De ce cădem pradă pornirilor nestăpânite. Cât de adevărată e expresia „suma viciilor rămâne constantă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un viciu aduce plăcere imediată şi suferinţă pe termen lung
Un viciu aduce plăcere imediată şi suferinţă pe termen lung

Mulţi dintre noi fumează, se droghează sau au alte vicii, deşi sunt conştienţi că le va aduce multă suferinţă. Pentru alţii, e suficient să spună stop, ca să renunţe la un viciu.

O bună parte dintre cei care au diverse vicii nu au reuşit încă să desluşească motivele pentru care nu reuşesc să scape de ele. Explicaţia este simplă. Creierul uman asociază viciul cu plăcerea, chiar dacă în egală măsură le provoacă suferinţă.

Percepţia asupra viciilor este diferită, în funcţie de zona geografică a lumii la care ne raportăm.  La noi, consumul de canabis este pedepsit de lege, pe când în Olanda este perfect legal, ca şi în alte ţări. ”Cu unele vicii ne naştem. Spre exemplu, dacă bunicii au fost fumători, e posibil să fii şi tu fumător, iar alte vicii le dobândim în timpul vieţii”, explică psihologul Stelian Chivu.

Viciile reprezintă pentru unii dintre noi un mecanism de eliberare a frustrărilor şi stresului în anumite situaţii. De pildă, dacă bei un pahar de vin pe zi, e bine pentru organism, dar dacă bei mai multe, atunci devine viciu.

Practic, în creier se formează în timp o scurtătură, un reflex necondiţionat, ceea ce face atât de dificilă ieşirea de sub dominaţia viciului pentru anumite persoane. Spre exemplu, mulţi fumători asociază fumatul cu relaxarea. Dacă fumează câteva ţigări, e posibil să obţină acest efect, dar dacă ajung să fumeze pachete întregi în fiecare zi, devine  o problemă serioasă, care, după cum se ştie, poate afecta grav sănătatea.

Ce este viciul?

Marea majoritate a viciilor, cum ar fi fumatul, consumul excesiv de alcool, consumul de droguri şi sexul cu dezechilibre afectează centrul neuronervos din zona abdominală. Practic, persoanei respective i se reduce energia în zona plexului solar, ce are ca efect o scădere pronunţată a voinţei. Aşa ajunge să fie controlată de viciu.

”Celebra  expresie <<suma viciilor este constantă>> nu este altceva decât un program mental folosit de cei care nu vor să renunţe la un viciu sau mai multe. Cine are un viciu, este deja tributar, arată că nu mai are suficientă forţă pentru a depăşi problema cu care se confruntă”, susţine psihologul Stelian Chivu.

Ca să intrăm şi mai mult în miezul problemei, viciul este o problemă interioară a unei persoane, pe care încearcă să o rezolve cu ceva din exterior. Exemplificând din nou, cei părăsiţi de iubit sau iubită mănâncă ciocolată sau îngheţată, crezând că îi face să uite de durere, deci ar trebui să funcţioneze ca un soi de compensare. Şi această prezumţie este falsă, singurul efect fiind numărul mare de calorii pe care respectivii îl introduc în organism.

Important de amintit este că un viciu se poate manifesta solitar, adică la o singură persoană, sau în grup, când el acţionează prin intermediul mai multor indivizi. Multe persoane cad pradă viciilor din necunoaştere, lipsă de control, lipsuri materiale sau, dimpotrivă, când au o avere apreciabilă şi cred că pot face ce vor.

”Unor persoane le lipseşte viziunea pe termen lung, căzând pradă plăcerilor de moment pe care le dă un viciu. Alte persoane, în special minori, încep să fumeze sau să bea din teribilism, în timp ce unele vor să pară ceea ce nu sunt. Sunt indivizi care au vicii pentru că le place să fie conduşi, să îşi cedeze puterea altora”, detaliază psihologul Stelian Chivu.

”Vorbeşte-le altora de problema ta”

Nu există soluţii instant la acest gen de problemă, ci tehnici bazate pe paşi mărunţi, dar care, în final, te vor scăpa de un viciu sau mai multe. De pildă, dacă fumezi, poţi să renunţi teptat la câteva ţigări pe zi şi să te plimbi, să pictezi, să asculţi muzică sau să faci orice altceva pentru a dezobişnui creierul de plăcerea pe care creierul o asocia cu ţigara.

Conştientizarea este un prim pas pentru a scăpa de un viciu, pentru că multe persoane nici măcar nu realizează că viaţa lor are de suferit de pe urma lui. Este important să îţi antrenezi şi voinţa, care a fost slăbită sau chiar paralizată de viciu. Impune-ţi să fii din ce în ce mai puternic în fiecare zi, astfel încât să îţi recapeţi controlul asupra organismului. Nu în ultimul rând, studiază ce efecte are viciul cu care le lupţi asupra organismului.

E posibil să realizezi că anturajul este de vină pentru că ai un viciu sau mai multe. Este de la sine înţeles că trebuie să renunţi la acei prieteni. Dacă simţi că nu poţi de unul singur să renunţi la un viciu, e bine să apelezi la un specialist.

”Vorbeşte-le altora de problema ta. Vei conştientiza că înţelegi altfel viciul cu care te confrunţi şi chiar poţi găsi mai repede soluţii pentru a-l depăşi. Şi vizualizarea este importantă. Imaginează-ţi că ai depăşit deja problema şi vei vedea că asta te va ajuta mult ca să renunţi la viciu”, concluzionează psihologul Stelian Chivu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite