FOTO Primăria Galaţi: „Oraşul are nevoie de cinematograf, însă nu cu orice preţ şi nu risipind banul public”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce Regia Autonomă a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor (RADEF) a anunţat că, în sfârşit, este de acord să predea cinematografele închise din Galaţi către Primărie, municipalitatea a reacţionat: „Clădirile s-au degradat. Să vedem dacă merită cheltuiala”.

După ce, vreme de mai bine de opt ani, Primăria Galaţi a trimis mai multe adrese către Regia Autonomă a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor (RADEF), prin care solicita să i se cedeze cele trei cinematografe închise din oraş („Dacia”, „Flacăra” şi grădina „Central”), RADEF a reacţionat, în sfârşit.

Potrivit lui Bogdan Radu Brînzan, liderul ONG-ului „Galaţi oraşulu meu”, RADEF ar fi confirmat, prin Sotir Caragaţă (preşedintele Consiliului de Administraţie al instituţiei), că în perioada imediat următoare Regia va face toate demersurile pentru predarea către Primăria Galaţi a grădinii „Central”şi a cinematografelor „Dacia” şi „Flacăra”).

„Sunt bucuros că suntem aproape de îndeplinirea unuia dintre obiectivele importante ale Asociaţiei şi că demersul nostru a avut ecou. Sper ca Primăria să preia spaţiile şi să reabiliteze, modernizeze, în primă fază, Cinema Dacia şi Grădina de Vară Central, să le aducă la standarde civilizate”, a fost reacţia imediată a lui Bogdan Radu Brînzan.

Primăria: „Consiliul local va decide!”

Răspunsul Primăriei Galaţi faţă de acest mesaj transmis de RADEF prin intermediari (oficial nu s-a emis încă un document) nu a întârziat.

„Primăria municipiului Galaţi a făcut mai multe demersuri de preluare a imobilelor care mai au destinaţie de cinematograf în oraş, încă din 2012. Din păcate, reacţia regiei naţionale de distribuţie a filmelor -  RADEF – a fost una oscilantă, de la ”nu transferăm administraţiilor locale cinematografele” până la ”analizăm solicitarea dumneavoastră” fără a se întâmpla nimic concret”, afirmă municipalitatea gălăţeană într-un răspuns transmis ziarului „Adevărul” de către Biroul de Presă.

„În aceşti trei ani, care s-au scurs de la primul demers iniţiat de noi, imobilele care găzduiesc fostele cinematografe din Galaţi s-au degradat continuu, iar o eventuală preluare a acestora ar putea costa mai mult decât face. Suntem de acord că Galaţiul are nevoie de cinematograf, însă nu cu orice preţ şi nu risipind banul public”, se mai afirmă în document.

Emanuela Ioana Turcu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi ne-a mai informat că, în esenţă, o decizie în acest sens poate fi luată doar de către Consiliul local, care va analiza cât de oportună şi de rentabilă este preluarea cinematografelor.

Aleşii vor trebui să stabilească dacă nu cumva investiţia în reabilitarea acestor foste cinematografe şi reintroducerea lor în circuitul public costă mai mult decât valoarea imobilelor în sine, lucru care nu ar justifica o astfel de investiţie din bani publici.

În alte oraşe, reabilitare cu bani europeni

Există în ţară şi câteva situaţii fericite, în care cinematografele preluate de primării au fost reabilitate  pe bani europeni.

Proiectele au fost acceptate deoarece clădirile respective erau clasificate ca monumente de arhitectură, ceea ce nu este cazul cinematografelor cedate de RADEF la Galaţi.

Acestea sunt imobile minimaliste, în fapt nişte simple hale construite în perioada comunistă, deci nu pot beneficia de fonduri speciale de la UE sau de la Ministerul Culturii.
 

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite