Top 10 cele mai scumpe vinuri din lume. Cum ajunge o sticlă cu vin să coste mai mult decât o vilă de lux

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vinurile vechi ajuns să valoreze sume exorbitante în urma licitaţiilor. Foto: Shutterstock
Vinurile vechi ajuns să valoreze sume exorbitante în urma licitaţiilor. Foto: Shutterstock

Clasamentul este dominat de vinurile roşii franţuzeşti, însă în primii zece se insinuează şi un alb dulce, dar şi o licoare australiană şi una americană. Cea mai scumpă sticlă de vin nu apare în top, pentru simplu fapt că nimeni nu a apucat să guste conţinutul ei: a costat 225.000, însă un chelner a spart-o la prezentare, înainte de a fi vândută, banii fiind achitaţi de compania de asigurări.

Strămoşii noştri romani aveau o vorbă: „In vino veritas”. Carevasăzică, în traducere liberă, „adevărul sălăşluieşte-n vin”. Nimic mai adevărat, fără îndoială, chiar dacă ceilalţi strămoşi ai noştrii, dacii, s-au pus cumva de-a curmezişul zicerii latine şi au avut un moment social - nu se ştie dacă adevărat sau inventat - în care au făcut una cu pământul toate viile.

Însă nu războaiele daco-romane constituie subiectul articolului de faţă, ci un lucru mult mai prozaic, aproape mercantil. Mai pe scurt, vom analiza vinul din perspectiva celor mai mari preţuri plătite vreodată pentru o banală şi umilă sticlă cu vin. Ne stă ca referinţă clasamentul realizat de revista „Forbes”, una dintre cele mai prestigioase publicaţii de pe planetă atunci când vine vorba de topuri.

Un fost preşedinte SUA influenţează primele două locuri

Aşa cum era de aşteptat, cel mai scump vin din lume este franţuzesc, însă suma colosală cu care s-a vândut, în 1985, în urma unei licitaţii organizată de renumita casă Christie’s din Londra - respectiv 156.450 de dolari (cam cât vreo 10.000 de sticle de vin românesc de cea mai bună calitate!) - are o importantă contribuţie americană.

Nu. Nu este vorba despre moneda tranzacţiei, ci despre faptul că amintita sticlă cu vin roşu - un Chateau Lafitte (Bordeaux) din 1787  - avea inscripţionate pe ea iniţialele preşedintelui american Thomas Jefferson (al treilea preşedinte al SUA): Th.J.

 Chateau Lafitte

De fapt, conform Cărţii Recordurilor, sticla a şi aparţinut americanului, care era un pasionat oenolog şi care a cumpărat-o în cursul uneia din multele călătorii pe care le-a făcut la cramele din Bordeaux şi Burgundia, în vremea în care era ambasadorul SUA în Franţa.

Pasiunea pentru vin a lui Thomas Jefferson este, de altfel, legendară. Numele preşedintelui american este asociat cu alte două licori foarte scumpe: un Sherry din 1775 (care s-a dat cu „numai” 43.500 de dolari) şi un Chateau d’Yquem din 1787, care s-a tranzacţionat cu 100.000 de dolari sticla, fiind cel mai scump vin alb vândut vreodată şi, în acelaşi timp, vinul de pe locul al doilea din topul nostru.

Chateau d’Yquem

În paranteză fie spus, specialiştii în vinuri spun că Chateau d’Yquem – soiul Semillon – ar fi „vinul suprem” pentru iubitorii de vinuri albe dulci. Îi credem pe cuvânt.

Surprinzător, pe locul 3 este un vin australian!

Pe locul al treilea în topul celor mai scumpe vinuri se află – surprinzător doar pentru necunoscători - un Penfolds din 1951. Penfolds Grange Hermitage 1951 a fost cumpărat în luna mai a anului 2004 cu suma de 38.000 de dolari. Acest vin este creaţia renumitului oenolog Max Schubert, omul care a pus shiraz-ul australian pe harta vinicolă a lumii.

Penfolds

Pe locul patru, după interludiul australian, un alt vin franţuzesc: Cheval Blanc din 1947, făcut din soiul Cabernet Franc, unul dintre cele mai pretenţioase soiuri aflate în cultură. O sticlă de trei litri a fost vândută, în luna iulie a anului 2008, la o licitaţie din San Francisco (SUA) cu suma de 135.125 dolari

Deşi suma mai mare decât în cazul primelor trei vinuri din top, trebuie să ţinem cont că aici avem de-a face cu o sticlă de trei litri, iar în cazurile celelalte de butelii de 750 de mililitri. Iar cum criteriul de evaluare este dolari/litru, Cheval Blanc se duce pe locul 4.

Cheval Blanc

Pe locul 5 avem Château Mouton-Rothschild din 1945. În 2008, Casa Christie’s a vandut la licitaţie, în Los Angeles, şase sticle din acest vin cu suma de 345.000 de dolari, respectiv 28.750 de dolari pe sticla.

Cumva ciudat este că, potrivit statisticilor, deşi anul 1945 a fost cel mai bun an pentru viticultura din ultimii 100 de ani, în anul respectiv Mouton-Rotschild a fost clasificat drept un producător de vinuri de calitate medie.

Pe locul şase, un vin care încă se mai poate bea

După ce pe primele cinci locuri am avut doar „relicve” ale oenologiei, pe locul şase găsim cel mai scump vin care poate fi băut în zilele noastre: Montrachet Domaine – Romanee Conti din1971.

Romagno Conti

Recordul lui a fost stabilit la o licitaţie din 2001, când un lot de şapte sticle s-a vândut cu 23.929 de dolari bucata.

Tot un Romanée Conti se afla şi pe locul şapte al topului alcătuit de Forbes. O sticlă DRC Romanee Conti 1934 a fost vândut în iunie 2006, la Chicago, cu suma de 20.145 dolari. Este de remarcat că preţul acestui vin foarte rar – doar 1939, 1999 si 2002 au fost ani exceptionali la Romanee Conti – a crescut spectaculos în urma notelor de degustare date de „filosoful Pinot-ului”, Allen Meadows, editorul publicaţiei „The Burghound”.

Pe locul opt aveam primul vin din America: Cabernet Sauvignon-ul Inglenook, Napa Valley din 1941, care a costat, în urma preţului stabilit la licitaţie în 2004, 19.675 de dolari pe sticlă.

Cabernet Napa Valley

Regizorul Francisc Ford Coppola declara despre acest vin că „este cel mai bun vin pe care l-am băut vreodată. Poţi simţi în el o nota de violete şi aroma petalelor de trandafiri. Un vin robust, care şi-a desăvârşit fermentarea în momentul atacului de la Pearl Harbour”.

Ultimele două locuri ale topului sunt ocupate de două vinuri relativ ieftine în comparaţie cu cele de pe primele opt locuri: un Romanee Conti din 2003 (la 4.650 dolari/sticla) şi de ultra-mediatizatul Chateau Petrus 2005, preţul acestuia fiind de 3.176 dolari sticla.

Top 10 vinuri scumpe

1. Château Lafitte 1787 – 156.450 $ 2.Château d’Yquem 1787 – 100.000 $ 3. Penfolds Grange Hermitage 1951 – 38.420 $ 4. Cheval Blanc 1947 – 33.781 $ 5. Château Mouton-Rothschild1945 – 28.750 $ 6. Montrachet Domaine de la Romanée Conti 1978 – 23.929 $ 7. DRC Romanée Conti 1934 – 20.145 $ 8.Inglenook Cabernet Sauvignon Napa Valley 1941 – 19.675 $ 9. Romanée Conti 2003 – 4.650 $ 10. Chateau Petrus 2005 – 3.176 $

Cel mai scump vin din lume a ajuns la gunoi!

Topul de mai sus este eclipsat însă de un vin care nu a ajuns să fie degustat niciodată, pentru simplul motiv că a ajuns la gunoi înainte să stabilească recorsul mondial.

În anul 1989, William Sokolin, un comerciant de vinuri din New York , a vrut să vândă o sticlă de vin Chateau Margaux 1787, care avea pe ea iniţialele lui Thomas Jefferson (din nou fostul preşedinte american, deci) şi pe care cerea nici mai mult, nici mai puţin decât 500.000 de dolari.

Problema este că Sokolin nu a apucat să ia niciodată această sumă, deoarece sticla a fost... spartă de un chelner în timpul unei prezentări. În urma accidentului, compania de asigurări a returnat proprietarului 225.000 de dolari, facând din Chateau Margaux 1787 cea mai scumpă sticla de vin spartă din istoria omenirii.

Cel mai scump vin românesc de-abia ajunge la 800 de euro

Cu toate că noi, românii, ne fudulim cu vinurile noastre, licorile carpato-danubiano-pontice nu prea au rupt gura târgului.

Cel mai scump vin românesc vândut vreodată este un Cabernet Sauvignon Murfatlar, din 1937, un vin roşu, demisec care a costat 800 de euro. Dintre vinurile de colecţie mai este disponibil un Roşu de Miniş din ’44, la 450 de euro, ori un Chardonnay de Murfatlar, tras la teasc tocmai în 1942, la 400 de euro.

Vinurile vechi ajuns să valoreze sume exorbitante în urma licitaţiilor. Foto

VĂ MAI RECOMANDĂM ŞI:

Misterul relicvelor egiptene găsite în sudul Moldovei. Au fost aduse de romani sau dacii făceau troc cu faraonii?

Legendele neştiute ale Dunării. Pe urma poveştii stranii a fecioarelor zidite de vii în malurile fluviului

Legendele neştiute ale Dunării: în căutarea misterioşilor monştri acvatici care se ascund sub apele fluviului
 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite