10 monumente istorice călcate în picioare de vandali: soarta tristă a locurilor de poveste neglijate în ultimii ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Blocurile care compun turnul de la Costeşti au fost mâzgălite şi murdărite. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Blocurile care compun turnul de la Costeşti au fost mâzgălite şi murdărite. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Peste 500 de monumente istorice de categoriile A şi B, dar şi unele dintre cele mai importante pentru istoria poporului român, se află în Hunedoara. Lăsate de izbelişte, multe dintre ele au fost batjocorite şi vandalizate, fără ca autorităţile să mai ia măsuri împotriva celor care au provocat distrugeri.

Lăsate fără apărare în faţa turiştilor needucaţi, multe dintre cele peste 500 de monumente istorice ale Hunedoarei au suferit distrugeri. Iată 10 dintre aşezările care au avut cel mai mult de suferit în ultimii ani:

1 Cetatea dacică de la Costeşti
Cetatea Costeşti din Munţii Orăştiei se află în patrimoniul UNESCO însă acest lucru nu a contat prea mult pentru unii dintre vizitatorii ei. Multe dintre blocurile sale calcar au fost distruse ori dislocate din ziduri, iar turiştii au scrijelit de-a lungul timpului numele şi diverse mesaje pe zidurile celor două turnuri. Cel mai ciudat dintre ele a fost „Sfântul Gyurcan”. Nici vacile nu au fost ţinute departe de ea, iar căutătorii de comori şi-au făcut, de asemenea, simţită prezenţa, lăsând în urmă gropi, unele chiar în cărmizile monumentului.

2 Fostul spa daco - roman, cu labirinturi înfundate în mizerie
Complexul de băi termale Germisara, din Geoagiu, datat în epoca romană este monument istoric de categoria A. Cei care vizitează fosta aşezarea antică, unde strămoşii noştri se bucurau de beneficile izvoarelor tămăduitoare, găsesc un loc pustiu, aproape lăsat de izbelişte. În marele bazin s-au strâns gunoaie, iar în pereţii lui se văd urmele scrijeliturilor lăsate de turişti. Labirinturile întunecoase ale craterului sunt de nepătruns din cauza mirosurilor neplăcute şi mizeriei lăsate de turişti.

germisara

3 Cetatea Piatra Roşie
În toamna anului trecut, Vicktor Nomad, un turist ceh care a vizitat mai multe locuri din România, a provocat distrugeri la cetatea dacică Piatra Roşie din Munţii Orăştiei. Autorul distrugerilor a fost identificat, nu de către autorităţi, ci de localnicii care i-au găsit scrijelit numele pe zidurile monumentului istoric. Recent, alţi vizitatori ai aşezării au fost acuzaţi că au făcut un foc de tabără chiar printre vestigiile antice. Poliţia a început o anchetă în acest caz.

image

4 Feţele Albe
Feţele Albe a fost considerată de specialiştii în arheologie un cartier de lux al fostei capitale a Regatului dac, Sarmizegetusa Regia. Lăsat de izbelişte, monumentul istoric a devenit loc de întâlnire pentru amatorii de spiritism şi paranormal. Aceştia au lăsat în urmă cande, cruci scrijelite pe bolovanii care compuneau zidurile vechi de două milenii, acatiste sau au luat cu ei bucăţi din rămăşiţele templelor distruse, pentru a-i ajuta în rugăciune.

cetati

5 Cetatea Devei
În decembrie 2016, mobilierul nou amplasat în Cetatea Devei a fost vandalizat. „Angajaţii primăriei au găsit o bancă ruptă şi aruncată de pe platforma de artilerie, poarta de lemn de la intrarea în incinta I a fost ruptă, mai mulţi stâlpi de iluminat au fost rupţi, iar sticla de protecţie a fost spartă. De asemenea, mai multe reflectoare au fost distruse, iar pe Platforma de artilerie, mai multe lămpi colorate au fost sparte. Şi reflectoarele din exteriorul zidului din incinta a treia au fost sparte”, a informat Primăria Deva.

cetati

6 Biserica din Streisîngiorgiu
În februarie 2017, Biserica medievală din satul Streisîngiorgiu, veche de peste şapte secole, a fost ţinta unor acte de vandalism. Un elev de 9 ani a fost identificat drept cel care a mâzgălit cu graffiti zidurile monumentului istoric. Minorul a scris numele Adi, cu vopsea roz, pe monumentul istoric. Poliţiştii au deschis o anchetă penală în acest caz.

image

7 Furnalul din Govâjdia
Vechi de două secole şi unic în România, furnalul de la Govăjdia a fost lăsat de izbelişte de autorităţi, iar în ultimii ani a suferit mai multe distrugeri. Hoţii de fier au furat rămăşiţele metalice din incinta monumentului istoric, iar toate zidurile sale au devenit panouri naturale pentru mâzgălituri.

image

8 Peştera Bolii
Peştera Bolii este considerată una dintre cele mai spectaculoase atracţii turistice din zona Văii Jiului. Se află la circa zece kilometri de Petroşani, la poalele cetăţii Băniţa. Cu o lungime de aproape 500 de metri, oferă un decor impresionant, însă pe pereţii ei turiştii pot vedea numeroase mâzgălituri cu graffiti.

cetati

9 Şcoala de ucenici
Fosta Şcoală de ucenici din Hunedoara a fost construită în anii 1930 şi a fost declarată recent monument istoric de categoria B. O dată cu dezvoltarea combinatului siderurgic, în jurul ei au fost înfiinţate numeroase clădiri industriale, cele mai multe însă au fost demolate în anii 2.000. Fosta şcoală a scăpat de demolare, dar a rămas părăsită de mai mult de un deceniu, iar hoţii au devastat-o. În prezent, locul este o adevărată clădire fantomă.

image

10  Gara Bradului
Gara municipiului Brad a împlinit 120 de ani de la inaugurare. Considerată una dintre cele mai frumoase gări din România, clădirea – monument de arhitectură a fost lăsată în paragină de peste un deceniu, iar multe dintre încăperile ei au fost devastate. Soarta gării aproape părăsite se va schimba, pentru că recent imobilul a intrat în reparaţii capitale.

gara brad hunedoara foto daniel guta adevarul

Vă recomandăm şi:

Românii care vor să cumpere un sat întreg pentru a-l salva de la dispariţie. Ce poveste fascinantă ascunde locul părăsit, cu biserică şi drum de marmură

Povestea satului Alun, clădit la marginea carierei de marmură şi abandonat aproape în totalitate, a dat naştere unei iniţiative neobişnuite: mai mulţi tineri vor să cumpere casele părăsite, unele vechi de mai multe decenii, pentru a readuce la viaţă aşezarea din Ţinutul Pădurenilor.

FOTO Soarta tristă a bisericilor vechi româneşti, bijuteriile din lemn ajunse ruine sumbre: „Preoţii s-au temut să intervină“

Aproape 100 de biserici vechi de lemn, multe dintre ele aflate pe lista monumentelor de patrimoniu, s-au şubrezit cu trecerea timpului, iar degradarea accentuată le-a adus pe câteva în pragul ruinării. Bisericile se află în mijlocul unor comunităţi restrânse şi izolate, care nu au posibilitatea de a salva aceste bijuterii arhitectonice ale satelor.

VIDEO Reacţia localnicilor de la poalele cetăţii dacice Piatra Roşie, neglijaţi de autorităţi: au reparat singuri un drum judeţean devenit impracticabil

Un drum judeţean spre cetatea dacică Piatra Roşie, monument UNESCO, devenit aproape inaccesibil în ultimele săptămâni din cauza gheţii şi a gropilor, a fost curăţat şi reparat de localnici şi de angajaţii unei pensiuni, care au renunţat să aştepte intervenţia Consiliul Judeţean Hunedoara la solicitările de a interveni în sprijinul lor.

Castelul Corvinilor, într-o gravură rară, de un secol şi jumătate. Planurile ciudate ale arhitecţilor pentru fortul medieval

O gravură  veche din anul 1868 oferă detalii preţioase despre modul în care urma să fie transformat Castelul Corvinilor, în urma unui mare proiect de restaurare coordonat de arhitectul Francisc Schulcz. Acesta a murit însă înainte ca lucrările să fie duse la bun sfârşit, iar urmaşii săi nu i-au mai continuat planurile.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite