FOTO Vaci cu viaţă de lux într-o fermă din judeţul Galaţi: ascultă Bach, au aer condiţionat şi sunt monitorizate pas cu pas pe computer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vaci cu viaţă de lux. Ascultă Bach, au
aer condiţionat şi sunt monitorizate pe computer. Foto: C.C.
Vaci cu viaţă de lux. Ascultă Bach, au aer condiţionat şi sunt monitorizate pe computer. Foto: C.C.

Un fermier din judeţul Galaţi a montat aer condiţionat în grajdurile unde-şi ţine cele 1.000 de animale. Investiţia, realizată în comuna Matca, la cea mai mare fermă zootehnică din judeţ, s-a ridicat la 50.000 de euro, însă omul spune că a meritat fiecare bănuţ dat.

Când vine vorba despre condiţiile de trai ale celor 1.000 de vaci de lapte din ferma lui zootehnică din localitatea Matca, judeţul Galaţi, inginerul Gabrilă Tuchiluş este categoric: trebuie să aibă parte de utilităţi de lux.

Ca urmare, grajdurile în care trăiesc patrupedele au fost dotate cu instalaţie de aer condiţionat care asigură răcirea şi umezirea aerului, dar şi cu linie de sonorizare, unde se transmite în majoritatea timpului muzică simfonică.

Investiţia nu-i un moft, ci aduce bani!

Mulţi ar putea crede că investiţia de la ferma de vite a Agrimat Matca este un moft, o „fiţă” rurală, însă nu este deloc aşa. De fapt, totul are ca scop creşterea producţiei de lapte şi, implicit, a profitului.

Inginerul Gavrilă Tuchiluş mărturiseşte că ideea i-a venit după ce a constatat că producţia de lapte scădea în fiecare an, pe perioada de vară, din cauza caniculei.

„Animalele sufereau de căldură, iar stresul provoca scăderea producţiei de lapte cu circa 10-15 la sută, deşi consumul de furaje rămânea constant. În 2013 am avut un recul al producţiei de 60 la sută, în câteva zile în care temperaturile au depăşit 35 de grade. Am aflat că în străinătate există ferme în care mediul este controlat, aşa că m-am gândit să investesc şi eu într-o astfel de instalaţie”, a declarat fermierul.

Achiziţia şi montarea sistemului de climatizare  care asigură ventilarea şi răcirea aerului, precum şi pulverizarea de apă a costat firma gălăţeană 50.000 de euro, însă s-ar părea că investiţia a meritat până la ultimul bănuţ.

„Producţia de lapte poate să scadă, din cauza căldurii chiar şi cu o mie de litri pe zi. Înainte de ventilator aveam o medie, pe timp de vară, de 28 de litri la zi, acum avem o medie de 34 de litri pe zi”, spune Ganea Gabriela, inginer zootehnist.

Ferma de vaci Matca. Foto

Evident asta înseamnă bani, căci consumul de furaje şi toate cheltuielile aferente rămân constante, iar consumul de energie al instalaţiei nu înseamnă  nici 10 la sută din venitul suplimentar obţinut.
Instalaţia este complet automată

„Să nu cumva să credeţi că stă cineva şi le întreabă pe vaci dacă le este cald, ca să poată porni apoi instalaţia. Totul este pe calculator”, spune Gavrilă Tuchiluş.

Practic, sistemul de climatizare este automat şi are grijă singur de confortul vitelor. „Lucrează singur. În momentul în care temperatura se ridică la 24 de grade, el intră automat pentru a asigura microclimatul la vaci”, explică fermierul.

Ferma de vaci Matca. Foto

Îngrijitorii se bucură şi ei de binefacerile instalaţiei de climatizare a vacilor. „Normal că-i bine! Cum să nu fie bine când noi le ţinem la 24 de grade când afară sunt peste 35 de grade? Nici la birouri nu găseşti aşa răcoare ca la grajduri”, ne-a spus unul dintre muncitorii din fermă.

Digestia vitelor este încurajată şi printr-un ambient muzical bazat pe muzică somfonică, în special Bach şi Mozart, aşa că luxul vacilor este complet la ferma din Matca.

Ferma de vaci Matca. Foto

Ferma gălăţeană nu este la prima investiţie în tehnologie. „Am făcut o microfabrică de nutreţuri combinate şi am cumpărat o maşină de administrat furaje. Sunt opt combinaţii de furajare, în funcţie de starea vacii. Se fac pe calculator şi se respectă întocmai. Avem cel mai performant soft posibil, adus din Israel. Cu ajutorul lui, ştim în fiecare moment ce face fiecare animal: cât bea, cât rumegă, cât lapte dă, dacă acest lapte este sănătos şi câte zile s-au scurs de la ultima fătare”, a declarat fermierul.

Condiţii de lux pentru vaci de lux

La aşa condiţii de viaţă, este de la sine înţeles că şi vitele sunt unele speciale, de rasă superioară.
Ferma a făcut şi investiţii foarte mari în partea de genetică, lucrând în proporţie de aproape sută la sută cu Statele Unite.

„Pentru a progresa cât mai repede, prin 2008 am făcut transfer de embrioni. Am cumpărat din Statele Unite cu 1.200 de dolari bucata. Mercedesurile industriei zootehnice, în sectorul vaci de lapte! Embronii au fost plantaţi în vacile noastre purtătoare şi am obţinut vacă de ultimă generaţie, precum cea din SUA. Am făcut şi femele, şi masculi. Pe aceştia din urmă, i-am vândut cu 3.000 de euro bucata. Cine exploatează corect un astfel de taur pentru producţia de material seminal poate produce milioane de euro”, ne-a mai spus Gavrilă Tuchiluş

Ferma de vaci Matca. Inginerul Gavrilă Tuchiluş. Foto

Evident, rezultatele au fost pe măsură. „Iniţial, vroiam să mulgem 300 de capete cu o producţie de 30 de litri pe zi, fiecare. Am depăşit, între timp, şi numărul de capete propus, dar şi producţia. Avem în prezent circa 1.000 de vite, dintre care mulgem zilnic circa 350. Astăzi, spre exemplu, producţia medie este de 33,2 litri”, spune inginerul Tuchiluş.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite