Icoană a Maicii Domnului, mărturie peste veacuri a Războiului Crimeii. A fost împunsă cu iataganul de turci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Veche de mai bine de două secole, Catedrala Adormirea Maicii Domnului din municipiul Giurgiu adăposteşte o mărturie a Războiului Crimeii. Este vorba de o icoană a Încoronării Maicii Domnului donată de soţia generalului rus Soimanov, căzut pe câmpul de luptă la Inkerman.

Din datele oficiale ale reprezentanţilor Episcopiei de Giurgiu, icoana a fost donată de soţia generalului în amintirea soţului ei şi a soldaţilor săi morţi în timpul Războiului Crimeii (1853-1856). Se ştie că şi oraşul Giurgiu a avut de suferit de pe urma acestui conflict dintre Imperiul Rus şi Imperiul Otoman, aliat cu Anglia, Franţa şi Sardinia.

Donaţia făcută de soţia generalului Soimanov apare menţionată în corespondenţa purtată în anul 1856 între Consulatul Rusiei de la Galaţi si Secretariatul de Stat al Tarii Româneşti, corespondenţă în care se confirmă şi statutul de catedrală al bisericii Adormirea Maicii Domnului.

”Din păcate, Giurgiu fiind distrus în timpul primului război mondial, multe din arhivele locale au dispărut. Din această cauză avem dificultăţi în a reconstitui istoria secolului XIX”, ne explică istoricul Emil Păunescu lipsa documentelor de donaţie sau a altor înscrisuri referitoare la acest eveniment şi la legătura directă dintre Soimanov şi Giurgiu.
 
Aşezată la loc de cinste în biserică, Icoana Încoronării Maicii Domnului a ajuns curând să fie căutată de  credincioşii din oraş care au o mare evlavie la ea. Însă, bătăliile cu turcii şi incursiunile lor la nord de Dunăre vor face ca acest odor al bisericii să aibă de suferit.

”În perioada 1877, de la Războiul de Independenţă şi până după primul Război Mondial, turcii au mai avut câteva incursiuni la Giurgiu. În acea perioadă, într-una dintre incursiuni au intrat în catedrală unde se află această icoană. Soldaţii au vrut să vadă dacă este dintr-un metal preţios, adică din argint masiv, şi atunci au împuns-o cu iataganele. Chiar sunt câteva urme pe icoană care stau mărturie peste timp despre această întâmplare”, ne explică părintele Marian Ciocănel, slujitor al Catedralei din Giurgiu.
 

image

”Icoana Încoronării Maicii Domnului de către Sfânta Treime este o icoană ce aparţine mai mult de cultura occidentală. În teologia apuseană a apărut această formulă: Sfânta Treime care o încoronează pe Maica Domnului ca Împărăteasă a Cerului. Este o tradiţie comună a bisericilor (apuseană şi răsăriteană), dar acolo predomină”, a mai adăugat părintele Ciocănel.

Icoana o reprezintă pe Fecioara Maria stând cu mâinile împreunate în timp ce Mântuitorul Iisus, Dumnezeu – Tatăl şi Duhul Sfânt în chip de porumbel îi aşează pe cap coroana de Împărăteasă a Cerului. Este pictată pe lemn şi îmbrăcată în foiţă de argint.

Istoricului Adrian-Silvian Ionescu, în articolul ”Fotografii de Carol Szathmari din Războiul Crimeii în colecţii americane şi britanice”, apărut în Revista Muzeului Naţional de Istorie a României din 1998, publică o fotografie a generalului rus realizată de Carol Szathmari în primăvara lui 1854 pe malul Dunării, la Olteniţa. Fotografia va fi inserată într-un album alături de alte personalităţi imortalizate de către artistul fotograf bucureştean: generalul prinţ Mihail Dimitrievici Gorceakov, generalul baron Osten-Sacken, prinţul Ivan Feodorovici Paşkevici, comisarul extraordinar în principate, Aleksandr Ivanovici Budberg, generalul Kotzebue-şeful statului major, generalul conte Orlov-comandantul trupelor de cazaci şi generalul Aleksandr Nicolaevici Lüders.

După câteva luni de la realizarea acestei fotografii, Generalul locotenent Soimonov, comandantul Diviziei 104 ruse, moare în 5 noiembrie 1854 pe câmpul de luptă de la Inkerman, lângă Sevastopol.

image

Pe aceeşi temă:

Puterile miraculoase ale apei de la Mănăstirea Izbuc. Ce spun pelerinii despre izvorul vindecător de boli grave, unic în Europa

Pelerinaj la Nicula: sfaturi de la un prelat pentru evitarea neplăcerilor. Cât ai de aştepat pentru a vedea „Icoana făcătoare de minuni”


 

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite