Exerciţiu tactic complex, cu forţe şi mijloace în teren. A fost simulat un dezastru produs de un cutremur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit scenariului, cutremurul devastator a demolat o jumătate de şcoală, a fisurat instalaţia de gaze de la o altă şi a incendiat podul unui liceu. Din fericire, totul a fost sub controlul organizatorilor.

Potrivit scenariului, la ora 10.00 s-a produs în zona Vrancea un cutremur cu magnitudinea de 7,6 grade pe scara Richeter, la adâncimea de 120 km, cu epicentrul în localitatea Panciu. Cutremurul a fost urmat de două replici de 6,5 respectiv 5,8 grade pe scara Richter (cu durata de 75 respectiv 65 secunde) şi a avut ca axă de deplasare a undei seismice direcţia Focşani - Iaşi şi Bucureşti – Zimnicea.

Toto potrivit scenariului, cele mai afectate judeţe de pe teritoriul României au fost Buzău, Galaţi, Vrancea, dar şi Capitala Bucureşti.

La numai două minute după cutremur, mii de apeluri la 112 anunţă Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „General Eremia Grigorescu” al judeţului Galaţi despre prăbuşirea parţială a şcolii nr. 17, şcolii nr. 29, liceului „Virgil Madgearu” unde au fost accidentaţi, blocaţi în încăperi sau surprinşi sub dărmături mai mulţi elevi şi cadre didactice.

Şi ca şi cum nu ar fi fost suficient un necaz, în timpul operaţiunilor de salvare şi acordare a primului ajutor medical calificat, în jurul orei 11.20, la etajul al doilea al liceului „Virgil Madgearu” izbucneşte un incendiu în laboratorul de fizică – chimie ca urmare a interacţiunii substanţelor chimice între ele şi propagarea acestuia în podul clădirii. Salvatorii sunt direcţionaţi cu prioritate acolo.

În jurul orei 10. 50 are o replică a seismului de 5,8 grade pe scara Richter. În urma acestei replici se produce fisurarea rezervorului de butan gaz din curtea Şcolii nr. 29. prin care are loc scurgeri de gaze existând pericolul exploziei şi intoxicării personalului din imediata apropiere.

image

În mare viteză, au fost convocaţi în şedinţă extraordinară membrii CJSU şi cei ai GST la alunecări de teren şi cutremure. A fost activat CJCCI  la COD ROŞU pentru elaborarea de propuneri de măsuri urgente  pentru intervenţie care se impun a fi luate în asemenea situaţi către CJSU, dar şi comandament operaţional judeţean pentru centralizarea datelor din teren şi întocmirea informărilor către MAI şi IGSU

În paralel au fost elaborate primele comunicate pentru mass-media care au avut menirea de a informa populaţia cu privire la situaţia de urgenţă produsă, în scopul eliminării panicii, să recomande cele mai potrivite măsuri de protecţie şi intervenţie.

„Scopul  exerciţiului îl constituie perfecţionarea pregătirii personalului structurii de management ( Grupa operativă şi CJCCI) prin antrenarea acestora  în conducerea şi coordonarea activităţilor manageriale, privind gestionarea unei situaţii de urgenţă generată de producerea unui cutremur la o instituţie de învăţământ în municipiul Galaţi”, a declarat la finalul exerciţiului purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi, maiorul Eugen Chiriţă.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite