Sporuri ilegale la CJ. Cum au luat spor de calculator angajaţi din administraţie care n-au lucrat niciodată la computer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul CJ Galaţi FOTO arhiva Adevărul
Sediul CJ Galaţi FOTO arhiva Adevărul

Neregulile au fost descoperite de Curtea de Conturi, care a mai stabilit şi că sporul de antenă s-a plătit angajaţilor în mod abuziv, câtă vreme în vecinătatea sediului Consiliului Judeţean Galaţi nu există niciun fel de antene care să genereze impulsuri dăunătoare. Bani trebuie returnaţi.

Noi controverse legate de modul haotic în care s-au plătit sporurile în Consiliul Judeţean Galaţi, sub mandatele preşedinţilor Eugen Chebac (UNPR) şi Nicolae Bacalbaşa (PSD).

Potrivit Curţii de Conturi, instituţia a plătit angajaţilor ei, în perioada 2010-2016, nu mai puţin de 307.797 de lei pentru sporuri de calculator (10% din salariul de bază) şi de antenă (15 % din leafă), fără să fie îndeplinite condiţiile legale.

Mai exact, au beneficiat de acest spor persoane care nu aveau în fişa postului obligaţia de a lucra pe calculator, nu aveau pe inventar un computer, iar singura interacţiune cu tastatura şi ecranul putea să se producă cel mult la terminalele altor colegi, pentru o „excursie” pe Facebook sau pentru un Solitaire.

Nici sporul de antenă nu a fost plătit cu respectarea legii, deoarece nu există niciun studiu ştiinţific care să arate că în apropierea sediului instituţiei ar exista vreo antenă sau vreun alt generator de impulsuri care să creeze un efect asupra organismului.

Conform Deciziei Camerei de Conturi, conducerea Consiliului Judeţean trebuie să dispună, până la sfârşitul anului 2016, „măsurile legale pentru încetarea acordării sporurilor de condiţii periculoase sau vătămătoare de muncă, precum şi pentru recalcularea sporurilor aferente salariilor de bază ale personalului care nu a mai beneficiat de salarii de merit, astfel încât salariile angajaţilor să respecte dispoziţiile legale în vigoare”.

De asemenea, conducerea instituţiei are sarcina de a stabili „întinderea prejudiciului rezultat din plata nelegală a sporurilor de condiţii periculoase sau vătămătoare de muncă şi, respectiv, din stabilirea eronată a sporului de vechime şi a celorlalte sporuri la salariul de bază, în cazul personalului care a beneficiat de salariu de merit până în anul 2010”.

Consiliul Judeţean are şi obligaţia de „a lua măsurile legale de recuperare a prejudiciului, inclusiv a beneficiilor legale nerealizate”, adică şi a dobânzii (penalităţilor) pentru perioada dintre încasarea venitului ilegal şi returnarea banilor.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite