Olimpica la Biologie care se pregăteşte să devină cercetător în Genetică şi vrea să găsească leacul pentru cancer: „Mai sunt multe de descoperit în acest domeniu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suzana Dodu (16 ani) este elevă la Colegiul Naţional ”Vasile Alecsandri” din Galaţi şi a câştigat medalia de argint la olimpiada naţională de Biologie din 2016. Biologia reprezintă pentru Suzana o continuă revelaţie, iar planul său este să devină cercetător în Genetică la Cambridge şi să descopere un medicament care să vindece cancerul.

Suzana Dodu (16 ani), elevă la Colegiul Naţioanl ”Vasile Alecsandri” din Galaţi, este fascinată de Biologie încă din clasele primare. ”Nu a fost ceva de genul <<pofta vine mâncând>>, ci mai degrabă <<dragoste la prima vedere>>”, ne declară emoţionată Suzana Dodu.

În clasa a VII-a şi a IX-a a participat pentru prima dată la olimpiada natională de Biologie, dar rezultatele au apărut în clasa a X-a,  în 2016, când a ocupat locul doi la olimpiada naţională de Biologie, fiind la un singur punct de câştigarea aurului.

”Când am aflat că merg la olimpiadă şi după ce am obţinut argintul, am izbucnit în plâns de emoţie”, ni se destăinuie olimpica din Galaţi.

Suzana obişnuia să se uite la documentare de Anatomie şi Biologie de mic copil şi a realizat că o pasionează foarte mult acest domeniu, unde vrea să îşi lase amprenta.

”Când au început olimpiadele, mi-am spus că asta e momentul meu şi pot să arăt ce ştiu. Biologia este o ştiinţă a vieţii. Mama natură nu va înceta niciodată să ne uimească. Mă interesează să ştiu cum trăieşte, cum funcţionează de la cel mai simplu fir de iarbă până la corpul uman. Toate aceste mecanisme sunt foarte interesante şi nu o să mă plictisesc niciodată. Avem tot timpul de descoperit lucruri noi”, ne explică Suzana.

Olimpicei la Biologie îi plac ieşirile în natură. Când iese cu prietenii în parcuri, analizează cu atenţie tot ce se întâmplă în jurul ei, le arată şi lor, dar le povesteşte şi ce a mai aflat despre Biologie, chiar dacă pe ei nu îi interesează câteodată.

Suzana crede că Biologia poate fi cunoscută cu adevărat doar prin imaginaţie şi pasiune, ca să înţelegi cum funcţionează mecanismele ei, cum ar fi metabolismul, fotosinteza şi digestia.

Prima opţiune, Cambridge

Suzana a început din clasa I să vizioneze documentare cu operaţii şi deşi familia se aştepta să îi stârnească frică sau repulsie, ea era extrem de curioasă să vadă toate aceste lucruri, care o fascinau.

A vizitat până acum Grecia, Germania, Franţa, iar în România îi place să călătorească la munte. În puţinul timp liber pe care îl are îi place să călătorească prin ţară.

Prima opţiune după absolvirea liceului, ar fi să meargă la Cambridge, Oxford sau Imperial College London, unde să facă muncă de cercetare. O atrage faptul că, imediat după absolvire, studenţilor li se oferă posibilitatea să rămână acolo ca profesori, dar şi că pot face muncă de cercetare.

Practic, va preda la facultate ceea ce descoperă în domeniul medical, un lucru care i se pare fascinant.

”Cercetarea în România pe Biologie mi se pare un domeniu mort. Visul meu este să fac cât mai multe în domeniul Biologiei”, ne explică Suzana Dodu alegerea făcută.

Nimic nu este însă bătut în cuie, iar olimpica la Biologie vrea să rămână în România, dacă i se va oferi tot ce are nevoie pentru a face cercetare cu adevărat în acest domeniu.

”Nicăieri nu este ca acasă. Sufletul meu este aici, în România”, ne declară cu emoţie Suzana.

Vrea să lucreze cu celule stem şi viruşi în Microbiologie

Dacă nu va fi admisă la o facultate din Anglia, Suzana va rămâne în ţară pentru a deveni chirurg generalist, una dintre cele mai complexe şi dificile profesii, ce presupune o cunoaştere aprofundată a biologiei corpului uman. Va opta pentru Bucureşti sau Cluj, centre universitare de prestigiu din România în domeniul medicinei.

Şi-a ales specialitatea de chirug generalist pentru provocare, deoarece vrea să să cunoască cât mai multe organe din corpul uman şi să devină un chirurg cât mai bun. 

Îşi doreşte să ducă Biologia la alt nivel, iar prin Genetică crede că va reuşi acest lucru. Olimpica din Galaţi susţine că Genetica nu este suficient de exploatată în prezent. ”Mai sunt foarte multe de descoperit în acest domeniu şi multe au aplicabilitate în Medicină”, explică Suzana.

Vrea să lucreze cu celule stem sau în Microbiologie cu viruşi, dar intenţionează să dea viaţă şi ideilor pe care le are în vederea creării unor noi tehnologii în cercetare.

Nu exclude însă cercetarea în vederea descoperirii unui medicament pentru vindecarea unei boli incurabile, cum ar fi cancerul.

”Prin muncă poţi să realizezi tot ce îţi doreşti şi am spus: <<hai să aplic acest principiu>>. Aşa am ajuns să am aceste rezultate până acum. Biologia este o ştiinţă extraordinară şi nu va înceta niciodată să ne uimească”, ne declară Suzana.

Până şi în pauzele de la şcoală citeşte Biologie, iar când se plictiseşte, preferă să citească o carte.

Şi-a făcut un program spartan, pe care îl respectă cu stricteţe în fiecare zi, dar nu îşi neglijează deloc viaţa socială. Se scoală la 6 sau 7 dimineaţa şi se apucă de învăţat sau citit, la 17,00 îşi încheie ”programul” şi iese cu prietenii, iar la ora 12,00 se culcă.

Pentru mulţi poate părea un program draconic, în special pentru o adolescentă de 16 ani, dar, de fapt, doar printr-o astfel de rigurozitate se pot obţine rezultate.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite