Călătorie în timp, până în era dinozaurilor pitici: Magyarosaurus dacus va ajunge în Ţara Haţegului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa arătau dinozaurii pitici, potrivit specialiştilor în paleontologie.
Aşa arătau dinozaurii pitici, potrivit specialiştilor în paleontologie.

Vizitatorii Ţării Haţegului vor avea ocazia în această vară să vadă cum arătau dinozaurii pitici care populau în urmă cu 70 de milioane de ani fosta insulă a Haţegului.

Un sculptor canadian a realizat replica în mărime naturală a unui dinozaur pitic, din specia Magyarosaurus dacus, care în urmă cu 70 de milioane de ani popula fosta insulă tranformată de timp în actualul ţinut al Haţegului. Dinozaurul sculptat de Brain Cooley va ajunge, în această vară, după un tur prin Europa, în Ţara Haţegului, unde se află Geoparcul Dinozaurilor.

”Mulţumită unei colaborări internaţionale între specialişti în paleontologie, geologie şi artă, un exemplar de Magyarosaurus dacus va pleca la drum într-o călătorie plină de aventuri care porneşte din Calgary, Canada şi va străbate geoparcuri şi locuri celebre din Europa şi România. Călătoria se va finaliza în această vară, în Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului, unde dinozaurul va observa transformările pe care le-a traversat în zeci de milioane de ani fosta  insulă a Haţegului. Acesta este doar începutul unui proiect ambiţios al Geoparcului: realizarea Muzeului Dinozaurilor din Transilvania”, a declarat Alexandru Andrăşanu, directorul Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului – Universitatea din Bucureşti.

Magyarosaurus dacus este un dinozaur unicat la nivel mondial, a cărui prezenţă a fost atestată până acum doar în Bazinul Haţeg. Era un erbivor de aproximativ 6 - 7 m lungime ce cântărea aproape o tonă. Fosilele sale au fost descoperite de baronul Franz Nopcsa, în apropiere de Haţeg. Geoparcul Dinozaurilor este un parc natural ce cuprinde întreaga Ţară a Haţegului. Aici au fost descoperite fosile şi ouă pietrificate de dinozauri pitici.


Vă recomandăm şi:

Proiect turistic în Geoparcul Ţării Haţegului: va fi înfiinţată Casa Vulcanilor           Administraţia Geoparcului Dinozaurilor din Ţara Haţegului va înfiinţa un nou punct de atracţie turistică pentru turiştii care ajung la poalele Retezatului: voluntarii vor construi Casa Vulcanilor.

FOTO Ciudăţeniile unei cetăţi din secolul al XIV-lea: fortul medieval Mălăieşti a fost înălţat, electrificat şi zugrăvit        Aproape 1,5 milioane de euro s-au investit în restaurarea unei fortăreţe medievale din Ţara Haţegului, însă rezultatul lucrărilor i-a nemulţumit pe specialişti, care spun că „modernizarea” cetăţii i-a distrus valoarea istorică.

Ruinele Castelului Nopcea ar putea deveni centru cultural şi brand al zonei, printr-un proiect de zece milioane de lei               Ruinele Castelului Nopcea (Nopcsa) din Săcel au fost incluse într-un amplu proiect de restaurare, în valoare de aproximativ zece milioane de lei. Consiliul Judeţean a aprobat depunerea proiectului pentru solicitarea finanţării lucrărilor, prin Granturile Spaţiului Economic European.

Cetatea regală a Haţegului va fi pusă pe lista atracţiilor turistice, de voluntari            Cetatea regală a Haţegului va fi promovată de voluntari. Două trasee turistice vor fi amenajate pentru a-i aduce pe iubitorii de drumeţii la unul dintre monumentele istorice importante pentru trecutul Ţării Haţegului, însă mai puţin cunoscute în prezent.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite