Staţie seismică de un milion de lei pentru descifrarea misterului sutelor de cutremure din sudul Moldovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Montarea senzorilor la Izvoarele FOTO Emil Dragomir
Montarea senzorilor la Izvoarele FOTO Emil Dragomir

Banii sunt asiguraţi de la Guvern, prin Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Staţia ştiinţifică va avea trei puncte de măsurare pe raza localităţii Izvoarele, judeţul Galaţi, unde în perioada 2013-2014 au fost peste 500 de cutremure.

Fenomenele inexplicabile din zona Izvoarele (judeţul Galaţi), acolo unde, în ultimii ani, au fost sute de cutremure de mică intensitate, au pus pe jar specialiştii în seismologie, care au decis să înfiinţeze o staţie de cercetare ştiinţifică în localitatea gălăţeană.

Staţia, dotată cu aparatură performantă, are ca scop monitorizarea mişcărilor seismice de suprafaţă, mai ales că la Ivoarele fenomenul este departe de se fi oprit. Este adevărat, cutremurele sunt în prezent mult mai rare (sunt doar câteva pe lună (faţă de peste 500 de seisme în 15 luni din 2013-2014), iar majoritatea nu sunt resimţite de localnici, însă mişcările pământului continuă.

Mai mult decât atât, arealul pare să se fi extins către sud şi est, dovadă fiind mişcările tectonice (câteva dintre ele importante) înregistrate în ultimele 12 luni în zona Vânători-Galaţi.

Staţia de cercetare a cutremurelor de suprafaţă de la Izvoarele cuprinde trei unităţi situate la opt km distanţă una de cealaltă, ceea ce înseamnă că datele vor putea fi comparate prin aşa numitul efect de triangulaţie. Una dintre clădiri este construită chiar în centrul localităţii Izvoarele, iar celelalte două se află pe câmp.
Sistemul va costa, cu totul, un milion de lei, finanţarea fiind asigurată de Guvernul României prin Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

În interiorul celor trei clădiri se află aparatură de transmisie a datelor obţinute de senzori de adâncime medie, astfel încât datele să nu fie alterate de vibraţiile de suprafaţă produse  activităţile umane (trafic, explozii accidentale samd).

Senzori seismici sunt performanţi, fiind capabili să măsoare cutremurele cu magnitudine mică. Specialiştii vor înregistra datele (care vor ajunge automat la INCDFP) şi vor încerca să afle cum, când şi eventual de ce se produc cutremurele de suprafaţă.

Cei de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului încearcă astfel să afle, astfel, ce s-a întâmplat la Izvoarele în urmă cu patru ani şi, eventual, să elaboreze o metodă de prognozare a cutremurelor.

„După cutremurele din 2013 am decis să montăm în zonă trei staţii seismice. Instalarea loc va duce la detectarea cutremurelor mici. Astfel, noi putem să vedem care este tendinţa faliilor. Dispozitivele îngropate în pământ au senzori, toate sistemele sunt automate, trimit datele la Institut. Sunt clădiri mici dotate cu senzori, aparatele nu vor fi afectate de zgomotul de suprafaţă”, a declarat Constantin Ionescu, directorul general al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite