Şcoala de fete în care nimeni nu a picat Bacalaureatul în ultimii 15 ani. Elevele au în grijă mormântul lui Arsenie Boca

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din 2004, nicio absolventă a seminarului teologic de la Mănăstirea Prislop nu a picat examenul de Bacalaureat, în fiecare din ultimii ani, locul unde învaţă multe dintre viitoarele măicuţe fiind în topul naţional al promovabilităţii la Bac.

Mediile obţinute de cele zece absolvente din promoţia 2018, a Seminarului Teologic Ortodox „Sfânta Ecaterina” Prislop, au  fost între 7,51 şi 9,63. Elevele au susţinut examene la istorie, geografie, teologie ortodoxă şi competenţe digitale. De 15 ani, seminarul mănăstirii Prislop nu a înregistrat niciun absolvent respins, la Bacalaureat.  

În 2004, cele zece eleve de la seminar au obţinut note între 8,93 şi 9,99, după examenele susţinute la Limba Română, Geografia României, Dogmatica Ortodoxă şi Filosofie. În 2005, alte zece eleve de la Prislop au fost admise cu medii între 9,25 şi 9,88. În 2006, absolventele seminarului au obţinut medii între 8,63 – 9,43, în 2008, între 9,19 şi 9,8. În următorii ani, absolventele de la Mănăstirea Prislop au păstrat acelaşi trend al promovabilităţii maxime, cu note de la 8 în sus, însă fără ca vreuna dintre ele să obţină media 10.

Numărul abolventelor seminarului teologic care au susţinut în fiecare dintre ultimii ani examenul de Bacalaureat a fost între 10 şi 15. Multe dintre acestea au urmat facultăţi teologice.

Povestea bisericii medievale
Mănăstirea Prislop datează din secolul al XIV-lea, iar de-a lungul timpului a fost locul a numeroase evenimente care au intrat în istorie. În urmă cu cinci secole, în vecinătatea bisericii, călugărul Ioan şi-a amenajat o chilie, scobind o stâncă ascunsă de pădurea Silvaşului. A murit însă înainte de a termina de dăltuit fereastra chiliei, ucis de vânătorii care l-ar fi confundat cu un animal sălbatic.La Mănăstirea Prislop se află mormântul şi piatra funerară a domniţei Zamfira, fiica domnitorului muntean Moise Vodă Basarab.

manastirea prislop foto episcopia devei si hunedoarei

La mijlocul secolului XVI, domniţa s-a refugiat în Ardeal, după ce tatăl ei a fost ucis. A vizitat mănăstirea din Ţara Haţegului, iar potrivit unor legende, după ce a băut din apa izvorului de la Prislop s-a vindecat de boala de care suferea. Atunci, domniţa a decis să restaureze din temelii biserica şi să-i dăruiască odoare scumpe şi „o icoană făcătoare de minuni”. Tot aici a fost înmormântat duhovnicul Arsenie Boca, una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei. Duhovnicul a slujit la mănăstirea Prislop din anul 1948, după ce fusese mutat din mănăstirea Brâncoveanu din Munţii Făgăraş. În zilele de sărbătoare, mii de pelerini în mănăstirea din Ţara Haţegului, pentru a se ruga în faţa mormântului părintelui Arsenie Boca. În fiecare sfârşit de săptămână, mii de pelerini vin la mănăstire pentru a se reculege la mormântul duhovnicului.

manastirea prislop foto episcopia devei si hunedoarei

Vă recomandăm să citiţi şi:

„Blestemul” şoselei spre mănăstirea lui Arsenie Boca. Ce le-a lipsit drumarilor care au lucrat doi ani la şapte kilometri

Paradă pe drumul spre mormântul lui Arsenie Boca. Lucrările sunt gata de o lună, dar noua şosea va fi inaugurată înaintea sărbătorii de la Prislop

VIDEO Paradoxul „autostrăzii“ spre mormântul lui Arsenie Boca. De ce i-au fost adăugate benzi suplimentare

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite