Pe Brăilei se plantează palmieri, iar pe Faleză, oţetari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pompos numita „Zona de protecţie ecologică Faleza Inferioară a Dunării” este împânzită de arbori urât mirositori plantaţi de Primărie. Alegerea este cel puţin bizară având în vedere că a existat un proiect menit să ducă mai departe faima Galaţiului, de „oraş al teilor”, pe care se pare că autorităţile locale l-au uitat.

Printre gunoaie, gropi şi maidanezi a mai apărut o bizarerie în oraşul de la Dunăre: oţetarii. Arbuştii cu pricina au fost plantaţi încă de anul trecut de către angajaţii Primăriei Galaţi, pentru a stabiliza, chipurile, malul Falezei. Pentru cei care nu ştiu, facem precizarea că oţetarul este «un arbore cu frunze galben-verzui, cu miros neplăcut, care creşte, sălbatic, pe câmp». 

Am vrut să aflăm şi părerea gălăţenilor despre această ciudăţenie. Majoritatea celor cu care am discutat s-au arătat indignaţi de modul cum arată Faleza Dunării.

Nu vrem boscheţi mirositori !

„Nu-mi place cum arată Faleza. Iarba nu este cosită şi în general spaţiile verzi nu sunt îngrijite. E mare păcat deoarece este principalul loc de promendată din Galaţi, iar priveliştea este foarte frumoasă. Anul trecut au plantat şi oţetari, care nu sunt deloc estetici şi miros şi urât”,  consideră Viorel Bernevi, 70 de ani.

În asentimentul primului nostru interlocutor este şi Gheorghe Ţincu: „Nu cred că a fost o idee tocmai bună. Se putea planta şi altceva, precum sălcii plângătoare sau tei. Oţetarii cresc pe toate maidanele. Sunt boscheţi. Faleza Dunării ar trebui să fie o minunăţie, nu o ciudăţenie”.

Am întâlnit însă şi gălăţeni indiferenţi faţă de plantarea oţetarilor pe Faleză. „Malul este foarte instabil şi este bine că au fost plantaţi oţetari. Au un miros puternic, neplăcut, dar nu mă deranjează. Mă supără mai mult aceste restaurante care s-au construit ilegal pe Faleză şi pun malul în primejdie. Primăria nu trebuia să dea autorizaţii de construcţie”, susţine Cristian Bulişteanu, 40 de ani.

Ce spun autorităţile ?

Rugat să explice motivul pentru care au fost plantaţi oţetari pe Faleza Dunării, primarul municipiului Dumitru Nicolae a declarat : „Oţetarii sunt foarte buni pentru stabilizarea malului Falezei. Se prind foarte repede şi sunt şi ieftini”.

În schimb, viceprimarul Ciumacenco n-a vazut în viaţa lui oţetari: „Sincer, nu ştiu nimic despre aceşti oţetari. Voi face o plimbare pe Faleză să văd despre ce este este vorba. Nici măcar nu ştiu cum arată”.

În urmă cu trei săptămâni edilii anunţau că angajaţii Adiministraţiei Domeniului Public vor cosi iarba de pe Faleză, dar vegetaţia este în continuare neîngrijită.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite