VIDEO De Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, elevii gălăţeni au fost instruiţi cum să facă faţă catastrofelor
0Mai multe puncte de informare au fost iniţiate în unităţile de învăţământ din Galaţi, unde s-au desfăşurat instruiri şi simulări cu privire la modul de comportare în caz de cutremur cu elevii şi cadrele didactice din Şcoala Nr. 26 şi Şcoala Gimnazială nr. 34.
În fiecare an, la 13 octombrie, întreg mapamondul marchează Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale. Totul a început la 22 decembrie 1989, când Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, a stabilit că este necesară promovarea unei culturi globale cu privire la reducerea efectelor acestor fenomene, inclusiv prevenirea, atenuarea efectelor şi pregătirea împotriva dezastrelor.
În acest an, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi şi-au îndreptat atenţia spre instruirea copiilor în cazul unui seism de mare intensitate. Astfel că elevii au învăţat cum să reacţioneze fără a intra în panică. Lecţia pe care au primit-o din partea specialiştilor ISU i-a captivat pe micuţi, iar câţiva dintre ei au avut şi sfaturi pentru colegii lor.
„I-am spus colegului meu să îşi acopere capul cu braţele încrucişate şi să se adăpostească sub bancă”, a spus o elevă.
„Având în vedere că majoritatea dezastrelor nu pot fi evitate, am organizat această simulare pentru ca elevii să cunoască modul corect de comportare în cazul producerii unor astfel de situaţii nedorite. S-au descurcat bine, dar sperăm să nu fie cazul să punem în aplicare ceea ce am învăţat”, ne-a declarat prof. Ştefania Cojocaru, preşedinta ONG-ului „Tinerii şi viitorul” din Galaţi.
La nivelul judeţului Galaţi, riscurile naturale sunt reprezentate de fenomene meteorologice periculoase, precum furtuni, inundaţii, secetă, îngheţ şi fenomene distructive, iar aici ne referim la alunecări de teren şi cutremure de pământ.
„Statistica din ultimul deceniu arată, că numărul total de calamităţi naturale, inclusiv cele hidrometeorologice, au tendinţă de creştere în intensitate şi frecvenţă, lucru dovedit de altfel în ultimii ani în judeţul nostru. Acestea au avut ca efect producerea de mari pagube materiale. Schimbările climaterice la scară globală şi regională contribuie la accentuarea producerii acestora”, a declarat maiorul Eugen Chiriţă, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi.
Astfel de simulări vor avea loc şi în zilele următoare.