Povestea celui mai vechi navomodelist din ţară. Constănţeanul Romeo Andrei a făcut de trei ori înconjurul lumii cu machetele sale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Romeo Andrei recreează navele şi pe pânza de pictură.Foto: Oana Cernat
Romeo Andrei recreează navele şi pe pânza de pictură.Foto: Oana Cernat

Romeo Andrei este unul dintre cei mai vechi modelişti navali din România. Bărbatul a venit în aceste zile la Galaţi pentru a participa la Campionatul Naţional de Navomodele. În cei peste 30 de ani de când are această pasiune, Romeo Andrei a realizat numeroase lucrări care i-au adus medalii şi recunoaştere la nivel mondial.

Constănţeanul participă la Campionatul Naţional de Navomodele încă din 1980, iar din 1983 şi până în prezent a câştigat la fiecare ediţie a acestei competiţii titlul de campion naţional.

„Provin de la Clubul Farul Constanţa. Sunt unul dintre cei mai vechi navomodelişti din această competiţie, respectiv de la începutul anilor '80. Mai precis, din 1983 sunt campion naţional consecutiv la clasele C1, C3 şi C4. Din 1986 şi până în prezent am participat şi la campionate internaţionale şi europene, unde am obţinut medalii de aur, argint şi bronz”, ne-a povestit Romeo Andrei, navomodelist.
Macheta de suflet a campionului este cea a navei Vasa, o adevărată operă la care a lucrat 29 de ani şi care a avut soarta Titanicului.

„Am lucrat diverse nave istorice de-a lungul carierei mele, inclusiv nava Vasa, pe care am terminat-o anul trecut dupa 29 de ani de muncă. Nava Vasa este singura navă din secolul 17, care după 333 de ani a fost scoasă la suprafaţă. A avut soarta Titanicului, la prima cursă s-a scufundat şi pe 24 aprilie 1961 a fost ranfluată. Timp de 20 de ani a fost restaurată şi are o istorie extraordinară. Doritorii o pot vedea în portul Stockholm, muzeul de acolo îi poartă numele. A fost o navă care mi-a stârnit interesul atât prin istoricul ei, cât şi prin frumuseţea decoraţinilor care o îmbracă. Este o navă impozantă, mare. Am lucrat la ea din tinereţe şi până anul trecut, când a fost prezentată la Galaţi, pe o masă de cinste la Universitatea «Dunărea de Jos» şi a luat cel mai mare punctaj din această competiţie. Păstrez macheta acasă, alături de alte obiecte de cinste”, a spus Romeo Andrei, navomodelist.

Romeo Andrei navomodelist foto Oana Cernat

„Una dintre navele pe care le prezint la Galaţi este a lui Petru cel Mare şi are o istorie deosebită. Acesta a revoluţionat viaţa concetăţenilor săi şi a construit această navă din dorinţa de a avea deschidere către mări. Colecţia de «nave olandeze 2» a fost lucrată în amintirea primei colecţii cu care timp de 20 de ani am obţinut medalii de aur şi argint la campionatele europene şi mondiale”, a relatat Romeo Andrei, navomodelist.

Reţeta succesului este de fapt dragostea sa pentru mare

Munca asiduă a constănţeanului a fost recunoscută nu doar la nivel naţional, ci şi mondial.
„Odată, când îmi restauram una din case le-am cântărit şi aveam peste 20 de kilograme de medalii obţinute la nivel european şi mondial, fără să le pun la socoteală pe cele naţionale. Am călătorit foarte mult, cred că am făcut de trei ori înconjurul lumii. Sunt unul dintre cei mai vechi modelişti din toate ţările care participă la astfel de competiţii”, a spus fostul ofiţer de marină.

Romeo Andrei navomodelist foto Oana Cernat

„Fără modestie, pot să spun că am acasă un muzeu. Nu vreau să îmi vând lucrările, mă gândesc să le donez Muzeului Marinei Române când voi mai îmbătrâni, pentru ca lumea să le vadă şi să se păstreze în timp în condiţii speciale”, a povestit Romeo Andrei.


 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite