Fost vicepremar al Galaţiului: ANI a comis o greşeală de tot râsul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia Naţională pentru Integritate l-a găsit recent incompatibil pe fostul viceprimar al municipiului Galaţi, Nicuşor Ciumacenco. Acesta spune ca declaraţia celor de la ANI este de tot râsul: el a fost numit preşedinte al Fundaţiei „Andreiana Juventus” pe 8 septembrie 2010, iar ANI spune că ar fi votat ilegal pentru alocarea unor fonduri în iunie 2010.

Nicuşor Ciumacenco apreciază foarte mult activitatea Agenţiei Naţionale de Intergitate, prin intermediul căreia românii au acces la 4,5 milioane de declaraţii de avere şi interese ale persoanelor angrenate în sectorul public. În urma eforturilor depuse de ANI, sute de politicieni sau funcţionari au fost deja dovediţi în situaţii de incompatibilitate ori s-au trezit cu averile confiscate.

„Ca orice instituţie compusă din oameni, mai face însă şi greşeli. Iar una dintre victime s-a întâmplat să fiu tocmai eu, admiratorul ei. Într-un comunicat de presă afişat ieri, 23 iunie, pe pagina de internet a ANI se face referire la mine. Mi se reproşează faptul că: ”în perioada exercitării mandatului de viceprimar a votat favorabil două hotărâri ale Consiliului Local Galaţi, prin care s-au alocat cu titlu de cotizaţie bani pentru Fundaţia „Andreiana Juventus”, al cărei preşedinte este persoana evaluată. În calitate de consilier local, a participat la şedinţa ordinară a C.L. Galaţi din data de 01 iunie 2010 şi a votat aprobarea contribuţiei Consiliului Local Galaţi ca membru fondator al Fundaţiei ”Andreiana Juventus”de la 12.000 Lei/an la 25.500 Lei/an. La data de 08 septembrie 2010, a fost numit Preşedinte al Fundaţiei ”Andreiana Juventus””.

Ciumacenco spune că la momentul când a fost adoptată hătărârea respectivă, nu eram membru al fundaţiei şi nu aveam nicio calitate în aceasta. ”Andreiana Juventus” a fost constituită în 2001, membrii ei fondatori fiind Episcopia ”Dunării de Jos”, Consiliul Local Galaţi, Transurb, Ecosal Prest, Construcţii şi Reparaţii, Apaterm şi Administraţia Pieţelor Agroalimentare. Din consiliul director făceau parte, ca preşedinţi, P.S. Casian Crăciun, episcopul ”Dunării de Jos” şi Dumitru Nicolae, primarul de atunci al Galaţiului. Viorica Palade, director în cadrul primăriei, era vicepreşedinte, Camel Gogoncea, Emil Constantin şi Simion Ştefan erau simpli membri iar Lavinia Budău era numită cenzor.

„Am devenit membru şi preşedinte al fundaţiei în data de 12 august 2010, fapt înregistrat de instanţa judecătorească pe data de 8 septembrie 2010. În perioada în care am fost preşedinte nu m-am ocupat absolut deloc de latura financiară a instituţiei ci de cea pur administrativă. De latura financiară s-a ocupat directorul Valentin Munteanu. Aşadar, în data de 1 iunie 2010, la care face referire ANI, NU aveam nicio calitate la ”Andreiana Juventus”. În caz că, în mod greşit, se consideră totuşi că nu aveam dreptul să votez deoarece Consiliul Local este membru fondator, ar însemna că toţi foştii consilieri moment aceeaşi funcţie). Ipoteza este însă total falsă, deoarece Consiliul Local (ca persoană juridică şi membru fondator) nu poate fi totuna cu consilierul local”, explică Nicuşor Ciumacenco.

Banii la care se face referire reprezintă cotizaţia anuală pe care trebuia să o plătească fiecare membru fondator, cotizaţie ce nu mai fusese actualizată de la înfiinţare (de nouă ani) şi care nu acoperea nici măcar rata inflaţiei. 

Fostul viceprimar al Galaţiului mai spune că deşi în comunicat, ANI arată că l-ar fi fost informat despre: ”declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi dreptul de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris”, el nu am primit nimic în acest sens, aflând despre investigaţiile ANI din presă.

„Nu am depus la dosarul de evaluare niciun punct de vedere, aşa cum greşit se menţionează pe pagina de internet a ANI. Că instituţia mai poate face şi greşeli o dovedeşte recenta decizie luată de instanţele de judecată în cazul lui Aurel Nechita. Pe 17 iunie 2014, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că funcţiile de decan şi şef de clinică nu sunt incompatibile. Instanţa a anulat raportul de evaluare întocmit în 2012 de Agenţia Naţională de Integritate, iar decizia este irevocabilă. În ceea ce mă priveşte, voi contesta decizia ANI, în momentul în care îmi va fi comunicată. Deocamdată, singurele date pe care le am provin din comunicatul de presă”, a mai spus Ciumacenco.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite