Interbelic. Ce a păţit o celebră modistă care a ornat involuntar vitrina în culorile drapelului maghiar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
sursa: Galaţiul Vechi/Facebook
sursa: Galaţiul Vechi/Facebook

Se întâmpla în vara anului 1937, pe strada Domnească din oraşul Galaţi. Paula Lichtemberg, o femeie celebră care dădea tonul modei în acea perioadă, a fost trimisă în judecată pentru că a decorat vitrina unui magazin în culorile tricolorul maghiar

În acele vremuri, arborarea culorilor drapelului maghiar a dat naştere unor tensiuni şi controverse în rândul gălăţenilor, relatează istoricii. Protagonista întâmplării care a stârnit un adevărat scandal a fost Paula Lichtemberg, o femeie care dădea în perioada interbelică tonul modei în Galaţi.

Pe strada Domnească, între Piaţa Regală şi Parcul Municipal, se aflau înşirate clădiri cu unul sau două etaje, cu prăvălii la parter şi camere de locuit, sau birouri la etaj. Acestea adăposteau magazine, restaurante, librării, cinematografe, cafenele, hoteluri şi locuinţe. Într-una dintre aceste case, funcţiona magazinul de modă „La Paula”, proprietatea Paulei Lichtemberg. Pe 4 august 1937, aceasta a intrat în atenţia autorităţilor locale, care au descoperit „un fapt de o gravitate excepţională”. 

Paula Lichtemberg ar fi fost invitată la congresul modei de la Paris, de unde s-a întors cu ideea de a  promova culorile anului respectiv: roşu-pasiune, alb-fidelitate şi verde-speranţă, pe care le-a aşezat pe obiectele vestimentare din vitrina magazinului. Ce a urmat aflăm de la Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi.

Trimisă în judecată pentru că a arborat tricolorul maghiar în vitrină

„Paula Lichtemberg i-a trezit practic la viaţă pe clevetitori şi pe gălăţenii dornici de can-can-uri.  Comisarul Corneliu Balaban a observat, în vitrina magazinului de mode «La Paula», culorile tricolorului maghiar aranjate sub formă de panglici arborate pe pălării. Comisarul i-a atras atenţia Paulei că arborarea acestor culori, în succesiunea respectivă, nu este permisă, însă proprietara magazinului nici n-a voit să audă şi a continuat să ţină culorile în vitrină”, spune Marius Mitrof. 

Proprietara magazinului de modă a refuzat, însă, să înlăture semnele drapelului maghiar, astfel că a atras consecinţe neplăcute asupra ei. 

galatiul vechi

„Comisarul Balaban a sesizat autorităţile militare. La scurt timp, comandorul aviator Nuţescu, locotenentul comandor Bâtcă, procurorul Lupaşcu şi locotenentul Stănescu, împreună cu comisarul Balaban, au descins la magazinul din strada Domnească nr. 5 şi au confiscat culorile maghiare din vitrină, din interiorul magazinului. Procedura a continuat cu întocmirea unui proces-verbal care a fost înaintat Tribunalului Militar din localitate, iar proprietarei Paula Lichtemberg i s-a deschis acţiune publică de dare în judecată pentru săvârşirea faptei de «lese naţiune»”, povesteşte Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi.

   

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Povestea navei care i-a găzduit pe regele Ferdinand, pe regina Maria, dar şi pe Nichita Hruşciov şi Gheorghiu-Dej

Frumoasa istorie a Galaţiului. Iubirea lui Carol I, regele care îşi purta coroana şi în somn, pentru oraşul de la Dunăre

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite