Scandal cu acuzaţii de rasism din cauza unei anchete penale. Este vizată ocuparea frauduloasă a locurilor pentru romi de la liceele de elită din Galaţi
0O asociaţie naţională a romilor a adresat un memoriu către Parlament şi către Avocatul Poporului, acuzând Ministerul de Interne de discriminare, deoarece „ancheta urmăreşte compromiterea comunităţilor de romi”. În replică, Inspectoratul de Poliţie al judeţului Galaţi a transmis că ancheta vizează o posibilă încălcare a legii şi nu are nicio conotaţie rasială.
Zvonurile apărute la Galaţi, în ultimii ani, conform cărora o serie de familii potente financiar, dar cu copii mai slăbuţi la învăţătură, ar fi plătit sume mari pentru a-şi plasa odraslele la licee bune, pe locurile special destinate romilor, au dus la o anchetă penală pe parcursul căreia au fost audiate deja zeci de persoane.
Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Galaţi a confirmat că o astfel de anchetă este în lucru, deocamdată „in rem” (adică doar cu privire la fapte, fără ca vreo persoană să fie inculpată) şi că există suspiciunea că s-ar fi săvârşit infracţiuni precum cele de „fals”, „uz de fals”, dare de mită”, „luare de mită”, „trafic de influenţă” şi „abuz în serviciu”.
Deocamdată nu se ştiu nume, însă există informaţii că ancheta ar viza în special modul cum s-au ocupat locurile alocate pentru copiii din minoritatea romă la liceele de elită din Galaţi, printre care Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” şi Colegiul Naţional „Costache Negri”.
Surse din zona anchetei ne-au dezvăluit şi mecanismul fraudei. Mai exact, cu puţin înainte de intrarea la liceu, copiii unor familii cu stare materială foarte bună au devenit, peste noapte, de etnie romă, recunoaşterea apartenenţei la acest grup etnic fiind făcută de persoane din asociaţiile de romi, care au eliberat adeverinţe ce atestau acest lucru. Pe baza documentelor, s-a putut intra, pe locurile speciale, cu medii sub 8,00 (şi chiar sub 7,00) la licee care aveau ultima medie de admitere, în mod normal, peste 9,50.
Faptul că această „conversie” etnică a intrat în vizorul poliţiştilor (care au încercat să afle momentul şi împrejurările în care s-a produs „transformarea” românilor în romi) a stârnit o reacţie dură din partea reprezentanţilor romilor, care au trimis recent scrisori de protest la Parlamentul României şi la Avocatul Poporului.
Reclamaţiile au fost semnate de deputatul Daniel Vasile, de la Partida Romilor Pro-Europa, în numele unei organizaţii neguvernamentale care un nume aproape identic cu al formaţiunii politice.
În petiţii se susţine, între altele, că „organul de cercetare solicită informaţii despre elevii romi, pornind de la ideea că aceştia sunt săraci, marginalizaţi, beneficiari de donaţii, de alimente, de burse sociale, de rechizite, de asistenţă şi consiliere psihologică, prezintă risc de abandon şcolar, având înclinaţii spre conflicte datorită provenienţei etnice a acestora. Din analiza dosarelor şi a situaţiei individuale a acestor elevi, a rezultat că majoritatea au situaţii familiale închegate, au rezultate şcolare bune şi foarte bune, nu sunt implicaţi în conflicte, situaţie ce pare de neacceptat de către anchetator”.
În memoriul adresat Parlamentului României, Asociaţia Partida Romilor Pro-Europa acuză modul în care IPJ Galaţi desfăşoară cercetarea şi susţine că ancheta vizează defăimarea comunităţii rome din judeţ. Petiţionarii constată că „suspiciunea organelor de cercetare penală vizează ocuparea locurilor special destinate elevilor de etnie romă din învăţământul liceal de elevi care nu îndeplineau condiţia de medie la evaluarea naţională, suspiciunile fiind nefondate”.
Reprezentanţii Asociaţiei adaugă faptul că „un alt aspect care este de natură să aducă atingere demnităţii şi intereselor legitime individuale, dar şi ale comunităţii din care provind elevii, se referă la indicarea unor criterii discriminatorii pe care să le aibă în vedere diriginţii la întocmirea caracterizărilor individuale, fără însă să solicite informaţii despre situaţia şcolară a elevilor. Considerăm abuzivă măsura întreprinsă de organul de cercetare penală, raportat la faptul că şcolile gimnaziale nu au o obligaţie legală de a ţine o evidenţă a elevilor pe criterii etnice”.
Avocatul Poporului a confirmat că a fost declanşată o procedură de investigare a presupuselor fapte discriminatorii. De asemenea, o anchetă este în curs şi la Comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii din Parlamentul României, unde comisarul-şef Cornel Mototolea, şeful IPJ Galaţi, a fost audiat zilele trecute.
IPJ Galaţi a precizat că acuzaţiile la adresa instituţiei sunt nefondate şi că au ca scop să distragă atenţia de la fondul problemei. „Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Galaţi respinge acuzaţiile de abuz şi discriminare formulate de Asociaţia Partida Romilor Pro-Europa, în petiţia adresată Parlamentului României şi Avocatului Poporului. Confirmăm că există un dosar penal în care se cercetează modul în care s-au ocupat locurilor speciale pentru elevii romi din învăţământul liceal de stat din judeţul Galaţi, ca urmare a unor suspiciuni de fraudă”, a precizat IPJ Galaţi.