Cum se truchează licitaţiile la CFR. Director de Regională, mituit cu salariu fictiv pentru nevastă şi vacanţe de lux
0Laurenţiu Seceleanu, director al Regionalei CFR Galaţi în momentul comiterii faptelor, a fost trimis în judecată de DNA, pe 7 august, pentru luare de mită în formă continuată şi complicitate la spălare de bani. Alături de Seceleanu au mai fost trimise în faţa judecătorilor alte nouă persoane şi o societate comercială implicată în „fluxul şpăgii”.
Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a finalizat cercetările în ceea ce priveşte un grup infracţional care truca licitaţiile de achiziţii de bunuri de şi de servicii organizate de SNCFR. Dosarul a fost înaintat instanţei de judecată (Tribunalul Cluj) în data de 7 august 2015, în faţa judecătorilor fiind trimise nouă persoane şi o societate comercială.
Aceştia sunt acuzaţi de mai multe fapte de corupţie, printre care: dare şi luare de mită, spălare de bani, cumpărare de influenţă şi abuz în serviciu.
Directorul Seceleanu şi filiera Toflea
Laurenţiu Seceleanu, director în funcţie al Regionalei CFR Galaţi în momentul săvârşirii presupuselor fapte de corupţie, a intrat în „combinaţie” prin intermediul lui Mitică Călin, un om de afaceri originar din comuna Toflea, judeţul Galaţi, dar care este stabilit la Cluj şi acţionariatul firmelor Remarul 16 februarie S.A. Cluj Napoca şi S.C. Transferoviar S.A. Cluj Napoca.
Încă din momentul reţinerii sale de către procurori, Mitică Călin a încercat să inducă ideea că la mijloc ar fi o răzbunare. „Este vorba despre o plângere pe care nişte concurenţi au depus-o la DNA. Firmele Astra Vagoane Arad şi Remarul Paşcani nu au ştiut să digere o înfrângere la licitaţiile pe care le-am câştigat în mod corect. Am stricat multe ploi ale grangurilor care căpuşau domeniul feroviar şi mă aşteptam să existe şi repercusiuni”, a declarat Mitică Călin în octombrie 2014.
Circuitul şpăgii pe calea ferată
Potrivit procurorilor DNA, în perioada 28 ianuarie 2013 – 16 iunie 2014, inculpatul Mitică Călin, ajutat de inculpatul Dumitru Bărbăcuţi, a dispus transmiterea cu titlu de mită, în 12 tranşe succesive, a sumei totale de 414.392 lei, inculpatului Gavriş Teodor Alexandru, şef Serviciu Automotoare şi ulterior, director de tracţiune în cadrul SNTFC CFR Călători SA.
„Scopul mitei era ca Gavriş Teodor Alexandru să sprijine interesele de afaceri ale S.C. Remarul 16 Februarie S.A. Cluj Napoca, astfel încât să obţină contractele de servicii Revizie tip R 7 la Automotoarele Desiro „Săgeata Albastră”, în valoare maximă de 220.990.260 lei şi Revizie tip R8 la automotoarele Desiro „Săgeata Albastră”, ambele contracte fiind atribuite de autoritatea contractantă SNTFC CFR Călători SA”. RECHIZITORIU DNA.
Plata şpăgii s-a făcut indirect, într-o formă disimulată, prin decontarea de către S.C. Remarul 16 Februarie S.A. a unor facturi fictive, emise de S.C. TEVPAG PLAN S.R.L. Bucureşti (societate comercială controlată de Gavriş Teodor Alexandru), în baza unor acte de recepţie fictive şi prin organizarea unui circuit de decontare bancară cu un titlu fictiv.
„Inculpaţii Călin Mitică şi Bărbăcuţi Dumitru au urmărit astfel să obţină sprijinul inculpatului Gavriş Teodor Alexandru, în ceea ce priveşte reviziile R7 şi R8, atât în vederea atribuirii acestor servicii către SC Remarul 16 Februarie SA, cât şi pentru derularea raporturilor contractuale (ulterior eventualei atribuiri) în condiţii favorabile intereselor economice ale firmei menţionate”. RECHIZITORIU DNA.
Unde merge mia, merge şi suta
Odată adjudecat contractul de 220 de milioane de lei (peste 50 de milioane de euro!), gruparea a făcut demersuri pentru încă un contract, de „numai” 55 de milioane de lei (11,2 milioane de euro).
În septembrie 2014, Mitică Călin şi Dumitru Bărbăcuţi i-au determinat pe Arnăutu Mircea Cristian (director al Organismului Notificat Feroviar Român - ONFR) şi Panaite Marian (inspector în cadrul AFER) să îşi îndeplinească în mod defectuos atribuţiile de serviciu.
„Inculpaţii Arnăutu Mircea Cristian şi Panaite Marian au semnat acte oficiale prin care au omologat în condiţii abuzive operatorul economic privat SC Remarul 16 Februarie SA Cluj Napoca, pentru ca această societate să poată participa la licitaţia privind „Servicii de reparaţii tip RR la locomotivele electrice 5100 KW, dotate cu ICOL”, valoarea lucrărilor licitate fiind de maxim 55.284.858,72 lei. Omologarea a fost efectuată în condiţiile în care SC Remarul 16 Februarie SA nu îndeplinea condiţiile legale obligatorii pentru a obţine omologarea în stadiul preliminar, condiţie obligatorie în vederea participării la licitaţie a firmei respective”. RECHIZITORIU DNA.
Cum era de aşteptat licitaţia a fost câştigată de SC Remarul 16 Februarie SA.
Nevastă de director CFR plătită cu leafă-şpagă
Lucrurile nu aveau însă să se oprească la acest stadiu, reţeaua continuând să mituiască pe bandă rulantă şefii din CRF.
Potrivit procurorilor anticorupţie, Ştefan Adriian (director de infrastructură al Transferoviar Grup SA Cluj Napoca) l-a mituit, în mai multe rânduri, cu suma totală de 105.665 lei, pe Laurenţiu Seceleanu, director al Sucursalei Regionale de Căi Ferate Galaţi (denumită anterior CREIR Galaţi), din cadrul SNCFR SA, pentru ca acesta din urmă să sprijine interesele economice ale Transferoviar Grup SA Cluj Napoca.
Chiar dacă mită plătită către directorul Regionalei gălăţene nu reprezintă o pondere mare din şpaga totală vehiculată în dosar, este foarte interesant modul cum s-a făcut plata.
„Remiterea sumelor de bani a fost efectuată atât în numerar, cât şi în modalităţi disimulate, prin decontarea de către Transferoviar Grup SA Cluj Napoca a unor facturi fictive emise de o societate comercială administrată de inculpatul Andrei Ştefan Florin sau prin angajarea fictivă în muncă a inculpatei Seceleanu Liliana Luţa, soţia directorului CREI. Galaţi”. RECHIZITORIU DNA
Conform procurorilor, 45.000 de lei au fost plătite lui Seceleanu (de către Ştefan Adriian) în cursul anului 2013, în mod direct (în două tranşe: 20.000 de lei şi 25.000 de lei), bani din care, s-ar părea, directorului Regionale Galaţi şi-a plătit două vacanţe de lux.
Alţi 17.085 lei au fost plătiţi sub formă de salariu către soţia directorului Regionalei Galaţi, Liliana Luţa Seceleanu, sub formă de salariu, deşi aceasta – spun procurorii – nu a prestat în realitate nicio activitate pentru firma angajatoare Transferoviar Grup SA.
O altă metodă, prin care Laureanţiu Seceleanu a primit, în mai multe tranşe, suma de 43.580 lei, a fost decontarea de către Transferoviar Grup SA a unor facturi fictive către firma Elipsoid SRL Galaţi (care are sediul chiar acasă la directorul Regionalei CFR Galaţi!). Firma este controlată de Andrei Ştefan Florin, iar cercetările au scos la iveală că banii au fost furnizaţi lui Seceleanu.
Au încercat să blocheze ancheta DNA
Foarte important de ţinut minte este că activitatea grupului infracţional a continuat şi după ce procurorii DNA i-au reţinut pe principalii suspecţi, în octombrie 2014. Potrivit rechizitoriului în cauză, au existat încercări multiple de a bloca ancheta.
„În perioada decembrie 2014 - ianuarie 2015, inculpatul Dae Gelu, în calitate de director general al Autorităţii Feroviare Române - AFER, a exercitat presiuni asupra membrilor unei Comisii de analiză constituită la nivelul ONFR (prin ameninţarea referitoare la pierderea funcţiilor de conducere deţinute, respectiv cercetarea şi sancţionarea disciplinară) în scopul îngreunării cercetărilor în prezenta cauză penală, prin împiedicarea tragerii la răspundere penală a inculpatului Călin Mitică. Ulterior, AFER a expediat la dosarul de urmărire penală o adresă oficială, semnată de către inculpatul Dae Gelu, în calitate de director general, în conţinutul căreia au fost inserate, cu ştiinţă, aspecte de fapt mincinoase, cu scopul direct de a-l favoriza pe inculpatul Călin Mitică”. RECHIZITORIU DNA.
Reţeaua infracţională şi faptele de care sunt acuzaţi membrii ei
CĂLIN MITICĂ (om de afaceri care controlează acţionariatul Remarul 16 Februarie SA Cluj Napoca şi Transferoviar Grup SA Cluj Napoca) în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de: dare de mită în formă continuată; spălare de bani în formă continuată; instigare la abuz în serviciu în formă continuată; complicitate la dare de mită în formă continuată; complicitate la spălare de bani în formă continuată şi complicitate la cumpărare de influenţă.
BĂRBĂCUŢI DUMITRU (director general al Remarul 16 Februarie SA Cluj Napoca) în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de: dare de mită în formă continuată; spălare de bani în formă continuată şi instigare la abuz în serviciu în formă continuată.
GAVRIŞ TEODOR ALEXANDRU (şef Serviciu Automotoare şi, ulterior, director de tracţiune în cadrul SNCFR Călători SA) în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de: luare de mită în formă continuată (două infracţiuni) şi complicitate la spălare de bani în formă continuată.
ŞTEFAN ADRIIAN (director de infrastructură al Transferoviar Grup SA Cluj Napoca) în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de: dare de mită în formă continuată; spălare de bani în formă continuată şi cumpărare de influenţă.
SECELEANU LAURENŢIU (director al Sucursalei Regionale de Căi Ferate SRCF Galaţi din cadrul SNCFR SA) în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de: luare de mită în formă continuată şi complicitate la spălare de bani în formă continuată.
Remarul 16 Februarie SA Cluj Napoca, în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de: dare de mită în formă continuată; spălare de bani în formă continuată şi instigare la abuz în serviciu în formă continuată.
PANAITE MARIAN ( inspector în cadrul Autorităţii Feroviare Române – AFER) în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu.
ARNĂUTU MIRCEA CRISTIAN (director al Oficiului Notificat Feroviar Român - ONFR din cadrul Autorităţii Feroviare Române) în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu.
DAE GELU (director general al Autorităţii Feroviare Române – AFER) în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de favorizarea făptuitorului.
ANDREI ŞTEFAN FLORIN (administrator la Elipsoid SRL Galaţi) în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de: complicitate la luare de mită în formă continuată; complicitate la dare de mită în formă continuată şi complicitate la spălare de bani în formă continuată.
SECELEANU LILIANA LUŢA (soţia lui Laurenţiu Seceleanu), în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de: complicitate la luare de mită în formă continuată; complicitate la dare de mită în formă continuată şi complicitate la spălare de bani în formă continuată.
TRANDAFIRESCU SORIN ALEXANDRU (director general adjunct al Departamentului de proiecte cu finanţare nerambursabilă din cadrul SNCFR SA) în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.
Procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile şi sume de bani aparţinând inculpaţilor din dosar. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj cu propunerea de a se menţine măsurile preventive şi asiguratorii dispuse în cauză.