peste două milenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bijuteriile şi toporul au fost predate autorităţilor. FOTO: adevarul.ro
Bijuteriile şi toporul au fost predate autorităţilor. FOTO: adevarul.ro

Mai multe bijuterii antice, cu forme ciudate, şi un topor vechi de peste 2.000 de ani au fost scoase la iveală de un tânăr pasionat de arheologie şi de căutarea comorilor. Autorul descoperirilor a predat piesele autorităţilor din judeţul Hunedoara.

O comoară antică a fost descoperită în pădurea de la marginea satului Petreni, aflat Valea Streiului, râul în care regele dac Decebal şi-ar fi ascuns comorile.

Tezaurul din pădure a fost scos la iveală de un tânăr din Hunedoara, cu ajutorul unui detector de metale. Conţine zece obiecte de podoabă şi bijuterii, majoritatea de bronz, dar şi un topor cu o vechime între 2.000 şi 2.500 de ani, potrivit autorului descoperirii.

Obiectul care pare cel mai valoros este un inel de material galben, cu o inscripţie ciudată, o bijuterie unicat, consideră cel care a găsit piesele.

Tânărul, care nu a dorit să îşi dea numele, a mai găsit mărgele, pandantive, inele de bronz şi obiecte de forma unei linguri. „Sunt pasionat de arheologie iar aceste obiecte pe care le consider valoroase reprezintă prima mea descoperire. Cred că unele dintre ele au peste 2.000 de ani vechime. Pe cele mai multe le-am găsit sub o piatră, la circa jumătate de metru adâncime. Cea mai ciudată dintre ele este o mărgea care la lumină îşi schimbă culoarea”, a afirmat tânărul.

Hunedoreanul a predat cele 11 obiecte la Primăria Băcia, comună pe raza căreia se află locul unde au fost făcute descoperirile. „Este prima dată când la sediul primăriei a venit cineva cu o astfel de solicitare, de a anunţa autorităţile despre descoperirile arheologice făcute. Zona Băciei are o istorie bogată, iar de-alungul timpului au fos numeroase descoperiri de vestigii dacice şi romane”, a afirmat Nicolae Panţa, primarul comunei Băcia.

Comorile de pe Valea Streiului

Una dintre cele mai impresionante legende ale comorilor de pe Valea Streiului spune că înainte ca Dacia să fie cucerită de romani, Decebal ar fi ascuns o parte a comorilor în albia râului Sargeţia (Strei) care curgea în apropierea capitalei Sarmizegetusa Regia. Istorisirea aparţine lui Dio Cassius. „Decebal abătuse râul cu ajutorul unor prizonieri şi săpase acolo o groapă. Pusese în ea o mulţime de argint şi de aur, precum şi alte lucruri foarte preţioase, aşezase peste ele pietre şi îngrămădise pământ, iar după aceea aduse râul din nou în albia lui. Tot cu oamenii aceia Decebal pusese în siguranţă, în nişte peşteri, veştminte şi alte lucruri la fel. După ce făcu toate acestea, îi măcelări, ca sa nu dea nimic pe faţă”, relata istoricul latin. Dio Cassius afirma însă că Decebal a fost trădat, de dacul Biciclis, iar comoara a fost recuperată de romani. Alţi istorici, din secolul XIV, arătau însă că localnicii au găsit în râul Strei o comoară extrem de valoroasă. „Mergea nişte pescari români cu şeicile din Mureşu în Streiu şi, legându-şi luntrile cu un trunchiu, au zărit că sclipeşte ceva. Vrând să scoată din apă aceea ce stricase prin rădăcinile lemnului şi cercând mai de adinsul, au aflat şi mai mulţi galbeni, mai cu seamă de ai lui Lisimahu, craiul Traciei, cu inscripţie grecească. Cum am înţeles din oameni vrednici de credinţă, la 400.000 de galbeni şi mulţi sloi (n.r. piese) de aur au aflat.”, relata Gheorghe Şincai, în Hronica Românilor.


Vă recomandăm şi:

Fabuloasa comoară a regelui Decebal, ascunsă în apele Sargeţiei. Cât adevăr este în povestea descoperirii ei

Comorile ascunse de regele Decebal, înainte ca romanii să fi pus stăpânire peste cetăţile sale, au stârnit fascinaţia istoricilor. Cele mai importante relatări despre desoperirile întâmplătoare ale aurului dacilor provin din urmă cu aproape cinci secole. Se spune că atunci un tezaur impresionant de monede şi piese antice din aur a fost găsit de câţiva pescari, în albia râului Strei.

Copilul care a descoperit o comoară de galbeni în valoare de 500.000 de euro        

Flavius are 11 ani şi se poate considera unul dintre cei mai norocoşi copii din satul hunedorean Ocolişu Mic de la poalele cetăţilor dacice. A dat peste o comoară de galbeni, în valoare de aproape 500.000 de euro, însă nu s-a gândit nicio clipă la valoarea ei. S-a bucurat doar de descoperire şi a dat banii familiei, care i-a predat apoi autorităţilor.

Blestemul şi binecuvântarea codului galben: povestea comorii scoase la iveală, de Sânziene, în urma furtunilor ce au distrus zidul Sarmizegetusei Regia

Codul galben a dus la prăbuşirea mai multor copaci în incinta cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia. Trunchiurile smulse din rădăcini de vijelii au distrus zidul de apărare clădit de daci, în urmă cu 2.000 de ani, însă tot ele au scos la iveală o adevărată comoară: matriţa cu ajutorul căreia dacii îşi croiau bijuteriile din aur.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite