„Garduriada” de Galaţi: la an nou, garduri noi. În ultimii 5 ani s-au pus printre blocuri împrejmuiri din sârmă în valoare de 1 milion de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima achiziţie din 2019 de acest fel, aflată în curs pe SEAP, este estimată la 56.000 de euro. În ultimii cinci ani, edilii oraşului Galaţi au cumpărat zeci de kilometri de garduri metalice, iar oraşul a ajuns să arate ca un uriaş labirint din plasă.

Împrejmuirea terenurilor publice cu garduri metalice se desfăşoară cu un entuziasm teribil la Galaţi, unde în ultimii cinci ani au fost cheltuiţi aproape un milion de euro pentru acest scop. 

Culmea este că, în acelaşi timp, autorităţile locale au plătit sume consistente pe studii de fezabilitate privind amenajarea urbană, iar concluziile acestora arătau că gardurile ar trebui să dispară.

Spre exemplu, în anul 2013, Primăria a achitat 80.000 de euro firmei de arhitectură Quattro Design care, prin Planul Urbanistic Zonal de restructurare urbană a unui cartier, concluziona că „una dintre priorităţile în dezvoltarea urbanistică a oraşului este desfiinţarea gardurilor metalice sufocante”.

În ce termeni „roz” caracterizează arhitectul şef al Galaţiului felul cum a arătat oraşul în 2018. A fost contrazis dur: „Trăiţi o realitate paralelă!”

Mai mult decât atât, arhitecţii au oferit exemple şi planşe foto din alte ţări (Franţa şi Spania), „unde grădinile de proximitate şi locurile de parcare sunt delimitate de spaţiile de locuit de un aliniament de vegetaţie medie şi arbori”.

La scurt timp, ca şi cum studiul n-ar fi existat, municipalitatea (condusă pe atunci de primarul Marius Stan -PNL/UNPR) a mai cumpărat patru kilometri de gard metalic, iar în 2014 şi 2015 încă 26 de kilometri.
Apoi în 2016 şi 2017 (sub mandatul lui Ionuţ Pucheanu – PSD) s-au mai luat încă 14 kilometri, ducând totalul la 44 de kilometri, iar valoarea însumată a achiziţiilor (inclusând şi costurile de montare) la peste un milion de euro.

În 2018, însă, afacerea cu garduri metalice a cunoscut un uşor declin. Nu mai puţin de trei licitaţii electronice au fost anulate din lipsă de ofertanţi (cea mai importantă a fost în luna august a lui 2018, când s-au alocat aproape 150.000 de euro pentru alţi 22 de kilometri), însă edilii n-au dezarmat.

Primăria municipiului Galaţi a scos la licitaţie, pentru 2019, un nou contract pentru achiziţia de panouri de gard metalic, „în vederea asigurării unui climat ambiental urban modern şi protejarea spaţiilor verzi”.

Valoarea estimativă a contractului este de 256.683 de lei, cu TVA, adică aproape 56.000 de euro. Până pe 15 ianuarie 2019, edilii aşteaptă, pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), ofertele din partea furnizorilor interesaţi să-i asigure 3.000 de bucăţi de panouri de gard bordurat (circa 7,5 km) şi 3.300 de stâlpi de susţinere a acestora, criteriul de atribuire a contractului fiind preţul cel mai scăzut.

Panourile vizate de achiziţie trebuie să aibă 2,5 metri lungime fiecare, un metru înălţime, să fie din plasă de oţel cu diametrul de 4 milimetri, protejată împotriva coroziunii prin zincare, iar primăria cere o garanţie a produselor furnizate de 24 de luni de la data efectuării recepţiei, iar deficienţele constatate în termenul de garanţie vor trebui remediate în termen de 48 de ore.

FOTO Cum arată cartierul cu cea mai ciudată „balconiadă” din România. Blocurile par dintr-un film apocaliptic

„Garduriada” de la Galaţi a transformat zonele dintre blocuri într-un fel de labirinturi, care complică viaţa pietonilor. Un calcul simplu ne arată că fiecare proprietar de apartament de bloc din muncipiului Galaţi a beneficiat din partea primăriei, în ultimii cinci ani, de circa 60 de centimetri de gard (porţiune care a costat vreo 40 de lei cu totul) pentru a-şi „împodobi” spaţiul verde din apropierea locuinţei.

Campania de ridicare a zeci de kilometri de garduri printre blocuri a divizat opinia publică din Galaţi. Pe reţelele de socializare oamenii se contrazic vehement  pe această temă, unii susţinând că gardurile sunt necesare pentru protejarea spaţiilor verzi din zona blocurilor, în vreme ce alţii spun că acestea sunt inutile deoarece, în 90% dintre cazuri, împrejmuiesc terenuri neîntreţinute.

Controverse a stârnit şi decizia municipalităţii de a împrejmui cu un gard de doi metri înălţime noul parc construit în zona Liceului Pedagogic, în condiţiile în care ultimele investiţii de acest fel (parcurile Viva şi Mihai Eminescu) nu sunt prevăzute, din consideraţii urbanistice evidente, cu împrejmuiri.

Explicaţia Primăriei este uşor hazlie în acest caz, deoarece acreditează ideea că investiţia s-a „negociat” printr-un plebiscit ah-hoc deşi, în realitate, este vorba de un proiect care nu a fost în dezbatere publică.

„Primăria Galaţi a implementat această măsură ca răspuns la dorinţa expresă exprimată de locatarii de la blocul E6, unde este situat parcul. Iniţial, oamenii de acolo nici nu au dorit un parc în zonă. Ulterior, au acceptat propunerea cu condiţia ca parcul să fie împrejmuit cu gard”, a precizat municipalitatea.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite